Häkkinen Schumacher elleni párharcához hasonlította Hamilton és Verstappen csatáját

Forma-1, Mika Häkkinen, McLaren Racing, Michael Schumacher, Magyar Nagydíj 2000
German Ferrari driver Michael Schumacher leads the pack ahead of Finnish McLaren-Mercedes driver Mika Hakkinen, Scottish McLaren-Mercedes David Coulthard, and German Williams-BMW driver Ralf Schumacher on the Hungaroring racetrack at the start of the Hungarian Formula One Grand Prix, 13 August 2000 in Budapest. / AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG
Vágólapra másolva!
Lát hasonlóságokat a 90-es évek végén, 2000-es évek elején Michael Schumacherrel folytatott csatája, illetve Lewis Hamilton és Max Verstappen idei párharca között a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen, aki szerint a Mercedes és a Red Bull versenyzője inkább a pályán kellene megküzdjön egymással.

Lewis Hamilton és Max Verstappen idei párharca már most a klasszikus F1-es csaták közé tartozik, pedig hol van még a szezon vége. A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen is így véli, és Michael Schumacherrel folytatott rivalizálásához hasonlította a Mercedes és Red Bull pilótájának versengését. Az 52 esztendős finn szerint a két vb-aspiránsnak inkább a pályán kellene egymásnak esnie, a Mercedes és a Red Bull között zajló háborút viszont szívesen nézi.

Hamilton és Verstappen között ádáz csata zajlik Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Bryn Lennon

Schumacher és Häkkinen 1998-ban és 2000-ben csatázott a világbajnoki címért, de 1999-ben is köztük dőlt volna el az év végi elsőség sorsa, ha előbbi nem töri el a lábát Silverstone-ban. A McLaren korábbi versenyzője Hamilton és Verstappen idei küzdelmében ezeket az idényeket látja megelevenedni. „Amikor ellene versenyeztem, mindig rendkívül összeszedettnek kellett lennem. Jobban, mint más versenyzők ellen – nyilatkozta Schumacherről a német RTL-nek. – Egyszerűen azért, mert a csata Michaellel nem egy kanyaron, vagy egy futamon, hanem hosszú időn át tartott.

„Amikor csak megérkeztünk egy versenyre, tudtam, hogy Michael Schumacher nem fogja feladni – folytatta a német legenda méltatását a finn. – Meg fogja találni a módját, hogy hajszoljon engem az edzésen, az időmérőn és a versenyen egyaránt, de akár a versenyzői eligazításon vagy a sajtótájékoztatón is. Michael mindig teljes erőbedobással küzdött és állandóan versengett."

Häkkinen úgy látja, hogy Hamilton és Verstappen esetében a rutin áll szemben az agresszivitással és a rendkívül nagy önbizalommal, ami látványos csatákat, olykor pedig ütközést eredményezhet. A felek silverstone-i csattanása után a pályán kívül is elszabadultak az indulatok, leginkább ami a Red Bullt és Verstappent illeti. 1998 és 1999 világbajnoka szerint a pilóták esetében azonban „nem ez a követendő út", és „a pályán kellene levezetniük ezeket az érzelmeket."

Häkkinen és Schumacher a 2000-es Magyar Nagydíj első kanyarjában Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Ami azonban a Red Bull és a Mercedes folyamatos háborúját illeti, úgy véli, „az egészséges versengés, az egészséges viták mindig jók. Hagyni kell őket vitatkozni és harcolni addig, amíg az konstruktív. Amíg mi, nézők, valami jót kapunk ettől."

Häkkinen külön kitért az elmúlt években a vb-címeket komoly ellenfél nélkül halmozó Mercedesre, amely most új helyzetben találta magát, amiben „nagy önfegyelmet igényel az érzelmek kordában tartása" és az, hogy „gondosan válogassák meg a szavaikat.” „Mivel ez egy új helyzet, az emberek kissé másként viselkednek" – jelentette ki a kétszeres világbajnok.