Leclerc felkészült a vb-címre, de nem tudhatja, mi vár rá a siker kapujában

Forma-1, Charles Leclerc, Ferrari, Brit Nagydíj
Second placed Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc holds up his trophy on the podium after the Formula One British Grand Prix motor race at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England on July 18, 2021. (Photo by LARS BARON / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Méltatta Charles Leclerc-t a Ferrari pilótaprogramjának egyik mérnöke, Jock Clear. A rutinos szakember szerint nem baj, hogy előfordulnak még vezetői hibák, de a nyomásra készülni kell.

A még mindig nem túl versenyképes Ferrari és több balszerencsés helyzet miatt Charles Leclerc idén még nem tudott látványos eredményt elérni, de a Ferrari pilótaprogramjában dolgozó Jock Clear szerint a monacói pilóta „abszolút felkészült” arra, hogy világbajnok lehessen. Clear korábban Jacques Villeneuve és Michael Schumacher mérnöke is volt.

Leclerc a silverstone-i dobogón Forrás: AFP/Lars Baron

„Azt hozzá kell tenni, hogy nem lehet helyettesíteni azt az érzést, amikor az ember ténylegesen ott tart, és rájön, hogy ’istenem, most megnyerhetem a világbajnokságot.’ Az egy magasabb szintű nyomás, de azt elmondhatom, hogy eddig a terhek összes szintjével megbirkózott. Igen, elkövetett hibákat, de minden versenyző fog hibázni” – mondta a Beyond the Grid podcastban.

„Max [Verstappen] is rengeteget hibázott a pályafutása elején, de most senki sem mondhatja nekem azt, hogy Max nem áll készen a világbajnoki győzelemre. Eddig az összes kihívással szembenézett, megbirkózott velük és elég erős volt ahhoz, hogy továbblépjen a hibák után” – összegzett a brit szakember.

Clear szerint Leclerc-nek fel kell készülnie arra, hogy Verstappen, Lewis Hamilton vagy más kemény ellenféllel szemben kell érvényesülnie, és azt is el kell fogadnia, hogy várhatóan lesznek visszaesések és hibák a szereplése során. Úgy vélte, a monacói pilóta ezt tudja majd kezelni, és nem töri majd meg a nyomás.

„Nem fog összeroskadni attól, ha kiesik az időmérőn és a 13. helyről kell indulnia vagy ilyesmi. Le fogja nyelni, és a következő versenyen visszavág azzal, hogy pole pozíciót szerez” – vélte Clear. Leclerc idén két pole pozíciót szerzett Monte-Carlóban és Bakuban, de egyiket sem tudta győzelemre váltani, hazai versenyén a baleset következtében el sem tudott rajtolni.

Sokáig vezette a Brit Nagydíjat Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

Egyelőre csapattársától, Carlos Sainztól 3 ponttal lemaradva az összetett pontverseny 7. helyezettje, de Silverstone-ban csak 2 körön múlt, hogy nem nyerte meg a Brit Nagydíjat és a Hungaroringen is esélyes lehetett volna, de a rajtnál Lance Stroll kiütötte őt a versenyből, így a továbbiakban is rajtbüntetésre számíthat.