Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff nem tart attól, hogy Hamilton és Verstappen újra összeütközik

2021.09.05. 13:15

Toto Wolff úgy véli, a Holland Nagydíjon nem ismétlődik meg Lewis Hamilton és Max Verstappen silverstone-i balesete, amire szerinte egyébként sem kellene folyton visszautalni. Az osztrák üzletember elárulta, a Mercedes nem készül csapatszintű stratégiával az első kanyarokra.

A Holland Nagydíj időmérőjén Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót Lewis Hamilton előtt, így a silverstone-i futam óta először fordul elő, hogy a két bajnoki rivális egymás mellől indul. A brit pilóta otthonában az első körben emlékezetes módon összeütköztek, és többekben felmerült a kérdés, hogy ez a Red Bull versenyzőjének hazai pályáján is meg fog-e történni. 

Verstappen és Hamilton a Brit Nagydíj óta először sajátította ki az első sortForrás: AFP/Andrej Isakovic

Utóbbi már a Magyar Nagydíj hétvégéjén is felszólalt az ellen, hogy a sajtó folyamatosan ezzel foglalkozzon, most pedig Toto Wolff tett hasonló kijelentést. A Mercedes csapatfőnöke szerint nem lenne szerencsés, ha minden alkalommal, amikor egymás mellől kezdik meg a futamot, felmerülne ez a kérdés, és egyébként mindkét pilótát elég profinak tartja ahhoz, hogy az ilyen jellegű incidensek ne váljanak rendszeressé.

Szerintem a két főszereplő gyakran fog egymás mellől indulni, és nem hiszem, hogy feltételezhetnénk, hogy ez mindig balesettel fog végződni – idézi a Racefans. – Mindketten a legjobbak között vannak, és tudják, hogy minden győzelem számít. Tisztességesen, ugyanakkor keményen fognak [harcolni]. Emellett úgy vélem, nem kellene már visszautalgatnunk a silverstone-i ütközésre, mivel idén még ötször elő fog fordulni, hogy egymás mellett állnak [a rajtnál].”

Wolff minden bizonnyal nem sokat gondolkodott, hogy milyen számot mondjon, de az eddigiek alapján benne van a pakliban, hogy igaza lesz. A két bajnokesélyes az első 13 nagydíjhétvégén összesen ötször sajátította ki az első sort, és további két alkalommal végzett közvetlenül egymás mögött a kvalifikáción. Jelen állás szerint (a mostanit leszámítva) 9 futam van hátra, vagyis, ha folytatódik a tendencia, akkor három-négy versenyen lehet hasonló a helyzet, de az öt még abszolút a hibahatáron belül van. Persze mindez valójában semmit nem változtat a mondanivaló lényegén.

A Mercedes abból a szempontból mindenképpen előnyből várhatja a futamot, hogy két autóval küzdhetnek meg Verstappen ellen, akinek Sergio Pérez nem fog tudni segíteni. Wolff korábban elárulta, hogy a futamon taktikailag megpróbálják sarokba szorítani a holland pilótát, de a rajt utáni pillanatokra nem készülnek külön.

A Mercedes nem készül külön taktikával a futam elejéreForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Az első vagy a második kanyarra vonatkozóan nem lesz szó stratégiáról. A pilóták a saját mérnökeikkel átbeszélik a lehetséges forgatókönyveket, de nem hiszem, hogy emlékeztetni kellene őt, hogy hogyan kellene vezetni, vagy hogy mi a tét, mert ezt ő tudja a legjobban – utalt Hamiltonra. – Szóval ezt nem mi fogjuk irányítani.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK