Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull nem tart attól, hogy a Mercedes bölcsebb a fejlesztések terén

2021.08.22. 10:02

Christian Horner elárulta, a csapatok többségével ellentétben ők nem fognak leállni az idei autó fejlesztésével. A Red Bull csapatfőnöke szerint mindez nem lesz negatív hatással a jövő évi versenygépre.

Sok szempontból különleges az idei szezon, többek között azért is, mert a csapatoknak egyensúlyozniuk kell az idei autó fejlesztése, illetve a 2022-es kocsi között. Utóbbi sok szempontból teljesen más alapokon nyugszik elődjéhez képest, így az istállók jövőre nem igazán építhetnek a mostani versenygépekre. 

A Red Bull a forradalmi szabályváltozások ellenére sem áll le az idei fejlesztésekkelForrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Lars Baron

Éppen emiatt a legtöbb csapat már leállt az idei fejlesztésekkel, és teljes mértékben az új korszakra koncentrál. Mindez a Red Bull és a Mercedes szempontjából a legérdekesebb, hiszen ez a két alakulat küzd az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címért. Utóbbi esetében eddig azt kommunikálták, hogy a silverstone-i volt az utolsó nagyobb csomag, a továbbiakban csupán kisebb újítások várhatók. Az energiaitalosok azonban nem veszik le a lábukat a gázról.

Versenycsapatként belénk van kódolva [az igyekezet], nem illik a kultúránkhoz, hogy bármelyik szezont feladjuk – nyilatkozta Christian Horner csapatfőnök az Autosportnak. – Természetesen ott vannak a költségplafon jelentette korlátok, amelyek valamelyest megnehezítik az életünket, de ebben a sportágban az embereknek rövid a memóriájuk, szóval rá kell mennünk [az idei világbajnoki címre].”

A brit szakember hozzátette, minden verseny egy újabb lehetőséget jelent, és ha adott esetben a csapattagoknak többet, illetve keményebben kell dolgozniuk, akkor azt kérdés nélkül megteszik. Hornertől azt is megkérdezték, hogy mit gondol a Mercedes eltérő hozzáállásáról, ám ő úgy véli, a rivális istálló kicsit más helyzetben van.

Nem ismerem az ő korlátaikat. Nyilván a miénknél nagyobb szervezetről van szó, vagyis a költségplafon jelentősen befolyásolja a terveiket, illetve az is, ahogyan a koronavírus időszakát kezelték – magyarázta. – Nekünk sikerült egyben tartani a csapat magját. Nem tudok megítélni más szervezeteket az összes tény ismeretének hiányában, szóval a legtöbb, amit tehetek, hogy a saját feladatunkra koncentrálok. A jelenlegi megközelítésünkkel pedig nagyon elégedettek vagyunk.”

Horner szerint az idei fejlesztések nem mennek a 2022-es autó rovásáraForrás: Getty Images/Red Bull Content Pool

Felmerül a kérdés, hogy ha a Red Bull továbbra is teljes erőbedobással fejleszti az idei autót, akkor az új korszakban nem kerülnek-e jelentős hátrányba. Bár kizárni nem tudja, Horner egyelőre nem tart ettől a forgatókönyvtől. „Nyilván csalódást keltő lesz, ha a következő év első futamán [körönként] két másodperccel előttünk lesznek, de úgy érzem, jelen pillanatban megvan a megfelelő egyensúly.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK