Társoldalunk:
Hírlevél

Aston Martin: Vissza kellett volna adni Vettel 2. helyét

2021.08.10. 13:48

Közleményt adott ki az Aston Martin azután, hogy a Magyar Nagydíj sportfelügyelői nem adták vissza a Sebastian Vetteltől elvett 2. helyet, mert az autót továbbra is szabálytalannak tartják.

Hétfőn tárgyalták az FIA sportfelügyelői azt a beadványt, amely révén az Aston Martin kérvényezte, hogy vizsgálják felül Sebastian Vettel kizárását. A német pilóta a 2. helyen ért célba, de a futam után elvették az eredményét, mert az autójából nem sikerült kinyerni a szabályok által megkövetelt 1 liternyi üzemanyagot.

Vettel a 2. helyen ért célba, de az eredményét nem tarthatta megForrás: Motorsport Images/Mark Sutton

A csapat eredetileg úgy vélte, hogy egy pumpa meghibásodása miatt nem maradt a tankban elég benzin, de a rendszerben jelen volt, a felülvizsgálati kérelemhez csatolt új bizonyíték viszont igazolta, hogy a hiányzó üzemanyag elszivárgott, a sportfelügyelők viszont nyugtázták, hogy az elvárt mennyiség továbbra sem áll rendelkezésre az autóban, így fenntartják a kizárást.

Az Aston Martin ezzel elvesztette az első csatát, de a felülvizsgálati kérelem mellett egy fellebbezést is benyújtottak, amit közvetlenül nem befolyásol a hétfői döntés. Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke természetesen nem értett egyet a fejleményekkel, és kilátásba helyezte, hogy a fellebbezés révén tovább viszik az ügyet.

„Sebastian zseniálisan vezetett Magyarországon és örülünk, hogy lehetőséget kaptunk jelentős, új bizonyíték bemutatására, amit a verseny óta tártunk fel. Úgy éreztük, hogy a bemutatott bizonyíték releváns volt, és bizonyítottuk az FIA-nak, hogy [Vettelt] vissza kellett volna helyezni a kizárása után” – magyarázta Szafnauer.

Az FIA sajnos más nézőpontból látja a helyzetet, és annak ellenére, hogy az új bizonyíték hitelességét nem vitatták, Sebastian kizárását fenntartották, mert az új bizonyítékot nem ítélték relevánsnak. Ez elkeserítő, és most megfontoljuk, hogy mi legyen az álláspontunk a teljes fellebbezési folyamattal kapcsolatban.”

Szafnauer idén már többször vitába került az FIA-valForrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Az ismert részletek alapján egyértelműnek tűnő helyzetben egyelőre nem tudni, hogy az Aston Martin mire alapozza majd a védekezését a fellebbviteli bíróságon, de valószínűleg mindent megpróbálnak majd, mert a Hungaroringen megszerzett 18 pont nélkül még a konstruktőri világbajnokság 5. helyén álló Alpine mögött is 29 pont a hátrányuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK