Látványos animáció készült a hungaroringi rajtbalesetről

Forma-1, Magyar Nagydíj, Bottas, Pérez, Mercedes, Red Bull, baleset
Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas collides with Red Bull's Mexican driver Sergio Perez during the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on August 1, 2021. (Photo by Peter Kohalmi / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Új animáción keresztül látható, hogy miként zajlott le pontosan a Magyar Nagydíj rajtja után történt baleset, amit Valtteri Bottas és Lance Stroll idézett elő. Az incidensben összesen kilencen voltak érintettek ilyen-olyan módon.

Rajtbalesettel indult a 2021-es Magyar Nagydíj, miután a nedves pályán Valtteri Bottas és Lance Stroll is elmérte az 1-es kanyar féktávját. A finn versenyző saját maga mellett Lando Norrist és Sergio Pérezt ütötte ki, valamint Max Verstappen versenyét is tönkretette, az Aston Martin pilótája pedig Charles Leclerc-be szállt bele, aki megforgatta Daniel Ricciardót. Utóbbi ugyan folytatni tudta a versenyt, de volt csapattársához hasonlóan szintén sérült autóval.

Bottas (a képen) és Stroll is 5 rajthelyes büntetést kapott a hungaroringi baleset miatt Forrás: AFP/Peter Kohalmi

A többek között Romain Grosjean bahreini, Bottas és George Russell imolai, valamint Verstappen és Lewis Hamilton silverstone-i ütközését is rekonstruáló Crashalong nevű YouTube csatorna a Hungaroringen történtekről is készített egy animációt.

Ebben pontról pontra elmagyarázza, hogy mik vezettek az öt versenyző kieséséhez vezető eseményekhez.

A videó első perce még nem túlságosan informatív, ugyanis csupán bemutatja a két balesetet. Először a mezőny elejére koncentrál, az egyik felvételen Bottas, Pérez és Norris fedélzeti kamerája között váltogat, de olyan módon, mintha a kamera autóról autóra vándorolna. Ugyanilyen módon láthatjuk az incidenseket a két Alpine szemszögéből.

A lényegi rész viszont csupán ezután kezdődik, amikor a készítő elmagyarázza, hogy mi is történt valójában. Azt mindenki látta, hogy Bottas borzasztóan kapta el a rajtot, aminek következtében Norris és Pérez is megelőzte. Az viszont már keveseknek tűnhetett fel, hogy amikor a finn pilóta egy pillanatra felemelte a lábát a gázról, hogy besoroljon a McLaren mögé, jobb első kereke már akkor kis híján összeért vetélytársa bal hátsójával.

1,2 másodperccel később a brit pilóta rálépett a fékre, az ismét teljes sebességgel autózó Bottas viszont a vizes pálya és a turbulens levegő miatt blokkolta a kerekeit, és beleszállt ellenfelébe. A továbbcsúszó Norris Verstappenbe, míg a már szintén irányíthatatlan Mercedes Pérezbe szállt bele, de nemcsak ők jártak pórul, hanem

Pierre Gasly is, aki ugyan az ütközést elkerülte, de rengeteg pozíciót veszített, mire visszatért a pályára.

Ami Strollt illeti, a kanadai pilóta nagyjából ugyanakkor fékezett, mint az előtte haladók, azonban ezt kevésbé keményen tette. Fernando Alonso hasonlóan cselekedett, és bár a kanyart ő sem tudta bevenni, a külső íven neki volt helye elfordulni. A kanadai versenyző viszont belül haladt, és amikor észlelte a bajt, jobbra rántotta a kormányt. Ennek köszönhetően Esteban Ocont elkerülte, de Leclerc-t már nem tudta.

A hungaroringi rajtbalesetről készült animáció

A Magyar Nagydíjon tehát a húszból összesen kilenc pilóta nem tudta rendesen teljesíteni az első kanyart ilyen-olyan okokból. Ennek pedig Ocon és Sebastian Vettel örülhetett a legjobban, akik a 2., illetve a 3. helyen fordultak el, majd Hamilton és a Mercedes stratégiai baklövése miatt az első két pozícióban értek célba. Igaz, a négyszeres világbajnokot később kizárták a futamból, mert az Aston Martinban nem volt meg az FIA által előírt üzemanyag-mennyiség.