Társoldalunk:
Hírlevél

Räikkönen visszavonul, vajon Alonso lesz a következő távozó?

2021.09.02. 13:17

A 40 éves, Kimi Räikkönen visszavonuása után az F1-es mezőny legidősebb tagjává váló Fernando Alonso kész önként kiszállni a királykategóriából, ha úgy érzi, már nem képes hozni a tőle elvárhatót. A kétszeres világbajnok ugyanakkor bízik benne, hogy jelenlegi szerződésének lejárta után is lesz miért maradnia.

Kimi Räikkönen az idei szezon végén visszavonul a Forma-1-től, amivel jövőre már a 40. életévét a múlt hónapban betöltő Fernando Alonso lesz a mezőny korelnöke. A kétszeres világbajnok nemrég erősítette meg, hogy kihasználja a szerződésében levő egy éves opciót és jövőre is az Alpine versenyzője lesz, ám jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy meddig láthatjuk még a spanyol pilótát az F1-ben. Alonsót és az Alpine-istállót is foglalkoztatja ez a kérdés, de úgy állnak hozzá, hogy majd menet közben kialakul.

Már Alonso is túl a negyedik X-enForrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

Alonso az idei évet tulajdonképpen bemelegítésnek fogja fel a 2022-es, átfogó szabályváltozásokat hozó esztendő előtt, amelyben reményei szerint az Alpine is ott lehet majd a mezőny elejében. Amennyiben pedig ott lesz, a kétszeres világbajnok nem zárja ki, hogy 2022 után is marad. „Jövőre remélhetőleg olyan csomagunk lesz, amellyel harcolhatunk a jó helyezésekért és egy lépéssel feljebb lépünk az idei évhez képest. Ez a cél. A Renault tavalyi dobogói után voltak várakozásaink az idei évre, mégpedig hogy három-négy alkalommal dobogóra állhatunk. Alighanem ezek a várakozások nem igazolódtak be. A Ferrari sokat fejlődött, miként az Alpha Tauri is előrelépett, illetve a McLaren is a Mercedes-motorrral. Úgyhogy a nyolcadik és a 12. pozíció között találtuk magunkat. Ezen javítani akarunk jövőre. Ez lesz a cél, és ez valószínűleg arra bátorítana engem, hogy azután is folytassam."

A spanyol pilóta a szezon elején nagyon őszintén beszélt arról, hogy még nincs a legjobb formában, állítása szerint pedig továbbra is vannak hiányosságai. „Ami engem illet, folytatnom kell a fejlődést. Miként azt már sokszor elmondtam, valószínűleg nem vagyok még 100%-os állapotban, és az olyan napok, mint a belgiumi időmérő, megmutatják, hogy vannak területek, amelyeken fejlődnöm kell" – utalt arra, hogy Spában nagyon kikapott Esteban Ocontól.

Alonso és Räikkönen jövőre már nem versenyez egy mezőnybenForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Alonso azt mindenesetre nem akarja megvárni, hogy elküldjék, ezért azt tervezi, hogy amikor már nem lesz elég jó az F1-hez, önként távozik. „Ha jövőre látok némi fejlődést az én oldalamról és továbbra is élvezni fogom a versenyzést, akkor miért ne folytathatnám [2022 után is]. Ha viszont azt látom, hogy nincs meg a tempóm vagy nem végzek jó munkát, én leszek az első, aki felteszi a kezét és azt mondja, hogy egy új arc talán jót tenne a csapatnak. De remélem, hogy nem lesz ilyen. Remélem, hogy feltehetem a kezem és azt mondhatom, készen állok a 2023-as kihívásra."

Laurent Rossi, az Alpine ügyvezető igazgatója is ugyanígy vélekedik. A szakember elárulta, hogy Alonsóval évről évre fogják mérlegelni a folytatás lehetőségét, és egészen addig nem terveznek megválni a spanyoltól, amíg nem kopik meg a sebessége. „Jobb autót kell adnunk neki, ami jobb eredményeket hoz. Négy év múlva nem ott akarunk tartani, ahol most, ő pedig már jövőre sem itt akar. Ez a lépés folyamatban van. Ő és én elég sokat beszélgetünk erről, az elképzelés pedig az, hogy addig maradunk együtt, amíg teljesíteni tudunk, és évről évre haladunk. A következő szezon vége előtt eldöntjük, hogy mi lesz, de a cél a lehető legtovább folytatni együtt. Amíg Fernando azon a szinten teljesít, amin most, addig az Alpine versenyzője lesz. Ha pedig már nem elég fitt az F1-hez, akkor távozni fog a sportágból. Olyan autóval tartozunk neki, ami felnő a tehetségéhez."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK