Vágólapra másolva!
Egy év kihagyás után ismét F1-es üléshez jut Alexander Albon, a thai pilóta a Williams pilótája lesz a következő szezonban. Csapattársa Nicholas Latifi lesz, aki marad a grove-i istállónál.

Azok után, hogy kedden hivatalossá vált, hogy George Russell elhagyja a Williamset és a Mercedeshez igazol, egy nappal később az is kiderült, hogy ki lesz az utódja. A grove-i istálló ugyanis megerősítette, hogy a brit pilóta helyét Alexander Albon veszi át a 2022-es szezontól. A thai versenyző egy év kihagyás után tér vissza a Forma-1-be, ahol Nicholas Latifi csapattársa lesz, miután a kanadai versenyző maradását is megerősítették.

Albon jövőre a Williamsnél folytatja pályafutását Forrás: Williams Racing/Williams Racing/Williams Racing

Sokáig úgy tűnt, hogy az ülés elsőszámú várományosa a Forma-2 2019-es, valamint a Formula E 2020–21-es bajnoka, Nyck de Vries. A holland pilóta abból a szempontból logikusabb választás lett volna, hogy a csapat motorszállítójának, a Mercedesnek a versenyzője, ám a pletykák szerint a vezetőség olyan jelöltet szeretett volna, aki rendelkezik F1-es tapasztalattal. Albon neve múlt héten merült fel komolyan, a 25 éves pilóta

állítólag a Williamset preferálta az Alfa Romeóval szemben, és az egyezség viszonylag gyorsan meg is született a felek között.

Albon 2019-ben mutatkozott be a legjobbak között, az idény első 12 versenyét a Toro Rosso színeiben futotta. Teljesítménye meggyőzte a Red Bull vezérkarát, hogy a nyári szünetben beültessék őt a nagycsapatba a rendkívül gyengén szereplő Pierre Gasly helyére. Az idény második felében csupán egyszer, a Brazil Nagydíjon nem végzett az első hat között, amikor Lewis Hamilton megforgatta őt az utolsó körökben.

A következő idénye viszont már korántsem sikerült ennyire fényesen, hiszen mind az időmérőkön, mind a futamokon bukdácsolt. Mugellóban és az első bahreini versenyen ugyan felállhatott a dobogóra, de ehhez mindkét alkalommal jó adag szerencse kellett, az Abu-dzabi Nagydíj után pedig megszületett a döntés, miszerint Albon az idei évben csupán teszt- és tartalékpilóta lesz a Red Bullnál, helyére pedig Sergio Pérez érkezik. Ezzel együtt nem maradt versenyzői ülés nélkül, hiszen a 2021-es szezonban a DTM-ben szerepel, ahol öt forduló után egy győzelemmel rendelkezik, és a tabella 6. helyén áll.

A thai pilótának Toto Wolff tiltakozása ellenére a Williamshez való igazolása után is megmaradt a red bullos kötődése.

A Mercedes csapatfőnöke nemrég kijelentette, csak akkor látná szívesen őt a grove-i alakulat színeiben, ha az energiaitalosokkal kötött szerződése megszűnik, hogy a rivális ne jusson információhoz a motorról. „Annak ellenére, hogy a Red Bull összes ülése foglalt a következő szezonra, a csapat keményen dolgozott a színfalak mögött, hogy Alexnek versenyzési lehetőséget biztosítson 2022-re az F1-ben, ezzel segítve a fejlődését" – áll az energiaitalosok közleményében.

Idén a DTM-ben versenyzik Forrás: Red Bull Content Pool via AFP/Julian Kroehl / Red Bull Content Pool/Julian Kroehl

„Nagyon izgatott vagyok és várom, hogy visszatérjen a Forma-1-be 2022-ben" – mondta Albon.

„Szintén nagyszerű látni a Williams idei fejlődését, várom, hogy segítsem őket ennek folytatásában 2022-ben."

A másik pilóta marad

Albon Nicholas Latifi csapattársa lesz a 2022-es idényben, akinek szerződését meghosszabbították. A kanadai versenyző így hozzá hasonlóan a harmadik évét fogja megkezdeni az F1-ben.

Nicholas Latifi és Alexander Albon Forrás: Williams Racing/Williams Racing/Williams Racing

– méltatta a kanadait Jost Capito, az istálló vezetője. – Folytatta a javulást a Williamsnél és káprázatos F1-es pilótává vált, amit a pontszerzései is bizonyítanak."

„Mindkét pilótánk a fiatalság és a tapasztalat kiváló egyvelegét hozza magával, ami segíteni fog abban, hogy magasabb szintre lépjünk. Alex az egyik legizgalmasabb fiatal tehetsége az autósportnak mégis rengeteg rutinnal érkezik, amit a Red Bullnál gyűjtött."

Ezzel a bejelentéssel újabb hely kelt el a jövő évi rajtrácson, és már csak egy valódi kérdés maradt: ki lesz Valtteri Bottas jövő évi csapattársa az Alfa Romeónál? Sajtóhírek szerint Antonio Giovinazzi valószínűleg távozik a hinwili alakulattól, helyére pedig De Vries érkezhet a legnagyobb eséllyel.

A Forma-1 várható 2022-es mezőnye

Mercedes: Lewis Hamilton, George Russell
Red Bull: Sergio Pérez, Max Verstappen
McLaren: Daniel Ricciardo, Lando Norris
Aston Martin: Sebastian Vettel*, Lance Stroll*
Alpine: Fernando Alonso, Esteban Ocon
Ferrari: Charles Leclerc, Carlos Sainz
Alpha Tauri: Pierre Gasly, Cunoda Juki
Alfa Romeo: Valtteri Bottas, Nyck de Vries*
Haas: Nyikita Mazepin*, Mick Schumacher*
Williams: Nicholas Latifi, Alexander Albon

* A szerződtetését még nem jelentették be.