Társoldalunk:
Hírlevél

Räikkönen nemcsak az F1-et, de az autóversenyzést is befejezi?

2021.09.02. 19:28

Egyelőre még csak gondolni sem akar a jövőjére a szezon végén az F1-től visszavonuló Kimi Räikkönen, így azt sem tudja, fog-e versenyezni valaha az idei évet követően.

Kimi Räikkönen 42 évesen befejezi a Forma-1-es pályafutását, mert mint mondja, nem szeretné, hogy továbbra is a királykategória őrült körforgása határozza meg a beosztását. A Jégember két gyerekkel így mostantól a családjára koncentrál, azt pedig még nem tudja, hogy a jövőben fog-e egyáltalán versenyezni bármilyen kategóriában.

Az év végén egy különleges karrier ér végetForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A máig töretlen népszerűségnek örvendő finn pilóta 2001-ben, több mint 20 évvel ezelőtt mutatkozott be az F1-ben, és bár a 2010-es és 2011-es szezont kihagyta, azalatt is versenyzett: a rali-világbajnokságban próbált szerencsét, valamint elindult két NASCAR-versenyen is. Noha a Forma-1-ben a nagydíjrészvételi rekordot tartva már alighanem tényleg letelt az ideje, más sorozatokban, mint például a sportautó-világbajnokságon még bőven lehet keresnivalója, egyelőre azonban nem gondol ilyesmire.

Nem, nincsenek terveim. Nem akarok beosztást, mert az utóbbi 18-19 évben, amióta az F1-ben vagyok, és mialatt a távollétem két évében a raliban versenyeztem, mindig volt beosztásom arról, hogy mi következik, és mit kell csinálnom ezen vagy azon a napon. Ezt nem akarom. Ez az egyik nagy oka, amiért valami mást akartam csinálni, hogy az életemet ne a következő verseny határozza meg, illetve a munka, ami az F1-gyel jár – ismertette a döntése hátterét. – Vannak más beosztások, a családé, a gyerekek iskolájáé, az óvodáé és ilyenek. Nem akarom, hogy a családom életét az határozza meg, hogy mikor van a következő verseny és mikor kell elrepülni oda. Nem kell kapkodnom, még egyáltalán nem is gondoltam arra, hogy mihez kezdek legközelebb. Nyilván néha ilyen helyzetben már jó ideje tudni ezt, mindig vannak lehetőségek erre vagy arra, de jelenleg még csak az sem foglalkoztat, hogy egyáltalán gondoljak ilyesmire."

Mostanól a család az első

Hogy most azonnal nem vág bele egy új kalandba, az egy dolog, de Räikkönen még azt sem tudja biztosan, hogy valaha indul még autóversenyen az F1 után. „Ha tudnám, megmondanám, de mint mondtam, egyáltalán nincsenek terveim. Nem akarok most terveket szövögetni. Mint mondtam, szeretném élvezni a beosztás nélküli életet. A beosztásom lehet ugyanaz, mint a családomé, és én boldog vagyok ezzel, és már várom. Ki tudja, talán fogok versenyezni, talán nem, tényleg nem tudom."

A 2007-es világbajnok már a bejelentéskor elmondta, hogy tavaly télen hozta meg a döntést arról, hogy az idei lesz az utolsó szezonja, most pedig elárulta, hogy karácsony előtt már a csapat tulajdonosát is értesítette erről, mondván 95%-ig biztos benne, hogy 2021 végén befejezi. „Van erről tapasztalatom, úgyhogy rendben zajlott ez a folyamat. Hosszú ideje vagyok itt, és szerencsére elmondhatom, hogy az F1 bizonyos szempontból soha nem volt az életem, de rengeteg időt elvesz az életünkből. De hogy úgy mondjam, soha nem ez volt a legfontosabb. Éltem az életemet a Forma-1-en kívül, normális dolgokat csináltam és közben jól szórakoztam."

Főnöke és csapattársa is méltatta

Räikkönen mintegy keretbe zárva a pályafutását ugyanabban az istállóban fejezi tehát be, mint amelyikben 2001-ben elkezdte, és bár ahogyan arra számítani lehetett, az újabb győzelmek és dobogós helyezések a középmezőnybe tartozó Alfa Romeónál elmaradtak, Frédéric Vasseur szerint a finn így is kitörölhetetlen nyomot hagyott a csapat életében.

Azért még van jónéhány versenye, hogy kiélvezze, ami hátravan az F1-es karrierjébőlForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

„Nincs még egy olyan pilóta, mint Kimi Räikkönen. A jelenléte, a karizmája és az egyedi hozzáállása, párosítva a veleszületett képességekkel, amelyek arra ösztönözték ezt a csapatot, hogy lehetőséget adjon neki 2001-ben, a sportág legendájává tette őt oly módon, amelyet nehéz számokkal és statisztikákkal kifejezni – írta Vasseur. – Öröm volt vele dolgozni az elmúlt évek során és úgy hiszem, mindenki nevében mondhatom ezt az Alfa Romeónál a hinwili üzlettől a zandvoorti garázsig. Egy olyan pilóta, mint Kimi, néhány kitörölhetetlen oldalt írt a csapatunk és sportágunk történelemkönyvébe."

Antonio Giovinazzi volt az a versenyző, aki az elmúlt három évben csapattársként tanulhatott Räikkönentől, ő a közösségi médiában búcsúzott. „Kevesen hagytak olyan nyomot az F1 történelmében, mint te. Mindig hálás leszek a kiváltságért, hogy a csapattársad lehettem. Köszönöm, Maestro!" – írta az olasz pilóta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK