Vágólapra másolva!
Toto Wolff szerint Max Verstappen taktikai szabálytalanságot követett el az Olasz Nagydíj során és elsősorban a Red Bull pilótáját tette felelőssé azért, mert összeütközött Lewis Hamiltonnal. Az érintettek nagyon óvatosan nyilatkoztak a sportfelügyelői meghallgatás előtt.

Újabb baleset vetett véget Lewis Hamilton és Max Verstappen versenyének, a világbajnoki címért küzdő felek már a rajt után összeakadtak, amikor Verstappen kiszorította Hamiltont a Roggia sikánban, majd a kerékcserék után a célegyenes végén lévő sikánban is összeakadtak, ekkor mindketten a kavicságyban kötöttek ki.

Ijesztő volt Hamilton és Verstappen balesete Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ezúttal is Verstappen került a belső ívre, de Hamilton autója még előrébb volt, a Red Bullnak nem maradt elég hely, ezért ráfutott a lassító hurkára, ami megdobta az autót. Verstappen alacsony tempóval ugyan, de felugratott Hamilton autójára, a glória fogta meg a Red Bull hátsó kerekét, de az így is elérte Hamilton sisakját. Az ijesztő balesetet mindketten sértetlenül megúszták.

Hamilton a Sky Sportsnak nyilatkozva elmondta, kissé fájlalja a nyakát, de úgy vélte, hogy „rendben lesz” az állapota.

Az ő álláspontja szerint hagyott egy autónyi helyet Verstappennek az 1-es kanyar felé haladva, előrébb is tartott a Red Bullnál, „aztán hirtelen már rajtam volt” – utalt arra, hogy a Red Bull valósággal felmászott a Mercedesre. Kijelentette, szerinte Verstappennek vissza kellett volna vennie.

„Abszolút. Pontosan ugyanaz a forgatókönyv játszódott le a 4-es kanyarban, amikor én voltam kívül. Pontosan ugyanilyen helyzetben voltam, de én kihátráltam belőle. Ez benne van a versenyzésben. Ő viszont nem akart ma meghátrálni,

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Verstappen nevét nem mondta ki, de kijelentette, van felelőse az esetnek és a labdarúgásból hozott példát történtekre. „Azt hiszem, a fociban erre mondják azt, hogy taktikai szabálytalanság. Talán tudta, hogy ha Lewis elöl marad, akkor van esélye megnyerni a versenyt.”

Wolff a két versenyző silverstone-i balesetére utalva elmondta, ha a sportfelügyelők nem lépnek közbe, akkor további, akár még súlyosabb balesetek is előfordulhatnak a világbajnoki küzdelem hevében.

„Ha ezt nem kezeljük megfelelően, akkor ez folytatódni fog. Volt egy nagysebességű balesetük Silverstone-ban, most az egyik autó a másik tetején kötött ki és elérte Lewis fejét. Meddig mehetünk el? Talán legközelebb nagy tempóval fognak egymás autóján landolni” – aggódott az osztrák szakember.

Verstappen: Hamiltontól együttműködés kellett volna

Hamiltonhoz hasonlóan Verstappen is nyugodtan értékelte a történteket, és természetesen elsősorban az ellenfelét tette felelőssé az ütközés miatt. Nem lepte meg, hogy rögtön felmerült a silverstone-i ütközésük, de szerinte ilyen események előfordulnak, szerinte ő túl tudott lépni a történteken és profiként áll a versenyzéshez.

Verstappen autója a levegőbe emelkedett Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Együtt akartam működni vele, mert versenyezni akartam – mondta Verstappen a monzai balesetről. – Két versenyzőnek együtt kell működnie ahhoz, hogy túljussanak a kanyaron, és pozícióért küzdöttünk. Sajnos összeértünk. Ha az egyik srác nem hajlandó együttműködni, akkor mit lehet tenni? Az ilyesmi előfordul” – mondta a holland pilóta.

„Nem számítottam arra, hogy egyre jobban kiszorít, mert nem volt rá szüksége. Ha hagy nekem egy autónyi helyet, akkor is versenyeztünk volna kifelé a 2-es kanyarból, és szerintem akkor is elöl maradt volna, de egyre jobban kiszorított, és egy idő után már nem tudtam hova menni. Rászorított a hurkára, végül is ezért értünk össze, mert a hátsó kerekem összeakadt az övével.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke versenybalesetnek minősítette a történteket, szerinte Hamilton az 1-es kanyar bejáratánál még hagyott elég helyet Verstappennek, a 2-es felé viszont már túlságosan beszorította a holland versenyzőt. Nagyon bosszantónak nevezte a történteket, de nem hibáztatta egyértelműen Hamiltont.

őszintén hiszem, hogy lehet amellett érvelni, hogy Max balra is húzhatott volna, Lewis pedig hagyhatott volna nagyobb helyet. Igazán azt gondolom, hogy nagyon nehéz az egyik vagy a másik felet hibáztatni. Szerintem [Verstappen] kiérdemelte, hogy több helyet kapjon és elkeserít, hogy Toto szándékos szabálytalanságnak tartja az esetet, mert szerintem ez versenybaleset volt, és szerencsére senki sem sérült meg.”