Óriási balesete után Norrist kórházba szállították, de versenyezhet vasárnap - videó

Forma-1, Belga Nagydíj, Lando Norris, McLaren, baleset
Race marshalls and technicians clear the car McLaren's British driver Lando Norris after he crashed unthe qualifying session of the Formula One Belgian Grand Prix at the Spa-Francorchamps circuit in Spa on August 28, 2021. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Csúnya baleset miatt kellett félbeszakítani a Belga Nagydíj időmérő edzését, miután Lando Norris nagyon összetörte McLarenjét az Eau Rouge-kanyarban. A fiatal brit szerencsére megúszta a bukást, később viszont fájdalomra panaszkodott.

Leszakadt az ég a végig esős időben zajló Belga Nagydíj időmérő edzésén, így a Q3-ra már intermediate gumi helyett teljes esőgumin hajtottak ki a pilóták. A felvezető körben azonban már annyira esett, hogy Sebastian Vettel a rádióban követelte, hogy szakítsák félbe a kvalifikációt. Michael Masi versenyigazgató azonban kivárt, ennek pedig az lett az eredménye, hogy Norris a falnak csapódott.

Az első két edzésszakasz alapján akár a pole pozícióra is esélyes brit pilóta a felvezető körben azt mondta, néhol felúszik a vízre az autója, azt azonban aligha sejtette, hogy a gyorsköre elején már ez lesz a legkisebb gondja. A pálya egyik legggyorsabb és egyértelműen leghíresebb kanyarjában ráment a rázókőre, amitől az autó hátulja kitört balra. Norris ellenkormányzott, ezzel pedig azt érte el, hogy a bal oldali falnak csapódott, majd az autója agresszívan pörgött tovább a pálya közepén.

Vettel megállt megnézni, Norris jól van-e

Norris hangján érezni lehetett, hogy nagy ütést kapott, de szerencsére saját lábán szállt ki a McLarenből, amely mellé az elsőként a baleset helyszínére érkező Sebastian Vettel is megállt néhány másodpercre, hogy megbizonyosodjon versenytársa hogylétéről. Norrisnak még arra is volt ereje, hogy bocsánatot kérjen a csapattól, amiért egy esetleges jó eredménytől fosztotta meg őket.

Norrist az ilyenkor szokásos protokollnak megfelelően kivizsgálásra szállították, ám lehetséges, hogy mégsem úszta meg sérülés nélkül. A brit pilóta ugyanis könyökfájdalomra panaszkodott, ezért elővigyázatosságból megröntgenezik.

Norris rendben van, versenyezhet vasárnap

Andrea Seidl, a McLaren csapatfőnöke szombat este megerősítette, hogy Lando Norris nem sérült meg a bukásban. „Az ellenőrzéseket elvégezték a kórházban, a könyökén is, amit egy kicsit fájlalt” – nyilatkozta az osztrák.

A brit pilóta ugyanakkor nem biztos, hogy megtarthatja a 10. rajtkockát, mivel könnyen előfordulhat, hogy kasztnit és motort kell cserélni az autóján.

„A károk felmérése jelenleg is zajlik abból a szempontból, hogy mit kell cserélnünk. De a legfontosabb, hogy Lando rendben van, most pedig arra koncentrálunk, hogy az autója készen álljon holnapra. Tudva, hogy top formában van, remélhetőleg visszakapaszkodhat a pontszerző helyekre. Nem beszéltem még vele részletekbe menően, de még ma este fogok. Meglehetősen nagy becsapódás volt, de az autó és a pálya biztonsága miatt zúzódásokkal megúszta.”