Társoldalunk:
Hírlevél

Bottasnál időhiány miatt cseréltek motort, Hamiltonra is ez várhat

2021.09.11. 08:33

Kiderült, hogy a Mercedesnek nem volt ideje arra, hogy megvizsgálja a Valtteri Bottas erőforrásában felfedezett problémát, ezért inkább bevállalták a rajtbüntetéssel járó cserét az Olasz Nagydíjra. Toto Wolff csapatfőnök elárulta, lehetséges, hogy a későbbiekben Lewis Hamiltonnak is szembe kell néznie ezzel.

Keserédesen alakul eddig Valtteri Bottas számára az Olasz Nagydíj hétvégéje. A finn pilóta mindenkinél gyorsabb volt az időmérőn, így az élről kezdheti meg a sprintkvalifikációt, vasárnap viszont a mezőny végéről fog rajtolnia. Ennek oka, hogy a Mercedes több erőforráselemet is kicserélt az autóban, és négy komponens esetében túllépte a megengedett limitet. 

A Mercedes az első szabadedzés végén észlelte a problémát, az időmérőre Bottas új motort kapott - GalériaForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

Az FIA az időmérő alatt tette közzé, hogy a 32 éves versenyző W12-esébe belső égésű motorból, turbófeltöltőből, MGU-H-ból és MGU-K-ból is újat szereltek be. (Kipufogóból szintén, de ez a hátrasorolás szempontjából nem számít.) Később kiderült, hogy erre azért volt szükség, mert máskülönben a műszaki hibát kockáztatták volna.

Sajnos felfedeztünk egy problémát Valtteri erőforrásában a délelőtti (valójában délutáni – a szerk.) etap vége felé, és nem volt végtelen időnk arra, hogy megvizsgáljuk, szóval úgy döntöttünk, hogy beteszünk egy újat, mivel arra még volt időnk, hogy kicseréljük – nyilatkozta Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója. – A csapat kiváló munkát végzett, és biztosította, hogy az autó ismét egyben legyen az időmérőre. Mindez azt jelenti, hogy Valtteri a [rajtrács] végéről indul vasárnap, de nagyszerű, hogy szombaton mindkét autónk az első sorban lesz.”

A hétvége előtt felmerült, hogy Lewis Hamilton autójában szintén motort fognak cserélni. Arra egyelőre semmilyen jel nem utal, hogy ez végül most fog megtörténni, azt azonban Toto Wolff megerősítette, hogy az idény hátralévő részére nézve erősen fontolgatják a cserét és az azzal járó szankciót.

Azt gondoljuk, hogy az első és a második helyezés között a leggyorsabb körrel együtt [akkora a különbség], hogy ha az ember egyszer kiesik, akkor négy futam kell ahhoz, hogy utolérje a másik srácot – jelentette ki a Sky Sportsnak. – Ez pedig brutális, hiszen ez esetben [az ellenfél] megengedheti magának, hogy négyszer is másodikként végezzen. Emiatt biztosra kell mennünk, miközben a teljesítményt nem adjuk fel.”

Könnyen lehet, hogy Hamilton sem fogja megúszni motorcsere miatti büntetés nélkül a szezontForrás: AFP/Andrej Isakovic

Persze az erőforráscsere nem csak a Mercedest érinti, hiszen a Red Bullnál mindkét autó belekeveredett egy-egy olyan balesetbe, amelyben a motor jelentősen megsérült. Max Verstappen azonban korábban elárulta, a tervek szerint nem Monzában fogják beszerelni az új darabot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK