Visszavonja a fellebbezést az Aston Martin, Vettel elvesztette a 2. helyet

Forma-1, Brit Nagydíj, szombat, Sebastian Vettel, Aston Martin
Aston Martin's German driver Sebastian Vettel drives at Club Corner during practice 2 of the Formula One British Grand Prix at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 17, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Aston Martin nem harcol tovább a Magyar Nagydíjról kizárt Sebastian Vettel 2. helyéért, visszaléptek az ítélet elleni fellebbezéstől.

Nem folytatja tovább az Aston Martin a jogi procedúrát és belenyugszik abba, hogy a 2. helyen célba érő Sebastian Vettelt egy technikai szabálytalanság miatt kizárták a Magyar Nagydíjról. A csapat két lépésben is próbálta védeni saját igazát, de a sportfelügyelők nem vizsgálták újra az ügyet, az FIA bíróságán történő fellebbezéstől pedig végül visszalépett a csapat.

Vettel a dobogóra jutott a Hungaroringen, de pontot végül nem kap érte Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ezt szerdán jelentették be egy közösségi médiás üzenetben. „Mérlegeltük a helyzetünket. Bár a sportfelügyelők úgy döntöttek, valóban új bizonyítékot szolgáltattunk arra, hogy meghibásodott az üzemanyagrendszer, visszavonjuk a fellebbezésünket – írták a Twitteren.

A kizárás oka az volt, hogy az autóban nem maradt elég (az előírások szerint 1 liter) benzin a mintavételhez. Bár az Aston Martin először egy meghibásodott pumpával magyarázta a hiányt, később kiderült, hogy megsérült a rendszer és szivárgott is az üzemanyag, így valóban csak 0,3 liter maradt a tankban. Ez alapján nem tűnt valószínűnek, hogy a fellebbezés sikeres lehet. Arra még a tárgyalás időpontját sem tűzték ki, így még az is előfordulhatott volna, hogy a lefoglalt autóval Vettel nem állhat rajthoz Belgiumban (csak egy másikkal, büntetés árán).

Ezzel hivatalossá vált a Magyar Nagydíj végeredménye. A leintés állapotához képesti változások több szempontból is befolyásolják a bajnokságot: Lewis Hamilton pontelőnye 2-vel nőtt Max Verstappen előtt, az Aston Martin jelentősen lemaradt az Alpine-tól és az Alpha Tauritól, a mezőny hátsó részében pedig a Williams jutott újabb értékes pontokhoz és lépett el még jobban az Alfa Romeótól.