Vágólapra másolva!
A 2012-es szezon óta a legnagyobb eséllyel indulnak a McLaren pilótái a dobogós helyek vagy akár egy győzelem megszerzése érdekében. Az Olasz Nagydíj előtt már melegítik Daniel Ricciardónak a gyerekkori hőse autóját.

Már tavaly is jól szerepeltek, de az Olasz Nagydíj hétvégéjének eddigi meglepetését a McLaren-Mercedesek versenyképes teljesítménye adja, főleg a szombati sprintfutam után, amelyen Daniel Ricciardo a 3. helyezett lett, Lando Norris pedig a 4. helyen ért be, miután Lewis Hamilton a rajtnál visszacsúszott.

Norris szerint egy Red Bullt is fel tudna tartani Forrás: Motorsport Images/Mark Sutton

Az Olasz Nagydíjat Valtteri Bottas rajtbüntetése miatt Max Verstappen mögül a 2-3. rajtkockából kezdhetik, ami a 2012-es Brazil Nagydíj óta a csapat legjobb eredménye, ráadásul a tavalyi kavarodásban Carlos Sainz kis híján megnyerte a versenyt. Miután 18 körön keresztül feltartotta Hamiltont, Norris úgy véli, a Mercedes-motorral akár Verstappen ellen is lehet esélyük.

– nyilatkozta szombaton. – Vannak csapatok, amelyek nagyobb szárnyakkal mennek, például a Ferrari, az Alpha Tauri vagy az Aston, úgyhogy szerintem nem lehet kijelenteni, hogy csak a motorokon múlik vagy sem, de versenyképesek vagyunk az egyenesekben, sok ellenfélhez képest alacsony szintű leszorítóerővel megyünk.”

„Tekintettel arra, hogy magam mögött tartottam Hamiltont, és [az időmérőn] fél másodperces előnnyel pole-ban voltak a Red Bullhoz képest, ha előre tudunk kerülni, akkor talán kicsit nagyobb esélyem lesz Max ellen. Úgyhogy, ez a lehetőség megvan” – bizakodott a 3. rajtkockából, tehát pont Verstappen mögül induló Norris.

A brit pilóta abból is erőt merít, hogy Verstappen csapattársa, Sergio Pérez nem tudta megelőzni Antonio Giovinazzit a sprintfutam során,

főnöke, Andreas Seidl viszont elmondta, nem készülnek vakmerő támadásra, de ő sem zárta ki azt, hogy az első kanyarban a szélárnyék segítségével akár át is vehetik a vezetést.

A McLarenek az élmezőnyben szerepelnek Monzában Forrás: Motorsport Images/Charles Coates

„Ettől függetlenül valószerűen kell látnunk, hogy miként alakulhat a verseny. Valóban van esélyünk arra, hogy gyorsabb autókat is magunk mögött tartsunk, de közben hosszú a verseny. Azt is láttuk, hogy minél hosszabb az etap, a gumikopás terén annál nagyobb a Mercedes és a Red Bull előnye – mondta. – Én már annak is nagyon örülnék, ha mindkét autónkkal sok pontot szereznénk.”

A McLaren Racing vezérigazgatója, Zak Brown viszont nyíltan megcélozta a dobogót, és a Twitteren üzent Daniel Ricciardónak, hogy már melegítik az ausztrál pilóta gyerekkori hőse, a legendás Dale Earnhardt 1984-es NASCAR autóját, ami Brown tulajdonában áll és Ricciardo kipróbálhatja, ha dobogós eredményt ér el a McLarennel az idei szezon során.