Wolff elárulta, mikor dönt arról, ki lesz Hamilton csapattársa

Forma-1, Valtteri Bottas, George Russell, Mercedes, Szahíri Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 03: George Russell of Great Britain and Mercedes GP talks to the media in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 03, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff kijelentette, nem tervezi elhagyni a Mercedes F1-es istállóját, ugyanakkor elképzelhető, hogy előbb-utóbb már nem csapatfőnökként segíti a címvédőt. Az osztrák üzletember elmondta, mikor akarja eldönteni, hogy Valtteri Bottas és George Russell közül melyikük vezetheti jövőre az egyik autót.

A világbajnoki csatát leszámítva a Forma-1 idei évének egyik legizgalmasabb kérdése, hogy 2022-ben ki lesz Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél. Toto Wolff erre természetesen még nem válaszolt, de azt elárulta, mikor várható döntés ebben az ügyben, emellett pedig saját jövőjéről is beszélt.

Wolff szerződése lejárta után is segítené a Mercedest, de a pozíciója változhat Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Ami a csillagos istálló csapatfőnökének szerepét illeti, tavaly felmerült, hogy esetleg nem folytatja tovább ebben a pozícióban, de decemberben végül három évvel meghosszabbította a szerződését. Ahogyan akkor, úgy ezúttal is leszögezte, hogy valamilyen formában ezután is az egyharmad részben általa birtokolt alakulat kötelékében lesz.

– nyilatkozta a Bildnek. – A Mercedesnél viszont közösen eldöntöttük, hogy a Forma-1 nem csupán egy marketingfelület, amit rövid ideig ki akarunk használni, hanem egy egész korszakot szeretnénk formálni. Mivel enyém a csapat részvényeinek 33 százaléka, egyértelmű, hogy itt leszek, ugyanakkor ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy csapatfőnökként.”

Egyelőre azonban még ebben a pozícióban tevékenykedik, ami azt jelenti, hogy ha nem is kizárólag az ő kezében van a döntés, de az összes szereplő közül leginkább tőle függ, hogy jövőre ki lesz a Mercedes másik pilótája Lewis Hamilton mellett. Az egyik jelölt az istállónál az ötödik évét teljesítő Valtteri Bottas, aki ugyan soha nem volt képes tartósan megszorongatni csapattársát, de a konstruktőri bajnoki címhez rendre hozzásegítette a brackley-ieket, míg a másik az F1 egyik legnagyobb tehetségeként elkönyvelt George Russell.

Wolff elmondása szerint már nem kell sokat várni a döntésre.

„A Valtteri által jelentett stabilitás és George tehetsége, egyúttal a jövő közül kell választanunk – magyarázta. – Szeptemberben el akarom rendezni az ügyet, hogy mindketten megfelelően fel tudjanak készülni a következő idényre.”

A Mercedes Bottas és Russell közül választ pilótát Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Mercedes és Hamilton idén ádáz csatát vív a Red Bull-lal, illetve Max Verstappennel a bajnoki címekért. Franciaországban és Ausztriában úgy tűnt, hogy az energiaitalosok jelentős tempófölénnyel rendelkeznek, ám a silverstone-i és a hungaroringi hétvégére a címvédő érezhetően gyorsult, és részben ennek köszönhetően mindkét pontversenyben visszavette a vezetést.

Wolff azonban így is az ellenfelet tartja esélyesebbnek.

„Papíron a Red Bull egy kicsit gyorsabb, de a végsőkig harcolni fogunk. Erre szükség is lesz, mert a bajnokság egészen a végéig fog tartani” – szögezte le, utalva arra, hogy szerinte az utolsó futamig nem fog eldőlni a végső győztes kiléte.