Társoldalunk:
Hírlevél

Bottas nyerni akar szombaton, a futamon viszont alig lesz esélye erre

2021.09.10. 19:51

Az Olasz Nagydíj időmérőjén az élen végző Valtteri Bottas mindenképpen győzni akar a sprintfutamon, már csak azért is, mert vasárnap a mezőny végéről rajtol. Lewis Hamilton a az utolsó pillanatokban nem tudta tartani a lépést csapattársával, Max Verstappen pedig elégedett a 3. hellyel.

A vártnál izgalmasabban alakult az Olasz Nagydíj időmérője, és meglepetésre nem Lewis Hamilton, hanem Valtteri Bottas végzett az élen. A finn pilóta 96 ezreddel múlta felül csapattársát, Max Verstappen pedig mögülük fog rajtolni a sprintfutamon. 

Némi meglepetésre Bottas végzett az élen - GalériaForrás: AFP/Lars Baron

Bottasnak ez volt az első időmérője azóta, hogy bejelentették, hogy jövőre az Alfa Romeónál folytatja pályafutását. A 32 éves versenyző már csak azért is szeretné megnyerni a sprintkvalifikációt, mert a főfutamon aligha lesz esélye a győzelemre. A Mercedes ugyanis úgy döntött, hogy a teljes erőforrást kicseréli az autójában, és ennek következtében vasárnap a mezőny végéről rajtol.

„Nagyon jó, amikor az ember összerak egy jó kört – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Jó móka volt, és nyugodtnak érzem magam, miután minden tisztázódott a jövőt illetően. Az autó nagyszerű volt ma, a következő év pedig izgalmas lesz, már nagyon várom. A maximális pontmennyiséget akarom begyűjteni, utána pedig a lehető legjobb munkát végezni vasárnap.”

Lewis Hamilton az egész időmérőn magabiztos volt, és egészen a Q3-ig úgy nézett ki, hogy övé lesz a szombati rajtelsőség. Az utolsó szakasz elején viszont Verstappen jelentősen megközelítette, de végül nem ő, hanem csapattársa verte meg. A hétszeres világbajnok a sprintfutamon is jól akar szerepelni, mert tudja, minden pontnak jelentősége van.

Gratulálok Valtterinek, elképesztő kört rakott össze! Egészen a végéig jól nézett ki a dolog, de akkor gyorsabb volt, én pedig nem tudtam tartani a tempót, szóval megérdemli. Előfordult, hogy egy ponttal vesztettük el a bajnoki címet, te tudod, hogy ez milyen – mondta az interjúkat készítő Felipe Massának, utalva a 2008-as párharcukra. – Mindkét fél rengeteg pontot veszített, szóval minden egység számít. Ezek a sprintfutamok egyértelműen segíthetnek nekünk, szóval megpróbálunk profitálni belőlük.”

Verstappen végül több mint 4 tizeddel maradt el Bottastól, és örülhetett, hogy egyik McLaren sem előzte őt meg, hiszen Lando Norris és Daniel Ricciardo is 3 századon belül végzett hozzá képest. A holland pilóta elégedett az eredménnyel, és bízik benne, hogy a következő napokban képes lesz javítani.

Verstappen elégedett a 3. hellyel, de bízik a javulásbanForrás: AFP/Miguel Medina

„Nekünk mindig is nehéz dolgunk lesz ezen a pályán – jelentette ki. – A szabadedzésen kicsit jobban szenvedtünk, mint szerettünk volna, de az időmérőn elég szépen felzárkóztunk. Elégedett vagyok a harmadik hellyel, és remélhetőleg a futamon közelebb leszünk. Itt soha nem lehet tudni, holnap először a második szabadedzést teljesítjük, szóval a versenytempónkon még tudunk javítani. Nehéz lesz, de ettől még sok pontot szerezhetünk.”

A Red Bull feláldozta Pérezt

Sergio Pérez csupán a 9. helyen végzett az időmérőn, közel 6 és fél tizeddel elmaradva Verstappentől. Elsőre azt lehetne hinni, hogy a mexikói pilóta ismét egy gyenge kvalifikáción van túl, ám ezúttal nem ez a helyzet. A 31 éves versenyző ugyanis szándékosan úgy helyezkedett, hogy azzal segítse Verstappent.

Azt kell mondanom, hogy Checo kulcsszerepet játszott ma, mivel szélárnyékot adott csapattársának, és hozzájárult ahhoz, hogy Max abban a pozícióban végezzen – nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak. – Úgy vélem, a McLaren felől sebezhetőek voltunk. Checo valószínűleg fél másodpercet áldozott fel [saját köridejéből], vagyis jobb helyen kellett volna zárnia, mint ahol van, de elégedettek vagyunk az eredménnyel.”

AA brit szakember arról is beszélt, hogy a rajt érdekesnek ígérkezik, különösen az első kanyarig. Bízik benne, hogy a bal oldalról induló Verstappen szélárnyékot fog Bottason, és úgy véli, Hamilton jobban örülne, ha a rajtrács másik oldaláról indulhatna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK