Vágólapra másolva!
Csak győztes versenyautókat gyűjt Zak Brown, azokat viszont nagy szenvedéllyel teszi. Be is mutatta a kedvenc darabjait, de a háttérben is rendkívül érdekes modellek láthatók.

Gyakran előfordul, hogy a Forma-1-es versenyzők és csapattulajdonosok egyben különböző autókat gyűjtenek és adják-veszik őket, de kevesen rendelkeznek olyan kollekcióval, mint a McLaren Racing vezérigazgatója, Zak Brown.

Brown az üzlet mellett gyűjtő is Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Az amerikai üzletemberről eddig is lehetett tudni, hogy maga is amatőr versenyző és gyűjtő, nem is tagadta, hogy több különleges versenyautó is a birtokában van, de azokat nem szokta közszemlére tenni. Ezúttal kivételt tett, a Kidd in a Sweet Shop című vlog és műsorvezetője, Jodie Kidd bejutott Brown saját csapata, a United Autosports bázisára, ami egy komolyabb múzeumnak is beillene.

Brown a videó elején leszögezte, hogy csak győztes versenyautókkal foglalkozik,

a gyűjtemény legérdekesebb tételei természetesen az F1-es autók, amelyek mindegyikét világbajnok versenyzők használták, és akadnak konkrétan világbajnok autók is. Ezek között megtalálhatók Ayrton Senna és Mika Häkkinen McLarenjei (és gokartjai is), valamint Jody Scheckter autója is a Wolf Racingtől.

Nem kevésbé impozáns az 1978-as szezon során kiemelkedően szereplő Lotus 79 sem, ami Mario Andrettivel a világbajnoki címig jutott (ez igaz Senna McLaren MP4/6-osára is, ami ráadásul Monacóban is győzött), a kollekció legújabb darabja pedig a 2001-es McLaren MP4/16, amit még Brown is szokott vezetni.

Az F1-es autókon túl is igazi ritkaságok szerepelnek a gyűjteményben,

például az 1986 és 1988 között hat sportautó-versenyt megnyerő Porsche 962 vagy a Dan Gurney által vezetett McLaren M8D. Természetesen a tengerentúliautósport remekműveiből is akadnak példányok, például Emerson Fittipaldi 1988 Indianapolis 500-győztes autója, amit Roger Penske-től vásárolt meg.

Brown nagy tisztelője Mario Andrettinek is, a Lotus mellett az 1987-es Lola T87-ese is az üzletemberé, a pilóta ezzel nyerte meg Long Beachen az időmérőt. Nem hiányozhat a NASCAR és Dale Earnhardt sem, a legendás versenyző 1983 és 1985 között használt Chevrolet-ja most éppen arra vár, hogy Daniel Ricciardo megszerezze az első idei dobogós helyét, aztán tesztelhesse hőse autóját.

A bemutatott autók között szerepel egy BMW az IMSA-ból, egy 1997-es Ford Escort rallyautó, amit Carlos Sainz vezetett Luis Moya navigálásával, valamint egy Ferrari 430 Challenge is, amellyel Brown maga is komolyan versenyzett, sőt, megnyerte a 2008-as Kanadai Nagydíj betétfutamát, amiért Stefano Domenicali adta át a trófeát.