Vágólapra másolva!
Nico Rosberg és Valtteri Bottas is felidézte a 2016-os és a 2017-es év fordulóját, amikor a német pilóta világbajnokként visszavonult, a finn versenyző pedig átvette a helyét. A maguk módján mindketten kihívás elé kerültek.

Már majdnem öt évvel ezelőtt történt, de a 2016-os világbajnok Nico Rosberg hirtelen visszavonulása még ma is beszédtéma a Forma-1-ben. Az elmúlt hét év során ő volt az egyetlen, aki Lewis Hamilton ellen világbajnoki címet tudott szerezni, majd a Mercedes vezetését is sokkolta, amikor bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván versenyezni.

Rosberg egy évvel a visszavonulása után, Bottas autója előtt Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„El akartam kerülni azt, hogy a ’futottak még’ versenyzők közé kerüljek vagy úgy szálljak ki, hogy már nem tartanak rám igényt – nyilatkozta Rosberg a The Times Magazine-nak – Lemondtam 100 millió dollárról. Másféle életre vágytam. Amikor az ember versenyez, nem tud rugalmas lenni. A családom számára ez volt a legjobb döntés, a pénzen egy pillanatig sem gondolkodtam.”

A német pilóta utódja Valtteri Bottas lett, aki azóta is a Mercedes versenyzője.

Rosberghez hasonlóan ő is úgy érkezett a csapathoz, hogy nem volt még futamgyőzelme sem, de ezen gyorsan változtatott a 2017-es Orosz Nagydíj megnyerésével. A Hypebeast.com-nak elmondta, szerinte ez nagyon fontos siker volt, a pályafutása alakulása szempontjából.

„Az biztos, hogy nagy kabátot vettem magamra, hiszen egy olyan srác utódja lettem, aki épp megnyerte a világbajnokságot, aztán úgy döntött, hogy abbahagyja. Én voltam a következő a sorban és a csapat engem választott. Az biztos, hogy ebben a sportágban mindig van nyomás,

Rosberggel ellentétben Hamilton mellett Bottasnak esélye sem volt sztárfizetésre, sőt, minden évben küzdenie kellett azért, hogy a csapat tagja maradhasson. Úgy érezte, ez ártott a teljesítményének is, mert nem tudott hosszabb távra tervezni és készülni, valamint gyakran válaszolgatnia kellett a jövőjét érintő kérdésekre.

Rosberghez képest Bottasnak más a szerepe a Mercedesnél, a csapat elsősorban Hamilton sikerében érdekelt Forrás: AFP/Ferenc Isza

„Nagyjából minden évben ez volt, mert ebben a sportágban az embernek mindig bizonyítania kell. Ahogy teltek az évek, szerintem megtanuljuk, hogyan kezeljük ezt, és szerencsémre, csak néhány verseny kellett, hogy megszerezzem az első győzelmemet, amivel elnyertem a csapat bizalmát” – emlékezett vissza.