Társoldalunk:
Hírlevél

Kimi Räikkönen bejelentette, visszavonul a Forma-1-től

2021.09.01. 19:21

Az idei az utolsó szezon Kimi Räikkönen számára a Forma-1-ben, ezt a 2007-es világbajnok az Instagram-oldalán jelentette be. Hosszú pályafutást zár le a mezőny veteránja.

Beigazolódtak a pletykák, az októberben a 42. születésnapját ünneplő Kimi Räikkönen a szezon végén visszavonul a Forma-1-től. A 2007-es világbajnok erről az Instagram-oldalán számolt be.

Räikkönen az Alfa Romeo Racingtől vonul visszaForrás: Antonin Vincent / DPPI/Antonin Vincent

„Ennyi volt. Ez az utolsó szezonom a Forma-1-ben. A döntést már az előző télen meghoztam. Nem volt könnyű, de az idei szezon után ideje új dolgokat keresni. Noha még folyamatban van a szezon, szeretnék köszönetet mondani a családomnak, az összes csapatomnak, mindenkinek, aki részt vett a versenyzői pályafutásomban, különösen a nagyszerű szurkolóknak, akik végig drukkoltak nekem.”

„A Forma-1-nek ugyan számomra vége lesz, de rengeteg dolog van még az életben, amit szeretnék megtapasztalni és élvezni. Találkozunk még ezután is! Tisztelettel, Kimi” – írta a finn pilóta.

Räikkönen 2001-ben mutatkozott be a világbajnokság mezőnyében a Sauber színeiben, később a McLaren-Mercedes, a Ferrari, a Lotus, ismét a Ferrari, majd a Sauber által működtetett Alfa Romeo Racing színeiben állt rajthoz. A 2010-es és a 2011-es szezont kihagyta, ekkor a rali-világbajnokságban és a NASCAR-ban is szerencsét próbált, de végül visszatért az F1-be.

A finn pilóta összesen 21 futamgyőzelmet és 103 dobogós helyet ért el, világbajnoki címe mellett kétszer lett második helyezett, ő az egyetlen pilóta, aki V10-es, V8-as, és V6-os hibrid erőforrással is futamot tudott nyerni, legutóbb a 2018-as USA Nagydíjon a Ferrari színeiben.

Az Alfa Romeo Racing versenyzőjével a Hungaroringen interjút készítettünk, 2019-ben a felkészültségének hátteréről érdeklődtünk az F1 egyik fitneszgurujánál, az önéletrajzi könyvéről pedig itt közöltünk kritikát.

Csapata, az Alfa Romeo így búcsúzik tőle a Twitteren: „Ezzel valóban lezárul egy korszak a sportágunkban. Köszönünk mindent, nélküled az F1 nem lesz ugyanolyan. Kiitos, Kimi."

Stefano Domenicali, Räikkönen korábbi csapatfőnöke, az F1 jelenlegi elnök vezérigazgatója is méltatja a versenyzőt: „Kimi hihetetlen tagja a sportágunknak, személyes barátom és igazi bajnok. Részem volt a kiváltságban, hogy dolgozhattam vele a Ferrarinál, és megismerhettem, hogy milyen szenzációs ember ő. Mindannyiunknak hiányozni fog ő és az egyedi stílusa is, a legjobbakat kívánjuk neki és a családjának is a jövőre."

Räikkönen utódja várhatóan honfitársa, Valtteri Bottas lesz, aki a várakozások szerint a Williamstől érkező George Russellnek adja át a helyét. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK