Zöld utat kapott a Holland Nagydíj, az F1 visszatér Zandvoortba

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull Racing, Jan Lammers, Zandvoort
ZANDVOORT, NETHERLANDS - MARCH 04: Max Verstappen of Red Bull Racing is pictured as he drives the first laps at the official opening for the upcoming Dutch GP F1 or Formula One race which will be held at Circuit Zandvoort on March 04, 2020 in Zandvoort, Netherlands. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for Red Bull Racing)
Vágólapra másolva!
Már a tavalyi versenynaptárban is szerepelt, de 2021. szeptember 3-5. között idén már megrendezik a Holland Nagydíjat. Zandvoortban 1985-ben lépett pályára utoljára az F1 mezőnye.

Elhárultak az akadályok, szeptember első hétvégéjén ismét megrendezik a Holland Nagydíjat, ezzel az alaposan átépített zandvoorti pálya 1985 óta először visszakapcsolódik a Forma-1 vérkeringésébe. Pont a legjobbkor, hiszen Max Verstappen révén hazai versenyzőért is szoríthatnak majd a szurkolók, ráadásul a Red Bull versenyzője idén a világbajnoki címre hajthat.

Verstappen már kipróbálta a zandvoorti pályát Forrás: Getty Images for Red Bull Racing/2020 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Zandvoort már tavaly visszatért volna, de a koronavírus kitörése idején a helyi promóter nem vállalta, hogy zárt kapuk mögött rendezzék meg a versenyt. Idén is kérdéses volt, hogy mi lesz a Holland Nagydíjjal, a vírushelyzet mellett környezetvédelmi aggályok is felmerültek a régi-új pálya kapcsán. A holland NOS viszont úgy értesült, hogy

a problémák elhárultak, így már nincs akadálya annak, hogy Zandvoortban újra versenyt rendezzenek.

Ehhez az kellett, hogy a helyi illetékes bíróság elutasítsa a környezetvédelmi problémákra hivatkozó szervezetek beadványait, valamint a vírusvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban is döntések születtek.

A hatóságok nem engedélyezik, hogy a közönség tagjai a helyszínen aludjanak, csak számozott helyek lesznek a lelátókon, valamint, természetesen kötelező lesz az EU-s védettségi igazolvány vagy a friss, negatív PCR-teszt. E feltételek mellett a pálya nézőtere kétharmados kapacitással üzemelhet és fogadhatja a helyszíni nézőket.

Az előkészületekről lelkesen nyilatkozott Jan Lammers, a pálya sportigazgatója,

aki a bizonytalanság ellenére is irányította a munkát. „Ez lenyűgöző projekt. Néha az ember azt hiszi, hogy Indianapolisban van, amikor látja a tribünöket – mondta. – Már most is lehet látni és érezni, hogy ez Hollandia történetének legnagyobb sporteseménye. Ez nagyon különleges.”

Döntött kanyar is készült a pályára Forrás: AFP/"Robin Van Lonkhuijsen"

Zandvoortot annak idején pont a Hungaroring váltotta a versenynaptárban, Verstappen sikereinek köszönhetően azonban ismét felmerült a Holland Nagydíj lehetősége. A jegyeket pillanatokon belül elkapkodták a fiatal versenyző szurkolói, akik Európában rendszeresen, nagy létszámban szurkolnak a helyszínen is a Red Bull-pilótának.