Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappent vizsgálták, eldőlt, hogy megbüntetik-e hazai versenyén

2021.09.04. 11:01

Max Verstappennek meg kellett jelennie a sportfelügyelők előtt, ugyanis a feltételezések szerint szabálytalanságot követett el a Holland Nagydíj második szabadedzésén. A Red Bull pilótája azonban végül megúszta a rajtbüntetést.

Egy ideig aggódhattak a holland szurkolók Max Verstappenért, ugyanis felmerült, hogy honfitársukat büntetéssel sújtják a sportfelügyelők. A 23 éves versenyzőt azért idézték be meghallgatásra, mert piros zászló alatt előzött, de végül nem találták szabálytalannak a megmozdulását.

Verstappen megúszta a büntetést Zandvoortban - GalériaForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Az FIA által kiadott dokumentum szerint a vizsgált eset 15:10-kor következett be, amikor a 18-as számú autó mellett ment el a 10-es és a 11-es kanyar között. Mindez azt jelenti, hogy a második szabadedzés elején történt az incidens, amikor Lewis Hamilton megállása miatt szakították félbe a tréninget, akit pedig megelőzött, az nem más volt, mint Lance Stroll.

A Sportszabályzat 50.2-es pontjának értelmében valóban tilos az előzés onnantól kezdve, hogy a versenyirányítás elrendeli a piros zászlót. „Amikor kimegy a jel, tilos az előzés, a bokszutca kijárata bezárul és minden autónak lassan a bokszba kell hajtania” – olvasható a dokumentum vonatkozó részlete.

Azonban a felvételek tanúsága szerint Verstappen nem hibázott. A holland pilóta gyorskörön volt, Stroll pedig lehúzódott előle, hogy ne tartsa fel. Az F1 TV-n egyértelműen látszik, hogy a Red Bull versenyzője csak az utolsó pillanatban vehette észre a pirosan villogó panelt. Ekkor már bele kellett volna taposnia a fékbe, hogy ne előzze meg az Aston Martin pilótáját, amit ugyan nem tett meg, de közvetlenül utána valóban lelassított.

Mérnöke ráadásul akkor szólt neki, amikor Verstappen már észlelte a jelzést, és a kanyar előtt jobban lefékezett, mint azt normál esetben tette volna. A rendelkezésre álló felvételek alapján egyedül azt nem lehetett tudni, hogy a kormányán mikor villant fel a piros fény, de a sportfelügyelők döntéséből kiindulva valószínűleg nem annyival korábban, hogy annak jelentősége legyen. Főnöke egyébként már korábban kijelentette, hogy nem tartja őt bűnösnek.

„Amint hallotta, hogy piros zászló van, azonnal visszavett – nyilatkozta a Sky Sportsnak Christian Horner. – Csupán arra tudok gondolni, hogy a másik autó amúgy is lassú körön volt. Megnéztem az adatokat, és teljes mértékben lelassított, amikor megkapta az üzenetet a piros zászlóról.”

Verstappen onboardján ez az első pillanat, amikor látszik a piros jelzésForrás: F1 TV

Verstappen tehát nem kapott büntetést, ami a rendelkezésre álló felvételek alapján valóban túl szigorú lett volna. Ugyanakkor a sportfelügyelőktől máskor nem állt távol ez a szemlélet. Lando Norrist például azért szankcionálták az Azeri Nagydíj hétvégéjén, mert a piros zászló alatt nem ment ki a bokszba, miközben a másodperc tört része alatt kellett eldöntenie, hogy mit tegyen. A brit pilótát három hellyel sorolták hátra, és alighanem Verstappenre is ez várt volna, ha vétkesnek találják. A holland pilótának ez több szempontból is nagyon fájhatott volna: egyrészt hazai pályán versenyez, másrészt Zandvoortban kifejezetten nehéz előzni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK