Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff elárulta, mikor dönt arról, ki lesz Hamilton csapattársa

2021.08.22. 19:00

Toto Wolff kijelentette, nem tervezi elhagyni a Mercedes F1-es istállóját, ugyanakkor elképzelhető, hogy előbb-utóbb már nem csapatfőnökként segíti a címvédőt. Az osztrák üzletember elmondta, mikor akarja eldönteni, hogy Valtteri Bottas és George Russell közül melyikük vezetheti jövőre az egyik autót.

A világbajnoki csatát leszámítva a Forma-1 idei évének egyik legizgalmasabb kérdése, hogy 2022-ben ki lesz Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél. Toto Wolff erre természetesen még nem válaszolt, de azt elárulta, mikor várható döntés ebben az ügyben, emellett pedig saját jövőjéről is beszélt. 

Wolff szerződése lejárta után is segítené a Mercedest, de a pozíciója változhatForrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Ami a csillagos istálló csapatfőnökének szerepét illeti, tavaly felmerült, hogy esetleg nem folytatja tovább ebben a pozícióban, de decemberben végül három évvel meghosszabbította a szerződését. Ahogyan akkor, úgy ezúttal is leszögezte, hogy valamilyen formában ezután is az egyharmad részben általa birtokolt alakulat kötelékében lesz.

Azon gondolkodtam, hogy egy évre visszatérek a pénzügyi világba – nyilatkozta a Bildnek. – A Mercedesnél viszont közösen eldöntöttük, hogy a Forma-1 nem csupán egy marketingfelület, amit rövid ideig ki akarunk használni, hanem egy egész korszakot szeretnénk formálni. Mivel enyém a csapat részvényeinek 33 százaléka, egyértelmű, hogy itt leszek, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csapatfőnökként.”

Egyelőre azonban még ebben a pozícióban tevékenykedik, ami azt jelenti, hogy ha nem is kizárólag az ő kezében van a döntés, de az összes szereplő közül leginkább tőle függ, hogy jövőre ki lesz a Mercedes másik pilótája Lewis Hamilton mellett. Az egyik jelölt az istállónál az ötödik évét teljesítő Valtteri Bottas, aki ugyan soha nem volt képes tartósan megszorongatni csapattársát, de a konstruktőri bajnoki címhez rendre hozzásegítette a brackley-ieket, míg a másik az F1 egyik legnagyobb tehetségeként elkönyvelt George Russell. Wolff elmondása szerint már nem kell sokat várni a döntésre.

„A Valtteri által jelentett stabilitás és George tehetsége, egyúttal a jövő közül kell választanunk – magyarázta. – Szeptemberben el akarom rendezni az ügyet, hogy mindketten megfelelően fel tudjanak készülni a következő idényre.”

A Mercedes Bottas és Russell közül választ pilótátForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Mercedes és Hamilton idén ádáz csatát vív a Red Bull-lal, illetve Max Verstappennel a bajnoki címekért. Franciaországban és Ausztriában úgy tűnt, hogy az energiaitalosok jelentős tempófölénnyel rendelkeznek, ám a silverstone-i és a hungaroringi hétvégére a címvédő érezhetően gyorsult, és részben ennek köszönhetően mindkét pontversenyben visszavette a vezetést. Wolff azonban így is az ellenfelet tartja esélyesebbnek.

„Papíron a Red Bull egy kicsit gyorsabb, de a végsőkig harcolni fogunk. Erre szükség is lesz, mert a bajnokság egészen a végéig fog tartani” – szögezte le, utalva arra, hogy szerinte az utolsó futamig nem fog eldőlni a végső győztes kiléte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK