Vágólapra másolva!
Max Verstappen szerint csapata mindent jól csinált a Holland Nagydíj hétvégéjén, ám főnöke elárulta, a futamnak volt egy kritikus pontja, amin a győzelem is elúszhatott volna. Sergio Pérez nem ért egyet Lando Norrisszal a futam utolsó köreiben bekövetkezett incidenst illetően.

Teljesült a holland szurkolók vágya, hiszen Max Verstappennek sikerült megnyernie hazai futamát Zandvoortban. A Red Bull a másik pilótája miatt is örülhet, ugyanis Sergio Pérez a bokszutcából rajtolva egészen a 8. helyig jött fel.

Verstappennek sikerült megnyernie hazai futamát Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A 23 éves versenyző végig maga mögött tudta tartani Lewis Hamiltont, aki így nem tudta veszélyeztetni győzelmét. Verstappen szerint sikerült kihozniuk a maximumot a hétvégéből, amiben csapatának is volt szerepe.

– válaszolta a Sky Sportsnak arra a kérdésre, hogy sikerülhetett volna-e bármi is jobban. – Trükkös volt a helyzet, hiszen mindenki sokat vár az embertől, aminek nehéz megfelelni, főleg akkor, ha a bajnokság ilyen szoros. A magunk részéről azonban mindent jól csináltunk csapatként. Jól rajtoltunk, jókor jöttünk ki, elegendő előnyt szereztünk, így nem tudtak elénk vágni. Valtterit kint tartották, hogy megnehezítsék a dolgomat, ami rendben van, de mindennel számoltunk. Nyilvánvalóan örülök ennek a győzelemnek, hiszen Lewis az egész futamon nyomás alatt tartott, a két autó nagyon közel volt egymáshoz, a különbség pedig a részletekben rejlik.”

Verstappen a 34. olyan pilóta, aki megnyerte hazai nagydíját, amit honfitársai annak rendje és módja szerint meg is ünnepeltek. Ám nemcsak a leintést követően, hanem egész hétvégén remek volt a hangulat a Holland Nagydíjon, de a Red Bull versenyzője nem is számított másra.

– jelentette ki. – Tudják, hogyan kell megteremteni a hangulatot, efelől soha nem volt kétségem. Ez csak jobb lesz, ha egyszer remélhetőleg túl leszünk ezen a COVID-on, biztos vagyok benne, hogy rengetegen fognak idejönni.”

A helyszíni nézőket a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is méltatta, elmondása szerint korábban egyszer sem tapasztalt ehhez foghatót. A brit szakember elmondta, a rajt mellett még egy olyan pontja volt a futamnak, ahol izgulniuk kellett.

Verstappen és Horner is dicsérte a holland szurkolók által teremtett hangulatot Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

„Egy ilyen futam soha nem egyszerű – kezdte. – Kulcsfontosságú volt, hogy [jól] kapjuk el a rajtot, aztán a Mercedes a stratégiai lehetőségeinek köszönhetően szét tudta választani a pilótáit, és pontosan ezt is tette. Számunkra az volt a legfontosabb a futamon, hogy Max meg tudja előzni Valtteri [Bottast], ami gyorsan össze is jött neki. Utána csupán Lewist kellett lefednünk, de [Verstappen] megállíthatatlan volt ezen a versenyen.”

Horner hozzátette, nem azért volt fontos az előzés, mert a finn pilótának volt bármi esélye is a győzelemre, hanem Hamilton veszélyeztethette volna a diadalt. „Amiatt aggódtunk, hogy Valtteri feltartja [Verstappent], Lewis pedig elévág mindkettejüknek.

Ami Pérezt illeti, a mexikói versenyző a bokszutcából kezdte meg a versenyt, és bár a futam pocsékul indult számára, hiszen csúnyán elfékezte az abroncsait, végül a 8. pozícióban ért célba. Teljesítményét látva a szurkolók őt szavazták meg a nap versenyzőjének.

„Nagyszerű futama volt – mondta Horner. – A gumijának a felülete megsérült, ezért biztonsági okokból ki kellett hoznunk, ezt követően pedig még nehezebb helyzetben volt. Ez a felzárkózás nagyon fontos volt, és a magabiztosságának is jót tesz a szombati nap után.”

Pérez elárulta, hogy mindegyik előzése kockázatos volt, és minden alkalommal a határon táncolt. A legneccesebb alighanem a Lando Norris elleni csatája volt, amiből ugyan győztesen jött ki, de megjegyezte, hogy a McLaren pilótája túlságosan leszorította őt.

– szögezte le. – Már előre tekintek, hogy erősebben térjek vissza Monzában. Kár a végéért, szerintem a tempóm jó lett volna a hatodik helyre. Amikor megelőztem Landót, eléggé megsérült az autóm jobb oldala a koccanástól. Felesleges volt [a manőver], elég helyet hagytam neki, mégis összeértünk, és ettől sokat romlott a tapadásom”

Norris végül egy pozícióval Pérez mögött, a 9. helyen futott be. A brit versenyző szerint korrekt módon járt el, mivel hagyott neki elég helyet. Hangsúlyozta, hogy senki ellen nem adja olcsón a bőrét.

Pérez a bokszból rajtolva szerzett pontot Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Nem fogom megkönnyíteni a helyzetét – mondta. – Örülhetünk, hogy egyáltalán versenyeztünk vele, hiszen egy Red Bullban ül, a legerősebb autóban a pályán. Nem számít, ki ellen harcolok, lehet az Max, Lewis, bárki, nem fogom megkönnyíteni a dolgát, ugyanúgy harcolok. Ugyanúgy akarom a pontokat, mint bárki. Kicsit toltam kifelé, de nem szorítottam le a pályáról. Keményen harcoltunk, nem akartam neki sok helyet hagyni, de eleget hagytam”