Wolff nem tart attól, hogy Hamilton és Verstappen újra összeütközik

Forma-1, Holland Nagydíj, Verstappen, Hamilton, Red Bull, Mercedes, péntek
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) and Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (L) steer their cars at the Zandvoort circuit during the first free practice session of the Netherlands' Formula One Grand Prix in Zandvoort on September 3, 2021. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff úgy véli, a Holland Nagydíjon nem ismétlődik meg Lewis Hamilton és Max Verstappen silverstone-i balesete, amire szerinte egyébként sem kellene folyton visszautalni. Az osztrák üzletember elárulta, a Mercedes nem készül csapatszintű stratégiával az első kanyarokra.

A Holland Nagydíj időmérőjén Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót Lewis Hamilton előtt, így a silverstone-i futam óta először fordul elő, hogy a két bajnoki rivális egymás mellől indul. A brit pilóta otthonában az első körben emlékezetes módon összeütköztek, és többekben felmerült a kérdés, hogy ez a Red Bull versenyzőjének hazai pályáján is meg fog-e történni.

Verstappen és Hamilton a Brit Nagydíj óta először sajátította ki az első sort Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Utóbbi már a Magyar Nagydíj hétvégéjén is felszólalt az ellen, hogy a sajtó folyamatosan ezzel foglalkozzon, most pedig Toto Wolff tett hasonló kijelentést. A Mercedes csapatfőnöke szerint nem lenne szerencsés, ha minden alkalommal, amikor egymás mellől kezdik meg a futamot, felmerülne ez a kérdés, és egyébként mindkét pilótát elég profinak tartja ahhoz, hogy az ilyen jellegű incidensek ne váljanak rendszeressé.

– idézi a Racefans. – Mindketten a legjobbak között vannak, és tudják, hogy minden győzelem számít. Tisztességesen, ugyanakkor keményen fognak [harcolni]. Emellett úgy vélem, nem kellene már visszautalgatnunk a silverstone-i ütközésre, mivel idén még ötször elő fog fordulni, hogy egymás mellett állnak [a rajtnál].”

Wolff minden bizonnyal nem sokat gondolkodott, hogy milyen számot mondjon, de az eddigiek alapján benne van a pakliban, hogy igaza lesz. A két bajnokesélyes az első 13 nagydíjhétvégén összesen ötször sajátította ki az első sort, és további két alkalommal végzett közvetlenül egymás mögött a kvalifikáción. Jelen állás szerint (a mostanit leszámítva) 9 futam van hátra, vagyis, ha folytatódik a tendencia, akkor három-négy versenyen lehet hasonló a helyzet, de az öt még abszolút a hibahatáron belül van.

Persze mindez valójában semmit nem változtat a mondanivaló lényegén.

A Mercedes abból a szempontból mindenképpen előnyből várhatja a futamot, hogy két autóval küzdhetnek meg Verstappen ellen, akinek Sergio Pérez nem fog tudni segíteni. Wolff korábban elárulta, hogy a futamon taktikailag megpróbálják sarokba szorítani a holland pilótát, de a rajt utáni pillanatokra nem készülnek külön.

A Mercedes nem készül külön taktikával a futam elejére Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Az első vagy a második kanyarra vonatkozóan nem lesz szó stratégiáról. A pilóták a saját mérnökeikkel átbeszélik a lehetséges forgatókönyveket, de nem hiszem, hogy emlékeztetni kellene őt, hogy hogyan kellene vezetni, vagy hogy mi a tét, mert ezt ő tudja a legjobban – utalt Hamiltonra. – Szóval ezt nem mi fogjuk irányítani.”