Hamilton: Kármentés lesz, Verstappen simán győzhet az Olasz Nagydíjon

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Olasz Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton looks on after the sprint session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 11, 2021, ahead of the Italian Formula One Grand Prix. (Photo by LARS BARON / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Esélyesként várta a szombati napot Lewis Hamilton, de a monzai sprintfutamon lépéselőnyből hátrányba került Max Verstappennel szemben. Nem sok jóra számít vasárnap sem.

A tempó tekintetében a Mercedes pilótái előnyt élveztek eddig az Olasz Nagydíj hétvégéjén, a szombati sprintfutamon mégis Max Verstappen tudta növelni az előnyét Lewis Hamiltonnal szemben. A holland pilóta a 2. helyezett lett, ezzel 2 pontot szerzett, miközben Hamilton a 2. helyről rajtolva csak az 5. helyen ért célba, és Valtteri Bottas büntetése után a 4. rajtolhat majd a nagydíjon.

Hamiltonnak nem jött ki a lépés a sprintfutamon Forrás: AFP/Lars Baron

A finn pilóta hátrasorolása miatt Verstappen indulhat a pole pozícióból, mögötte a két McLaren-Mercedes is beékelődik Hamilton elé, így a hétszeres világbajnoknak nehéz helyzetben kell fordítania ahhoz, hogy hozza a papírforma eredményt és az autójának kedvező pályán a szombati pontveszteséget is kompenzálva javítson az összetett eredményén.

– kesergett Hamilton a Sky Sports műsorában. – „Alábecsültük a lágy gumikat és azt, hogy miként fognak viselkedni. Most ki kell találnunk, hogyan fogom legyőzni holnap a McLareneket. Próbálom mérsékelni a károkat” – nyilatkozta a brit pilóta, aki 5 pontos hátrányba került Verstappenhez képest.

„Mindenki láthatta Verstappen és a Red Bull tempóját. Nem tudom, hogy Valtterinél gyorsabbak voltak-e, de bizonyosan nagyon gyorsak voltak, és a pole pozícióból indulnak, úgyhogy könnyedén nyerniük kellene. Nekem meg közben meg kell próbálnom túljutni az előlem induló srácokon” – utalt a McLaren pilótáira.

Hamiltonnak a rajtnál előrébb kell kerülnie, mert a 18 körös táv során nem tudott komoly támadást indítani Lando Norris ellen, igaz, a McLarenek vele ellentétben lágy keverékű gumikat használtak. Ha viszont Hamilton megszabadul a wokingiak autóitól, továbbra is esélyes lehet, mert Bottas simán megtartotta a vezetést Verstappen előtt. Hamilton ismét a fejlesztések terén kereste a választ.

Hamilton a szabadedzésen használta a lágy gumikat, de a futamon a közepeset választották Forrás: AFP/Miguel Medina

„Szerintem egész évben gyorsabbak annál, amit várnak tőlük. Minden hétvégére hoznak újításokat, úgy hallottam, hogy összesen egy verseny volt, amire nem érkeztek új alkatrészeik, folyamatosan fejlesztik az autójuk teljesítményét. Nagyon jó munkát végeznek és gratulálok Valtteri mai szerepléséhez is” – mondta.