Társoldalunk:
Hírlevél

Őrült bemutatkozására emlékezett a mérföldkőhöz érkező Ricciardo

2021.08.25. 19:11

Nem úgy történt a hétvégén 200. futamát teljesítő Daniel Ricciardo bemutatkozása a Forma-1-ben, ahogyan azt elképzelte, de így is elég őrültre sikeredett. Az ausztrál pilóta felidézte a 10 évvel ezelőtt történteket.

Daniel Ricciardo komoly mérföldkőhöz érkezik Forma-1-es karrierjében a hétvégi Belga Nagydíjon, ez lesz ugyanis az ausztrál pilóta 200. F1-es futama. A McLaren versenyzője ezzel megelőzi a négyszeres világbajnok Alain Prostot, és 20-ra növeli azon versenyzők számát, akik legalább 200 rajtig eljutottak. A jubileum kapcsán a nem túl rózsás szezont futó hétszeres futamgyőztes felelevenítette, 10 évvel ezelőtt miként tudta meg, hogy bemutatkozhat a legjobbak között.

200. futamára készülhetForrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Ricciardo a 2011-es szezont az előző évi bajnokság ezüstérmeseként az azóta megszűnt Formula Renault 3.5-ben töltötte, mellette pedig a Toro Rosso tartalékja volt. A csapat két állandó pilótája, az év végén egyaránt menesztett Sébastien Buemi és Jaime Alguersuari nem teljesített jól, így Ricciardo számított rá, hogy már év közben bemutatkozhat, ami a Brit Nagydíjon meg is történt, de nem úgy, ahogyan azt elképzelte.

„Őrült körülmények között történt. Abban az évben a Toro Rosso tartalékja voltam, és tudtam, hogy arról pusmognak, megtartsák-e a pilótapárosukat a szezon végéig. Ezért úgy voltam vele, hogy ha a szezon felénél lehetőséget kapok, akkor az a Toro Rossóban lesz – nyilatkozta a Fast Lane podcastban. – Aztán az egyik srác elért egy jó eredményt, és úgy voltak vele, hogy »megtartjuk, de továbbra is az F1-ben akarjuk látni Danielt, úgyhogy felhívjuk egy héttel a Brit Nagydíj előtt, és megmondjuk neki, hogy a HRT-nél fog vezetni«. Róluk semmit sem tudtam azon kívül, hogy általában a mezőny végén szerepelnek."

Első F1-es szabadedzésén a HRT-velForrás: AFP/Andrew Yates

A HRT a Hispania Racing Team rövidítése volt. A 2010-ben debütáló, az F1-ben mindössze három szezont megélt csapat valóban nem tartozott még a középmezőnybe sem, amit mi sem mutat jobban, minthogy három szezon alatt pontot sem szerzett. De F1-es istálló volt, amellyel Ricciardo megtehette az első lépéseket, így természetesen jó érzéssel emlékszik rá vissza, amikor Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója közölte vele, hogy valóra válik az álma.

„Vad volt. Emlékszem, hogy Angliában voltam, a házban, amelyben laktam. A szüleim is ott voltak, majd láttam, hogy Dr. Marko hív. Tudtam, hogy »na ez érdekes lesz«. Besétáltam a nappaliba, ő pedig elmondta. Ezután visszasétáltam a konyhába, ahol a szüleim voltak, az anyukám pedig azonnal tudta, miként egy anya az ilyesmit már a nézésedből észreveszi. Megkérdezte, hogy »na miújság?«, én pedig mondtam, hogy a »jövő hétvégén a Forma-1-ben versenyzem«."

Az ausztrál az utolsó, 24. helyre kvalifikált, az előtte végző csapattársától, a tapasztalt Vitantonio Liuzzitól is 6 tizedet kapott, a versenyt pedig az utolsó helyen fejezte be. „Nem mondanám, hogy eredmény szempontjából a legizgalmasabb hétvége volt, de elvégre itt kezdődött a már 200 nagydíjnál tartó utazás" – tekintett vissza.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK