Vágólapra másolva!
Tragédiával végződött volna Lewis Hamilton és Max Verstappen Olasz Nagydíjon történt balesete a Mercedes csapatfőnöke szerint, ha 2018-ban nem vezetik be a glória nevű fejvédő szerkezetet a Forma-1-ben.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint sokkal nagyobb baj is történhetett volna Lewis Hamilton és Max Verstappen monzai ütközése során annál, hogy mindkét pilóta kiesik a versenyből és a hétszeres világbajnok fájlalja egy kicsit a nyakát. A világbajnoki pontverseny első két helyezettje a pálya leglassabb pontján ment egymásnak, majd Verstappen Red Bullja ráesett a Mercedesre.

A baleset

Az már a lassítások alatt is látszott, hogy a 2018-ban bevezetett glória nélkül Verstappen autója egy az egyben Hamilton sisakján landolt volna, a jobb hátsó kereke pedig így is elérte a címvédő bukósisakját. A hétszeres világbajnok utólag megerősítette, hogy fáj a nyaka az azt ért ütéstől. „Vannak kisebb fájdalmaim, a nyakam érezhetően rosszabb lett, ahogy elmúlt az adrenalin hatása, de dolgozni fogok Ang-el (Angela Cullen. Hamilton személyi edzője - a szerk.), hogy helyrehozzuk.

Szerintem abban a pillanatban nagy ütés volt, de csak arra tudtam gondolni, hogy miként tudnám folytatni a versenyt."

A korábban sokat bírált glóriát 2018-ban vezették be a Forma-1-ben, azóta pedig ez már a harmadik eset Charles Leclerc és Fernando Alonso 2018-as spái ütközése és Romain Grosjean tavalyi bahreini horrorbukása után, amikor nagy szolgálatot tett.

Toto Wolff szerint egyenesen a fejvédő szerkezetnek köszönhető, hogy Hamilton még életben van.

„A glória egyértelműen megmentette ma Lewis életét. Máskülönben szörnyű baleset történt volna. Nem is akarok arra gondolni, mi lett volna, ha nincs a glória" – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke.

Hamilton autójának glóriáján jól látszanak Verstappen autójának nyomai

Noha ezt így nem jelentette ki, a glória fontosságát hangsúlyozta Jolyon Palmer ex-F1-es pilóta, a BBC szakértője is. „A glória nélkül a baleset nagyon súlyos lehetett volna. A becsapódás a pálya leglassabb pontján történt. Verstappennek a Hamiltonnal való összeérés azért emelte meg az autóját, mert az már a kerékvető miatt amúgy is pattogott. Úgy tűnik, hogy a glória Verstappen autója súlyának nagy részét megtartotta. Komoly vizsgálatot fognak folytatni, mindenesetre úgy tűnik, hogy a glória ma tette a kötelességét."

Még Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is hálás volt a glória szerepéért. „Szerintem a glória nélkül Lewis feje védtelen lett volna a kerék súlyával szemben. Akárcsak Silverstone-ban, a glória ismét megmutatta, hogy mi a célja a Forma-1-ben" – jelentette ki.

Hamilton sisakját érintette a kerék - glória nélkül valószínűleg halálos ütés éri Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton is utólag, az említett adrenalin elmúltával fogta csak fel, hogy mit úszott meg. „Nagy sokk volt. Régóta versenyzünk, egyfolytában kockázatot vállalunk, de

A hátsó kereke a fejemen landolt. Először a glórián, aztán a gumi belső oldala a fejemen. Valószínűleg meg kell majd látogatnom egy specialistát, csak hogy biztosra menjek, jól leszek a következő versenyre. De megmaradok."