Társoldalunk:
Hírlevél

Látványos animáció készült a hungaroringi rajtbalesetről

2021.08.28. 11:05

Új animáción keresztül látható, hogy miként zajlott le pontosan a Magyar Nagydíj rajtja után történt baleset, amit Valtteri Bottas és Lance Stroll idézett elő. Az incidensben összesen kilencen voltak érintettek ilyen-olyan módon.

Rajtbalesettel indult a 2021-es Magyar Nagydíj, miután a nedves pályán Valtteri Bottas és Lance Stroll is elmérte az 1-es kanyar féktávját. A finn versenyző saját maga mellett Lando Norrist és Sergio Pérezt ütötte ki, valamint Max Verstappen versenyét is tönkretette, az Aston Martin pilótája pedig Charles Leclerc-be szállt bele, aki megforgatta Daniel Ricciardót. Utóbbi ugyan folytatni tudta a versenyt, de volt csapattársához hasonlóan szintén sérült autóval. 

Bottas (a képen) és Stroll is 5 rajthelyes büntetést kapott a hungaroringi baleset miattForrás: AFP/Peter Kohalmi

A többek között Romain Grosjean bahreini, Bottas és George Russell imolai, valamint Verstappen és Lewis Hamilton silverstone-i ütközését is rekonstruáló Crashalong nevű YouTube csatorna a Hungaroringen történtekről is készített egy animációt. Ebben pontról pontra elmagyarázza, hogy mik vezettek az öt versenyző kieséséhez vezető eseményekhez.

A videó első perce még nem túlságosan informatív, ugyanis csupán bemutatja a két balesetet. Először a mezőny elejére koncentrál, az egyik felvételen Bottas, Pérez és Norris fedélzeti kamerája között váltogat, de olyan módon, mintha a kamera autóról autóra vándorolna. Ugyanilyen módon láthatjuk az incidenseket a két Alpine szemszögéből.

A lényegi rész viszont csupán ezután kezdődik, amikor a készítő elmagyarázza, hogy mi is történt valójában. Azt mindenki látta, hogy Bottas borzasztóan kapta el a rajtot, aminek következtében Norris és Pérez is megelőzte. Az viszont már keveseknek tűnhetett fel, hogy amikor a finn pilóta egy pillanatra felemelte a lábát a gázról, hogy besoroljon a McLaren mögé, jobb első kereke már akkor kis híján összeért vetélytársa bal hátsójával.

1,2 másodperccel később a brit pilóta rálépett a fékre, az ismét teljes sebességgel autózó Bottas viszont a vizes pálya és a turbulens levegő miatt blokkolta a kerekeit, és beleszállt ellenfelébe. A továbbcsúszó Norris Verstappenbe, míg a már szintén irányíthatatlan Mercedes Pérezbe szállt bele, de nemcsak ők jártak pórul, hanem Pierre Gasly is, aki ugyan az ütközést elkerülte, de rengeteg pozíciót veszített, mire visszatért a pályára.

Ami Strollt illeti, a kanadai pilóta nagyjából ugyanakkor fékezett, mint az előtte haladók, azonban ezt kevésbé keményen tette. Fernando Alonso hasonlóan cselekedett, és bár a kanyart ő sem tudta bevenni, a külső íven neki volt helye elfordulni. A kanadai versenyző viszont belül haladt, és amikor észlelte a bajt, jobbra rántotta a kormányt. Ennek köszönhetően Esteban Ocont elkerülte, de Leclerc-t már nem tudta.

A hungaroringi rajtbalesetről készült animáció

A Magyar Nagydíjon tehát a húszból összesen kilenc pilóta nem tudta rendesen teljesíteni az első kanyart ilyen-olyan okokból. Ennek pedig Ocon és Sebastian Vettel örülhetett a legjobban, akik a 2., illetve a 3. helyen fordultak el, majd Hamilton és a Mercedes stratégiai baklövése miatt az első két pozícióban értek célba. Igaz, a négyszeres világbajnokot később kizárták a futamból, mert az Aston Martinban nem volt meg az FIA által előírt üzemanyag-mennyiség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK