Vágólapra másolva!
Új korszak kezdődik Valtteri Bottas pályafutásában a következő szezontól, a Mercedes után az Alfa Romeónál folytatja a versenyzést, és tudja, hogy hosszabb távon számítanak rá.

Öt szezon után elhagyja a Mercedest a 32 éves Valtteri Bottas, amit új csapata, az Alfa Romeo jelentett be a Holland Nagydíj után. A finn pilóta a mezőny legerősebb istállójától a jelenlegi 9. helyezetthez igazol, de bízhat abban, hogy a 2022-es szabályváltozásoknak köszönhetően javul a svájci csapat versenyképessége, és a következő évek során ő is hozzájárulhat a fejlődéshez.

Bottas a visszavonuló Kimi Räikkönen helyét veszi át Forrás: Daimler AG/Jiri Krenek/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Jiri Krenek

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Bottas a Mercedes-korszakra jellemző egyéves szerződéshosszabbítások után hosszabb távra köteleződött el az Alfa Romeóval.

A finn pilótával telefonos interjút készítő Helsingin Sanomat úgy tudja, 2+1 éves megállapodásról van szó, így Bottas 2023 végéig biztosan a mezőny tagja marad, és utána is rendelkezik opcióval.

„Csak annyit mondhatok a szerződés hosszáról, hogy legalább a következő két szezonra kiterjed.

– nyilatkozta a finn pilóta.

Bottas elismerte, először „kissé furcsának" érezte, hogy távoznia kell a Brackley-ben működő Mercedestől, de hozzászokott a gondolathoz, és már úgy érzi, hogy új lökést ad majd neki az új munkakörnyezet. „A megoldásban nagy szerepet játszott az, hogy végre egy évnél hosszabb szerződést kaptam, és hosszabb távon sokat segít, ha nem szorítanak állandóan kést az ember torkához."

A Mercedesnél mindig benne volt a levegőben, hogy lecserélhetik a szezon végén, ha gyengén teljesít Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

A versenyző szerint „elméletileg" van lehetőség arra, hogy jövőre akár teljesen átalakuljanak az erőviszonyok a mezőnyben. Elmondta, nagyra tartja Frédéric Vasseur csapatfőnököt, akivel 10 évvel ezelőtt megnyerte a GP3-as bajnokságot, és

úgy véli, az Alfa Romeóban nagyobb lehetőségek rejlenek, mint a Williamshez való visszatérésben.

A Mercedes csapatfőnöke szép szavakkal búcsúztatta Bottast az istálló weboldalán, a finn pilóta pedig azt mondta, megérti, hogy az istállónak hosszabb távú tervei vannak a versenyzőivel. „

– erősítette meg már a Mercedes bejelentése előtt Bottas, hogy az utódja George Russell lesz a Mercedesnél.

Először fura volt neki a tudat, hogy jövőre már nem a Mercedesnél versenyez Forrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Bottas nem tagadta, hogy világbajnoki ambíciókkal érkezett 2017 elején a Mercedeshez, de „próbálja meg ezt valaki Lewis Hamilton ellen. Nem könnyű feladat, erre rájöttem – összegzett. – Az elmúlt néhány év folyamatos hullámvasút volt, de sokat tanultam és sok jó dolog történt. Büszke lehetek arra, hogy mindig volt esélyem, legalább megpróbáltam."