Nagy volt az érdeklődés, történelmi pályákra vihetik az F1 Sprintet

Forma-1, Brit Nagydíj, sprintfutam, rajt, Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 17: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Red Bull Racing RB16B Honda leads the field into turn one at the start during the Sprint for the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 17, 2021 in Northampton, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Megdobta a nézettséget a Brit Nagydíj hétvégéjén kipróbált sprintfutam, ezért várhatóan jövőre további helyszíneken is így rendezik majd a programot. Az F1 elnöke csak év végén hoz döntést.

A csapatok és a pilóták fenntartásai ellenére az F1 jogtulajdonosa, a Liberty Media keresztülvitte a nagydíjhétvége reformját, és a Brit Nagydíjon, Silverstone-ban a megszokottakkal ellentétben pénteken koraeste volt a hagyományos időmérő edzés, szombaton 100 km-es sprintfutamot rendeztek, és ennek végeredménye alapján indították el a vasárnapi nagydíjat.

A közönséget érdekelte a sprintfutam Forrás: Getty Images/Michael Regan/Michael Regan

Az összkép olyan érzetet keltett, mintha a versenytávot megtoldották volna 100 km-rel és az első etapot szombaton rendezték volna meg néhány bónusz pontért, nagy átrendeződést nem okozott a szombati F1 Sprint, csupán néhány balszerencsés versenyző visszaesése árnyalta az összképet. A brit televíziós és helyszíni nézettségnek viszont az F1 Broadcasting blog kimutatása szerint jót tett,

pénteken és szombaton is emelkedtek az értékek, vasárnap pedig Lewis Hamilton és Max Verstappen balesete fokozta az érdeklődést.

Az első részeredmények alapján nem meglepő, hogy egy tőzsdei elemzőknek megtartott tájékoztatón Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója szintén sikerről beszélt, ez ráadásul pénzügyi szempontból is érvényesült, mert a sprintfutamnak külön névadó szponzora lett, ami a Belga Nagydíj előtt egy új különdíjat is bejelent.

Domenicali megerősítette, hogy Monzában és várhatóan Sao Paulóban is lesz sprintfutam, utána pedig, a szezon végén kiértékelik a tapasztalatokat, de azt már most kilátásba helyezte, hogy várhatók ugyan további helyszínek, ahol ezt a formátumot alkalmazzák majd, de

nem akarják, hogy az összes nagydíjhétvégén legyen sprintfutam.

„Annyit mondhatok, hogy ha minden a megfelelő irányba tart a jövőben, akkor sem lesz [sprintfutam] minden versenyen. Vannak ötleteink, hogy bizonyos, történelmi versenyekre különleges formátumot hozzunk létre, különdíjakkal, és hozzátegyünk az F1 már most is hihetetlen alapjaihoz” – nyilatkozta Domenicali.

A Sprint győztese egy régi hagyományt felélesztve babérkoszorút kapott Forrás: AFP/Lars Baron

„Az első próba után nagyon pozitívak a visszajelzések és készen állunk arra, hogy a három alkalom után javaslatot készítsünk, amely révén remélhetőleg nagy lépést tehetünk és másféle jövőt hozhatunk az F1-be, és egyben sportszakmai kihívást is” – összegzett az F1 elnök-vezérigazgatója.