Társoldalunk:
Hírlevél

Zöld utat kapott a Holland Nagydíj, az F1 visszatér Zandvoortba

2021.08.13. 15:08

Már a tavalyi versenynaptárban is szerepelt, de 2021. szeptember 3-5. között idén már megrendezik a Holland Nagydíjat. Zandvoortban 1985-ben lépett pályára utoljára az F1 mezőnye.

Elhárultak az akadályok, szeptember első hétvégéjén ismét megrendezik a Holland Nagydíjat, ezzel az alaposan átépített zandvoorti pálya 1985 óta először visszakapcsolódik a Forma-1 vérkeringésébe. Pont a legjobbkor, hiszen Max Verstappen révén hazai versenyzőért is szoríthatnak majd a szurkolók, ráadásul a Red Bull versenyzője idén a világbajnoki címre hajthat.

Verstappen már kipróbálta a zandvoorti pályátForrás: Getty Images for Red Bull Racing/2020 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Zandvoort már tavaly visszatért volna, de a koronavírus kitörése idején a helyi promóter nem vállalta, hogy zárt kapuk mögött rendezzék meg a versenyt. Idén is kérdéses volt, hogy mi lesz a Holland Nagydíjjal, a vírushelyzet mellett környezetvédelmi aggályok is felmerültek a régi-új pálya kapcsán. A holland NOS viszont úgy értesült, hogy

a problémák elhárultak, így már nincs akadálya annak, hogy Zandvoortban újra versenyt rendezzenek.Ehhez az kellett, hogy a helyi illetékes bíróság elutasítsa a környezetvédelmi problémákra hivatkozó szervezetek beadványait, valamint a vírusvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban is döntések születtek.

A hatóságok nem engedélyezik, hogy a közönség tagjai a helyszínen aludjanak, csak számozott helyek lesznek a lelátókon, valamint, természetesen kötelező lesz az EU-s védettségi igazolvány vagy a friss, negatív PCR-teszt. E feltételek mellett a pálya nézőtere kétharmados kapacitással üzemelhet és fogadhatja a helyszíni nézőket.

Az előkészületekről lelkesen nyilatkozott Jan Lammers, a pálya sportigazgatója, aki a bizonytalanság ellenére is irányította a munkát. „Ez lenyűgöző projekt. Néha az ember azt hiszi, hogy Indianapolisban van, amikor látja a tribünöket – mondta. – Már most is lehet látni és érezni, hogy ez Hollandia történetének legnagyobb sporteseménye. Ez nagyon különleges.”

Döntött kanyar is készült a pályáraForrás: AFP/"Robin Van Lonkhuijsen"

Zandvoortot annak idején pont a Hungaroring váltotta a versenynaptárban, Verstappen sikereinek köszönhetően azonban ismét felmerült a Holland Nagydíj lehetősége. A jegyeket pillanatokon belül elkapkodták a fiatal versenyző szurkolói, akik Európában rendszeresen, nagy létszámban szurkolnak a helyszínen is a Red Bull-pilótának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK