Egyre biztosabb, hogy idén két teljesen új helyszín is lesz a naptárban

WTCC, Losail, Yvan Muller, Citroen
68 MULLER Yvan (fra) Citroen C Elysee team Citroen racing action during the 2015 FIA WTCC World Touring Car Championship race at Losail from November 25th to 27th 2015, Qatar. Photo Frederic Le Floc'h / DPPI (Photo by FREDERIC LE FLOC H / DPPI Media / DPPI via AFP)
Vágólapra másolva!
A Szaúd-arábiai Nagydíj előtt is új pályára látogathat a Forma-1 mezőnye, egyre valószínűbb, hogy idén először Katari Nagydíjat is rendeznek, ami a hazai motorsport szempontjából is érdekes.

Továbbra is nehézségeket okoz a koronavírus az F1-es versenynaptár kialakításában, egyre kevésbé látszik elérhetőnek az idei szezonra tervezett 23 nagydíj lebonyolítása, miután a napokban a Japán Nagydíjat is törölni kellett és több, még a menetrendben lévő helyszín is szerepel a britek tiltólistáján, ahonnan csak az F1 szempontjából túl hosszú karanténnal lehet hazatérni.

A WTCC révén járt már autós világbajnokság Katarban, de az F1 még nem Forrás: DPPI via AFP/Frederic Le Floc H

A Közel-Keleten az F1 jogtulajdonosa már tavaly, még nehezebb vírushelyzetben több nagydíjat is rendezett, és úgy tűnik, hogy az Abu-dzabi Nagydíj, valamint az új Szaúd-arábiai Nagydíj mellett legalább még egy helyszínre ellátogat a világbajnokság mezőnye a térségben. Korábban is pletykáltak már erről, de az Autosport több különböző forrásra hivatkozva arról ír, hogy

idén Katari Nagydíjat is rendezhetnek a Forma-1-ben.

Ez a magyar motorsport szempontjából külön érdekes, mert a Losail International Circuitet a hajdúnánási MotoGP-pálya tervezésében is közreműködő RacingLoop hozta létre, korábban F1-es nagydíjat nem rendezhetett, eddig egy 2009-es GP2-es versenyhétvége az autós történetének csúcsa, de a MotoGP mezőnyét rendszeresen fogadja.

A kiszemelt dátum 2021. november 21. lehet, ekkor rendezték volna a szezon elejéről elhalasztott Ausztrál Nagydíjat, amit végül ismét törölni kellett, de a helye továbbra is megvan a menetrendben. A katari pályán kiépített világítás is található, így akár éjszakai versenyt is lehet tartani, de erről egyelőre nem jelent meg információ.

Hollandiában nem lesz duplázás

A Japán Nagydíj pótlása kapcsán a Formula One Management részéről felmerült, hogy Hollandia a szeptember első hétvégéjén zajló zandvoorti hétvége után újabb nagydíjat rendezzen, erről Robert Overdijk, a pálya igazgatója beszélt a holland NPO Radio 1 műsorában. „Rögtön véget vetek ennek az illúziónak. Ez nem opció, idén nem lesz másodszor is Forma-1 Zandvoortban. Kizárt.”

Egy nagydíjat rendeznek Zandvoortban Forrás: Getty Images for Red Bull Racing/2020 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

A szakember megvizsgálta a lehetőséget, pénzügyileg nyilván kedvezőnek tartotta a felvetést különösen azután, hogy a Holland Nagydíjat csak kétharmados kapacitással rendezhetik meg, a zajkorlátozás viszont ellehetetleníti a tervet, mert szeptember 5-e, vagyis az F1-es futam után idén már nem tarthatnak nagy zajkibocsátású rendezvényt, így ez legkorábban jövőre valósulhat meg.