A Red Bull nem tart attól, hogy a Mercedes bölcsebb a fejlesztések terén

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes, Brit Nagydíj 2021, szombat
Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (r) leads Mercedes' British driver Lewis Hamilton during the sprint session of the Formula One British Grand Prix at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 17, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Christian Horner elárulta, a csapatok többségével ellentétben ők nem fognak leállni az idei autó fejlesztésével. A Red Bull csapatfőnöke szerint mindez nem lesz negatív hatással a jövő évi versenygépre.

Sok szempontból különleges az idei szezon, többek között azért is, mert a csapatoknak egyensúlyozniuk kell az idei autó fejlesztése, illetve a 2022-es kocsi között. Utóbbi sok szempontból teljesen más alapokon nyugszik elődjéhez képest, így az istállók jövőre nem igazán építhetnek a mostani versenygépekre.

A Red Bull a forradalmi szabályváltozások ellenére sem áll le az idei fejlesztésekkel Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Éppen emiatt a legtöbb csapat már leállt az idei fejlesztésekkel, és teljes mértékben az új korszakra koncentrál. Mindez a Red Bull és a Mercedes szempontjából a legérdekesebb, hiszen ez a két alakulat küzd az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címért. Utóbbi esetében eddig azt kommunikálták, hogy a silverstone-i volt az utolsó nagyobb csomag, a továbbiakban csupán kisebb újítások várhatók. Az energiaitalosok azonban nem veszik le a lábukat a gázról.

– nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök az Autosportnak. – Természetesen ott vannak a költségplafon jelentette korlátok, amelyek valamelyest megnehezítik az életünket, de ebben a sportágban az embereknek rövid a memóriájuk, szóval rá kell mennünk [az idei világbajnoki címre].”

A brit szakember hozzátette, minden verseny egy újabb lehetőséget jelent, és ha adott esetben a csapattagoknak többet, illetve keményebben kell dolgozniuk, akkor azt kérdés nélkül megteszik. Hornertől azt is megkérdezték, hogy mit gondol a Mercedes eltérő hozzáállásáról, ám ő úgy véli, a rivális istálló kicsit más helyzetben van.

– magyarázta. – Nekünk sikerült egyben tartani a csapat magját. Nem tudok megítélni más szervezeteket az összes tény ismeretének hiányában, szóval a legtöbb, amit tehetek, hogy a saját feladatunkra koncentrálok. A jelenlegi megközelítésünkkel pedig nagyon elégedettek vagyunk.”

Horner szerint az idei fejlesztések nem mennek a 2022-es autó rovására Forrás: Getty Images/Red Bull Content Pool

Felmerül a kérdés, hogy ha a Red Bull továbbra is teljes erőbedobással fejleszti az idei autót, akkor az új korszakban nem kerülnek-e jelentős hátrányba. Bár kizárni nem tudja, Horner egyelőre nem tart ettől a forgatókönyvtől. „Nyilván csalódást keltő lesz, ha a következő év első futamán [körönként] két másodperccel előttünk lesznek, de úgy érzem, jelen pillanatban megvan a megfelelő egyensúly.”