Társoldalunk:
Hírlevél

Hamiltont kifütyülték, de ő megdicsérte a holland szurkolókat

2021.09.04. 17:22

Max Verstappen, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is méltatta a Holland Nagydíj időmérőjén uralkodó hangulatot, a hétszeres világbajnok annak ellenére is köszönetet mondott, hogy néhányan kifütyülték. Vasárnap mindhárman nehéz versenyre számítanak.

Max Verstappen szerezte meg a pole pozíciót a Holland Nagydíj időmérőjén, megelőzve Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast. A Red Bull pilótája mindössze 38 ezreddel múlta felül riválisát, ami főleg a Q2 után volt meglepetés. 

Verstappen megszerezte pályafutása tizedik pole pozícióját - GalériaForrás: AFP/Remko De Waal

Zandvoortban lényegében minden néző Verstappennek szurkol, és ez mind a kvalifikáció során, mind a leintés utáni interjúk alatt érződött. A 23 éves versenyző azonban nemcsak honfitársait, hanem a pályát és az autót is megdicsérte. 

Természetesen fantasztikus érzés, hogy megszereztem itt a pole pozíciót  – nyilatkozta az időmérőt követően. – A közönség elképesztő, a mai nap pedig élvezetes volt, hiszen az autót nagyon jó volt vezetni. Ez a pálya a kvalifikáción, üres tankkal szintén nagyon klassz.”

Verstappen ezzel nagy esélyt kapott a győzelemre, hiszen Zandvoortban rendkívül nehéz pozíciót nyerni az ellenféllel szemben. A holland pilóta ugyanakkor tudja, hogy az abroncsoknak nagy jelentőségük lesz, valamint az sem mindegy, hogy mikor küldik be a biztonsági autót, vagy esetleg szakítják meg a futamot.

„Nyilván ez a legjobb rajtpozíció, tudjuk, hogy nehéz előzni – mondta. – Nem számítok könnyű versenyre, sok múlik a szerencsén, és a gumiknak nem tesz jót a nagy sebesség. A mai nap viszont jól alakult, szóval holnap befejezhetjük a munkát.” 

Hamilton esetében sokan arra számítottak, hogy a holland közönség füttykoncerttel köszönti. Az elején valóban volt némi fújolás és fütyülés, ám miután az interjút készítő Giedo van der Garde rászólt honfitársaira, ez nagyjából abbamaradt. Mindezek ellenére a brit versenyző hálás a drukkereknek.

Hamiltont néhányan kifütyülték, de ő megköszönte a hangulatotForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Először is hatalmas köszönetet szeretnék mondani minden narancssárga szurkolónak, a hollandoknak – jelentette ki. – Milyen lenyűgöző helyszín, milyen lenyűgöző pálya! Általánosságban nagyon szeretek ebbe az országba jönni, és értékelem a fogadtatást. Nagyszerű sportrajongók vannak itt, amit nagyon kedvelek.”

Hamilton végül épphogy lemaradt a pole pozícióról, és könnyen lehet, hogy ha pénteken nem hibásodik meg az autója, akkor az időmérő is másképpen alakul. A hétszeres világbajnok ezzel együtt legnagyobb ellenfelét is méltatta. 

Max hihetetlen kört rakott össze, én pedig próbáltam utolérni, de az, hogy a tegnapi edzést kihagytam, nyilvánvalóan megnehezítette a dolgomat   – magyarázta. – Ezzel együtt mindent beleadtam, de fantasztikus kört teljesített, ami pole-t érdemelt.”

Verstappenhez hasonlóan Hamilton is kemény futamra számít, és kiemelte a taktika jelentőségét, majd újra megdicsérte a holland közönséget. „Kemény lesz, hiszen nehéz az előzés, de micsoda helyszín ez a versenyzéshez! Szerintem a stratégia nagyon sokat fog számítani. Olyan közönség lesz, amelyet nagyon régóta nem láttunk, nagyon jó, hogy ennyien vannak itt.  Remélem, a pálya segít abban, hogy jó futamunk legyen, ugyanakkor nagyon kemény aszfaltcsíkról van szó, éppen ezért fantasztikus rajta versenyezni.” 

Bottas nem tudott javítani második gyorsköre során a Q3-ban, így nem volt esélye arra, hogy felülmúlja Verstappent. A finn pilóta úgy véli, a Red Bullt nem is igazán lehetett megverni, akkora volt a fölényük a pálya elején.

Bottas ezúttal is elmaradt HamiltonéktólForrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Határozottan élvezetes ez a pálya, ahogyan a hangulat is remek, szóval jó móka volt – kezdte. – Az autót jó volt vezetni, de az első szektorban, főleg a kettes és a hármas kanyarban még mindig el vagyunk maradva a Red Bulltól, őket ma nem lehetett megfogni. Ezzel együtt két autóval vagyunk ott a legjobb háromban.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK