Hivatalos: A tervezettnél kevesebb futamból fog állni az idei szezon

Forma-1, Magyar Nagydíj, rajt, Hamilton, Mercedes
Drivers take the start of the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on August 1, 2021. (Photo by Peter Kohalmi / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 módosított az idei versenynaptárán. Új helyszínt egyelőre nem jelentettek be, de az biztossá vált, hogy az eredetileg tervezett 23 futamot nem fogják megrendezni.

Ahogyan arra már egy ideje számítani lehetett, ismét módosítani kellett az F1 őszi szezonjának menetrendjén. Azok után, hogy előbb az Ausztrál, majd a Japán Nagydíjat is törölték, újra változtattak a programon, igaz, új helyszínt nem jelentettek be.

A Holland, az Olasz, valamint két héttel a monzai verseny után megrendezendő Orosz Nagydíjat az eredeti terveknek megfelelően fogják megtartani. Onnantól kezdve viszont egészen az utolsó két hétvégéig majdnem minden hétvége időpontja változik.

Eggyel kevesebb futamot láthatunk Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Az isztambuli hétvégét egy héttel a szocsi versenyt követően rendezték volna, ám azzal, hogy a Japán Nagydíj a tripla hétvége utolsó elemeként kiesett, így a törökországi viadalt egy héttel későbbre, október 10-re halasztották.

Ennek megfelelően a szuzukai hétvége helyett nem lesz más futam.

Ezután egy újabb tripla hétvége jönne, aminek első futama, az USA Nagydíj maradt az eredeti helyén a naptárban, vagyis október 24-én fogják megrendezni. Egy héttel ezuán szerepel egy lyuk a naptárban október 31-i dátummal. Ez azért van, mert lehetséges egy dupla forduló az amerikai futam texasi helyszínén. Amennnyiben ilyen nem lesz, az USA Nagydíjat akkor is megrendezik.

Az azt követő, mexikóvárosi, illetve Sao Pauló-i futamot ez esetleges duplázás miatt egy-egy héttel későbbre halasztották. Mindez azt jelenti, hogy előbbit november 7-én, utóbbit november 14-én tartják.

Austinban akár duplázhat is a mezőny Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A következő forduló november 21-én jön, ám az F1 egyelőre nem jelentette be, hogy melyik helyszín lesz a házigazda. A lényegében az Ausztrál Nagydíj helyetti hétvége helyszíne akár Katar is lehet, amivel újabb pálya debütálna a Forma-1-ben. Ez lesz a mexikói futammal kezdődő utolsó idei tripla hétvége harmadik állomása.

Az utolsó két nagydíj, a december 5-i szaúdi, és a december 12-i szezonzáró abu-dzabi futam időpontja változatlan. Ha minden jól megy, utóbbi lesz az idény 22 versenye, ami ugyan eggyel kevesebb a tervezett 23-nál, de így is rekordhosszúságú szezont jelent.

Jelen állás szerint ez lesz a további menetrend