Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo elárulta, már pénteken volt benne egy olyan érzés, hogy nagy dobás van készülőben. Lando Norris saját maga mellett csapattársa sikerének is tud örülni, Valtteri Bottas pedig már az Olasz Nagydíj rajtja előtt megmondta, hogy fel fog állni a dobogóra.

Hatalmas meglepetésre kettős McLaren-győzelem született az Olasz Nagydíjon. Daniel Ricciardo nyert, mögötte pedig Lando Norris ért célba. A dobogó harmadik fokára Valtteri Bottas állhatott fel, aki a rajtrács utolsó helyéről küzdötte fel magát.

Ricciardo és a McLaren is hosszú évek után léphetett fel a dobogó legfelső fokára Forrás: AFP/Lars Baron

Az ausztrál pilóta először ünnepelhetett a pódiumon a McLaren színeiben, és a 2018-as Monacói Nagydíj óta először diadalmaskodott. A wokingiak egész hétvégén jól szerepeltek, és egyértelműen uralták a Mercedes és a Red Bull mögötti ligát. Az immáron nyolcszoros nagydíjgyőztes már pénteken érezte, hogy nagy dobás van készülőben.

– nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Nem hiszem, hogy az első etap alatt olyan fantasztikus lett volna a tempónk, de arra elég volt, hogy Max [Verstappent] magam mögött tartsam. Utána jött a biztonsági autó, történt egy s más. Szerintem egyikünk sem számított arra, hogy szó szerint az elejétől a végéig vezetni fogok. Pénteken volt velem valami, és tudtam, hogy nagyszerű dolog következik.”

Ricciardo nem kezdte jól ezt az évet, ugyanis kevés kivételtől eltekintve az időmérőkön és a futamokon is rendre kikapott Norristól. A Belga Nagydíj óta viszont úgy tűnik, mintha magára talált volna, és ezt ő is megerősítette.

– jelentette ki, majd ismét lelkendezett. – Nemcsak nyertünk, hanem kettős győzelmet arattunk, ez őrület! A McLarennek a dobogó is remek eredmény, nemhogy az első és a második hely.”

Norris lemaradt a győzelemről, de örül Ricciardo sikerének Forrás: AFP/Lars Baron

Norris pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el a 2. hellyel. A 21 éves versenyző azt emelte ki, hogy amikor csapata leigazolta őt, még nem látszott annak a jele, hogy ekkora sikert érhetnek el, de már akkor is mindent megtettek ezért.

„Először is hatalmas köszönet mindenkinek, a szurkolóknak és a csapatnak is! – kezdte. – Kiváló hétvégén vagyunk túl. Négy éve, amikor csatlakoztam a csapathoz, ezért dolgoztunk, és végre kettős győzelmet arattunk!

A verseny egy pontján Norris megjegyezte, hogy csapattársa szerinte túlságosan lassan megy, de később lényegében megtiltották neki, hogy előzéssel próbálkozzon. A brit versenyző azonban nem érez keserűséget emiatt, és életkorából adódóan alighanem lesz még lehetősége nyerni.

„Persze, az ember szeretne ráhajtani [a győzelemre], de a csapat hosszú távú érdekeit is figyelembe veszem. Ki tudja, lehet, hogy úgy végeztük volna, mint a másik kettő – utalt Verstappen és Lewis Hamilton ütközésére. –

Kevesen gondolták volna, hogy Valtteri Bottas a rajtrács utolsó helyéről felérhet a dobogóra, de a finn pilótának sikerült a bravúr. Ehhez persze kellett a baleset, valamint Sergio Pérez 5 másodperces büntetése is, de a Mercedes versenyzője már a futam előtt magabiztos volt.

Bottas előre megmondta, hogy fel fog állni a dobogóra Forrás: AFP/Miguel Medina

„Soha nem könnyű a mezőny végéről indulni, de megmondtam a csapatnak, hogy ma dobogóra állok, és ez sikerült is – fogalmazott. – Örülök, hogy több pontot szereztünk a Red Bullnál, egyébként pedig kihoztuk a maximumot a rajtpozíciónkból.

Bottast arról is megkérdezték, hogy mit gondol a balesetről. Elsőre kijelentette, hogy nem látta, de az óriáskivetítőn pont azt játszották vissza. Miután megnézte a felvételt, diplomatikusan csak annyit mondott, hogy balszerencsés incidens volt.