Räikkönen visszavonul, vajon Alonso lesz a következő távozó?

Forma-1, Belga Nagydíj, péntek, Esteban Ocon, Alpine, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
Alpine's Spanish driver Fernando Alonso drives during the second practice session of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 27, 2021. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
A 40 éves, Kimi Räikkönen visszavonuása után az F1-es mezőny legidősebb tagjává váló Fernando Alonso kész önként kiszállni a királykategóriából, ha úgy érzi, már nem képes hozni a tőle elvárhatót. A kétszeres világbajnok ugyanakkor bízik benne, hogy jelenlegi szerződésének lejárta után is lesz miért maradnia.

Kimi Räikkönen az idei szezon végén visszavonul a Forma-1-től, amivel jövőre már a 40. életévét a múlt hónapban betöltő Fernando Alonso lesz a mezőny korelnöke. A kétszeres világbajnok nemrég erősítette meg, hogy kihasználja a szerződésében levő egy éves opciót és jövőre is az Alpine versenyzője lesz, ám jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy meddig láthatjuk még a spanyol pilótát az F1-ben. Alonsót és az Alpine-istállót is foglalkoztatja ez a kérdés, de úgy állnak hozzá, hogy majd menet közben kialakul.

Már Alonso is túl a negyedik X-en Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

Alonso az idei évet tulajdonképpen bemelegítésnek fogja fel a 2022-es, átfogó szabályváltozásokat hozó esztendő előtt, amelyben reményei szerint az Alpine is ott lehet majd a mezőny elejében. Amennyiben pedig ott lesz, a kétszeres világbajnok nem zárja ki, hogy 2022 után is marad. „Jövőre remélhetőleg olyan csomagunk lesz, amellyel harcolhatunk a jó helyezésekért és egy lépéssel feljebb lépünk az idei évhez képest. Ez a cél. A Renault tavalyi dobogói után voltak várakozásaink az idei évre, mégpedig hogy három-négy alkalommal dobogóra állhatunk. Alighanem ezek a várakozások nem igazolódtak be. A Ferrari sokat fejlődött, miként az Alpha Tauri is előrelépett, illetve a McLaren is a Mercedes-motorrral.

A spanyol pilóta a szezon elején nagyon őszintén beszélt arról, hogy még nincs a legjobb formában, állítása szerint pedig továbbra is vannak hiányosságai. „Ami engem illet, folytatnom kell a fejlődést. Miként azt már sokszor elmondtam, valószínűleg nem vagyok még 100%-os állapotban, és az olyan napok, mint a belgiumi időmérő, megmutatják, hogy vannak területek, amelyeken fejlődnöm kell" – utalt arra, hogy Spában nagyon kikapott Esteban Ocontól.

Alonso és Räikkönen jövőre már nem versenyez egy mezőnyben Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Alonso azt mindenesetre nem akarja megvárni, hogy elküldjék, ezért azt tervezi, hogy amikor már nem lesz elég jó az F1-hez, önként távozik. „Ha jövőre látok némi fejlődést az én oldalamról és továbbra is élvezni fogom a versenyzést, akkor miért ne folytathatnám [2022 után is].

Remélem, hogy feltehetem a kezem és azt mondhatom, készen állok a 2023-as kihívásra."

Laurent Rossi, az Alpine ügyvezető igazgatója is ugyanígy vélekedik. A szakember elárulta, hogy Alonsóval évről évre fogják mérlegelni a folytatás lehetőségét, és egészen addig nem terveznek megválni a spanyoltól, amíg nem kopik meg a sebessége. „Jobb autót kell adnunk neki, ami jobb eredményeket hoz. Négy év múlva nem ott akarunk tartani, ahol most, ő pedig már jövőre sem itt akar. Ez a lépés folyamatban van. Ő és én elég sokat beszélgetünk erről, az elképzelés pedig az, hogy addig maradunk együtt, amíg teljesíteni tudunk, és évről évre haladunk. A következő szezon vége előtt eldöntjük, hogy mi lesz, de a cél a lehető legtovább folytatni együtt.

Olyan autóval tartozunk neki, ami felnő a tehetségéhez."