Társoldalunk:
Hírlevél

Norris szerint a McLaren nem szerencsével nyert, Ricciardónak a szabadság segített

2021.09.13. 13:18

Hatalmas meglepetést okozott a McLaren kettős győzelme az Olasz Nagydíjon, de Lando Norris és Daniel Ricciardo is úgy véli, saját és a csapatuk teljesítménye miatt rászolgáltak a sikerre.

Legutóbb a 2010-es Kanadai Nagydíjon szerzett ilyen sok pontot a McLaren Forma-1-es versenyen, hiszen legutóbb akkor aratott kettős győzelmet még Lewis Hamiltonnal és Jenson Buttonnal. Az, hogy ez az idei Olasz Nagydíjon újra összejött a wokingiaknak, Lando Norris szerint nem a szerencsének volt köszönhető.

A McLaren saját erőből nyert MonzábanForrás: Motorsport Images/Mark Sutton

„Szerintem sok esetben, amikor másoknak sikerül nyernie, abban itt-ott szerepet játszik a szerencse, mi azonban egész hétvégén nagyon jó munkát végeztünk – nyilatkozta a Daniel Ricciardo mögött a második helyen célba érő brit. – A jó helyen voltunk a jó időben, jó munkát végeztünk a stratégiával. Szombaton jobb helyzetbe hoztuk magunkat azzal, hogy én elmentem Lewis mellett és Daniel megelőzött két autót.

Gyorsabb autónk volt, és mindenből kihoztuk a maximumot, úgyhogy szerintem nem szerencsével értük el ezt ezen a hétvégén."  

Norris a sprintfutamra utalt vissza, amelyet remek időmérős tempójuknak köszönhetően a negyedik és az ötödik helyről kezdhettek, majd a harmadik és a negyedik helyen fejeztek be. Az Olasz Nagydíjon ezután Ricciardo remek rajttal már az első körben az élre állt, míg Norris feljött a harmadik helyre. Amikor Verstappen és Hamilton összeütköztek, már eleve a két McLaren állt az első két helyen, így a fiatal brit joggal érezheti úgy, hogy maguknak kaparták ki a gesztenyét. „Jól tértünk vissza Zandvoort, a szezonbeli egyik legrosszabb versenyünk után, és tökéletes munkát végeztünk ezen a hétvégén. Nem volt benne szerencse, ami édesebbé teszi a megérdemelt sikert" – jelentette ki.

Norris a versenyen sokáig maga mögött tudta tartani Hamiltont, aki a kerékcseréje után visszaesett mögé, majd összeütközött VerstappennelForrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images/Mark Sutton

A McLaren színeiben első győzelmét arató, a szezon eddigi részében csak küszködő Daniel Ricciardo szemmel láthatóan a fellegekben járt Monzában, és még jóval a leintés után is csak „lebegett." „Adtam már néhány interjút a verseny vége óta, és valószínűleg mindegyikben valami mást mondtam. A mai nap nem volt semmi, de az egész év sem. Egy kicsit idegen, valami, ami nagyobb kihívást jelentett, mint korábban bármi. Ezt nyilván mindenki látja. Nemzetközi sport vagyunk, így mindenki tisztában volt az idei küszködésem egy részével. Visszajönni ebből és nemcsak nyerni, hanem csapatként az első két helyen végezni... Nem tudom, ez őrület" – kereste a szavakat az immár nyolcszoros futamgyőztes ausztrál.

Ricciardótól megkérdezték, hogy mennyire fontos neki ez a győzelem, mire elárulta, hogy azért nem egyfolytában arra gondolt az utóbbi években, hogy mikor nyer már újra, de azért nagyon fontos neki. „Ez a győzelem jelent mindent. Egyértelműen igyekszem, hogy ne a sport határozza meg, hogy boldog vagyok-e az életben, mivel három és fél éve nyertem legutóbb, ezért eléggé nyomorúságosan érezném magam az időm nagy részében, ha a futamgyőzelmek határoznák meg a boldogságomat. Sok minden történt a 2018-as Monacói Nagydíj óta, de az ilyen pillanatokért imádjuk ezt a sportot. Emiatt megérik a rosszabb napok, ennyire egyszerű. Az ilyen pillanatoktól az ember nagyon jó kedvű lesz. Valószínűleg néhány nap múlva majd megnézem ezt az interjút és azt fogom kérdezni, hogy »tényleg ezt mondtam?» Még most is lebegek. Ezt teszi ez az emberrel, és ez tartja itt. Nagyon vad."

Ricciardo még a verseny másnapján sem akarta elhinni, hogy nyert, és a következőt posztolta a Twitterre: Nem igazán tudtam aludni és még mindig lebegek. Köszönöm a hihetetlenül sok üzenetet. Nyertünk tegnap Monzában, McLaren F1????

Ricciardo a nyári pihenő előtti Magyar Nagydíj után a GPhírek kérdésére elmondta, várja már, hogy arra a néhány hétre elfelejtse a Forma-1-et és csak igyon néhány hideg sört. Most, a szünet utáni harmadik versenyt követően pedig arról beszélt, hogy a kikapcsolódás segített neki átlendülni a holtponton. „Voltak mélypontok az idén, de mélyen legbelül soha nem veszíttettem el a hitemet. Emellett szükségem volt a hátralépésre is. Segített, hogy augusztusban elmentem szabadságra. Őszintén hiszem, hogy ez segített ezen a hétvégén ebbe a pozícióba kerülnöm."

Ami a versenyt illeti, az ausztrál pilóta végig kontroll alatt tartotta Verstappent, majd az első kiállás után Norrist és az őt üldözőket, szavai pedig alátámasztják csapattársa véleményét arról, hogy nem a szerencsének köszönhetően nyertek. „Voltak körök, amelyek során közelebb jött, de soha nem kellett rendesen védekeznem – utalt a verseny első felében őt üldöző Verstappenre. – Ott volt, de tudtam, hogy ha nem követek el hibát, akkor nehéz dolga lesz, és hacsak nem vetődik be minden mindegy alapon, akkor nehezen fog tudni megelőzni. Amikor egy kicsit sebezhetőnek éreztem magam, az az első etap vége volt, amikor a gumik kezdtek elfogyni, de úgy hiszem, hogy a többiek is küszködtek. Arra gondoltam, hogy sebezhetőek leszünk, majd kiálltam kerékcserére, de utána mindenki más is, úgyhogy szerintem mindannyian küszködtünk."

A védjegyévé vált cipőből ivás sem maradt elForrás: AFP/Miguel Medina

„Utána volt, amikor az élre álltam vissza, hogy arra gondoltam, »rendben, ez ma meglesz«, és hacsak valami igazán szerencsétlen dolog nem történik, tényleg megnyerhetjük a versenyt. Szerintem ilyen helyzetben kell az embernek az utolsó csepp önbizalmat is előhívnia és azt mondani, »rendben, valakinek ezt ma el kell vennie tőlem, különben megnyerjük a versenyt.«"

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK