Vágólapra másolva!
Magyar Nagydíjon történt kizárásának jogosságát nem vitatja, a szabályokkal azonban nincs kibékülve Sebastian Vettel, aki azért nem mindent veszített el.

Egy ideig még küzdött a Magyar Nagydíj után elveszített második helyéért, végül azonban nem nyújtott be óvást az Aston Martin, miután kiderült, hogy valóban nem maradt elég üzemanyag a Hungaroringen Esteban Ocon mögött célba érő Sebastian Vettel autójában, így az FIA a szabályokat betűről betűre betartva, jogosan zárta ki a négyszeres világbajnokot. Vettel először a nyári szünet után, a Belga Nagydíj helyszínén szólalt meg az esetről, és a szabályok enyhítését javasolta.

Vettel szerint a szabályok túl szigorúak Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

„Visszatekintve szerintem világos, hogy mi történt. A szabályok olyanok, amilyenek, és diszkvalifikáltak minket – összegzett a német pilóta, aki a kizárás jogosságát nem vitatta, mivel egy utólag észlelt szivárgás miatt valóban nem maradt minimálisan előírt 1 liter sem a tankban. – Természetesen ez igen keserű érzés, és a körülmények ismeretében, amelyeket én nyilván jobban megértek, mivel én voltam a szenvedő alany, az ember nem kíván ilyesmit másnak, úgyhogy

A múltbéli eseteknél is megfigyelhető volt, hogy az FIA a legtöbbször nem mérlegelt, és ha nem tudta az előírt mennyiséget kiszívni a tankból, a szabályok ellen vétő csapat nem úszta meg a kizárást. Vettel vélhetően arra gondolt, hogy bizonyos esetekben, például ha valaki műszaki hiba miatt nem tudja felmutatni az előírt mennyiséget, a szövetségnek elnézőbbnek kellene lennie.

A négyszeres világbajnok egyúttal megvédte a csapatot, amely csak a futam végén lett figyelmes arra, hogy nincs elég üzemanyag, ezért a levezető körben megállásra szólította fel a németet. „Nagyszerű eredményt értünk el csapatként, rengeteg pontot szereztünk, úgyhogy ez nagyon csalódáskeltő, de nem hiszem, hogy sok mindent csinálhattunk volna másképp. A verseny alatt ellenőrzésünk alatt tartottuk az üzemanyagmennyiséget, vagy legalábbis azt hittük. Nagyon-nagyon a végén, azt hiszem az utolsó körben jöttünk rá, hogy valami talán nincs rendben."

A trófeát nem tarthatta meg, de az ünneplés élményét már nem vehetik el tőle Forrás: AFP/Ferenc Isza

„Nagyon meglepődtünk, amikor kiderült, hogy nincs elég üzemanyag az autóban, úgyhogy ez nagyon keserű, de ezek a szabályok, ezért el kellett fogadnunk a döntést és tovább kellett lépnünk. Nagy nap volt, már csak a pontmennyiség miatt is, de még sok verseny van hátra, amelyekből megpróbáljuk a legtöbbet kihozni."

Vettel ezzel együtt nem veszített el mindent, mert mint mondja, a második hellyel járó ünneplés és a pezsgőzés ezután is szép emlék marad.

Úgyhogy ez az, ami nagyon csalódástkeltő. De ott voltam, átéltem a pillanatot, az érzelmeket. Nagyszerű nap volt. Az ember szép emlékekkel gondol vissza rá, de persze van egy kis rossz szájíze, tudva, hogy utólag kizárták."