Társoldalunk:
Hírlevél

Tetőn napozó szerelő, autó alatt repülő drón - ilyen egy kihalt F1-es gyár

2021.08.21. 10:51

A Williams drónnal készített videót grove-i központjáról, ami a kötelező leállás alatt szinte teljesen kihalt, de azért így is akad tennivaló. A felvétel többek között a világbajnok autókkal teli múzeumon is átkalauzolja a nézőt.

Az F1-es csapatok ritkán adnak lehetőséget a nagyközönségnek arra, hogy betekintést nyerjen a gyárukba. A kötelező leállás idején azonban nemcsak a Mercedes, hanem a Williams is forgatott egy néhány perces videót, amiben megmutatják a rajongóknak a komplexum legfontosabb részeit. A felvétel ezúttal is látványos lett, előfordult, hogy a drón autó alatt repült el.

A címvédő istálló esetében megfigyelhető volt, hogy a drón alig találkozott valakivel, ami nem okozott meglepetést, hiszen a mérnökök kéthetes szabadságukat töltik, ezalatt pedig a tervezési és a gyártási munka is szigorúan tilos. Nem mondhatni, hogy Grove-ban pezseg az élet, de látszik, hogy így is akad elvégzendő munka.

Praktikus módon ilyenkor zajlik ugyanis a nagytakarítás, ami az egész komplexumot érinti, de a videóban az irodákat, az üzemeket, az éttermet és a fitnesztermet emelték ki. Utóbbiban jelenleg nyilvánvalóan nincsenek foglalkozások, de egyénileg azért így is igénybe veszik. Ezenkívül akad, aki pingpongozással múlatja az időt, egy szerelő pedig a tetőn napozik.

A gyártási részleg normál esetben a hét minden napjának minden órájában üzemel, ám természetesen most ott is leálltak a munkálatok. Ez pedig lehetőséget ad arra, hogy elvégezzék a gépek karbantartását, illetve tisztítását.

A leállásnak lassan vége, hiszen jövő héten a Belga Nagydíjjal visszatér a Forma-1. A Williamsnél már ott várakozik a szállítmány egy része, hogy eljuttassák a spa-francorschamps-i pályára. Egyelőre persze még tart a nyári szünet, emiatt pedig a szélcsatorna sem üzemel, az épületet pedig csak kívülről lehet megtekinteni.

Ezt követően jönnek azok a helységek, amelyeket mindenki meglátogathat, legalábbis normál esetben. A Williams élményközpontját, valamint esport-részlegét ugyanis jelenleg felújítják, és legközelebb az idei év októberében nyitják meg kapuikat.

A Williams grove-i központjaForrás: Getty Images/© David Goddard. All Rights Reserved/David Goddard

Szintén korszerűsítés alatt áll a videó talán leglátványosabb része, a múzeum, a világ egyik legnagyobb privát, F1-es autókból álló gyűjteménye. A kamera mindössze pár másodperc alatt járja körbe a helységet, de ez is elég arra, hogy végig lehessen nézni a Williams legendás versenygépeit, amelyekkel a grove-i istálló hét egyéni és kilenc konstruktőri világbajnokságot nyert.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK