Erősít a McLaren az IndyCarban, megvették a nevüket viselő csapatot

NTT IndyCar Series XPEL 375, Patricio O'Ward, Arrow McLaren SP
FORT WORTH, TEXAS - MAY 02: Pato O'Ward of Mexico, driver of the #5 Arrow McLaren SP Chevrolet, celebrates in Victory Lane after winning the NTT IndyCar Series XPEL 375 at Texas Motor Speedway on May 02, 2021 in Fort Worth, Texas. Chris Graythen/Getty Images/AFP (Photo by Chris Graythen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Átveszi a McLaren az eddig Arrow McLaren SP IndyCar-csapat irányítását, miután az év végéig 75 százalékos tulajdonrészt szereznek az istállóban. A kulcsfigurák a fedélzeten maradnak.

Újabb lépést tesz a McLaren afelé, hogy az IndyCar mezőnyének meghatározó tagja legyen, miután az év végéig 75 százalékra növelik a tulajdonrészt az eddig Arrow McLaren SP néven működő csapatban. Az üzlet az együttműködés második évében jön létre, a vételárat nem hozzák nyilvánosságra. Az istálló állandó versenyzője idén Patricio O’Ward és Felix Rosenqvist.

O'Ward révén legutóbb Texasban győztek Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chris Graythen

Az istállót Sam Schmidt alapította 2001-ben, hozzá Ric Peterson csatlakozott 2013-ban, az IndyCar utánpótlás-bajnokságában, az Indy Lights-ban rendkívül sikeresek, a csúcskategóriában eddig 13 pole pozíciót, 27 dobogós helyet, kilenc futamgyőzelmet értek el, kettőt azóta, hogy Arrow McLaren SP néven versenyeznek.

Az alapítók továbbra is folytatják a munkát, az ötfős igazgatótanács tagjaként, az elnöki pozíciót Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója veszi át.

Az operatív feladatokat Taylor Kiel, a csapat eddigi elnöke végzi majd, ő közvetlenül az igazgatótanácsnak jelent majd. A McLaren 40 éves kihagyás után 2020-ban tért vissza az IndyCarba, a névadó szponzor Arrow mellett további partnereket vontak be.

Az IndyCar-csapat révén a McLaren Racing már négy pillérrel rendelkezik, az F1-es istálló mellett az IndyCarban és az esport-ban is jelen vannak, a közeljövőben pedig belépnek az Extreme E-be is.

„A McLaren Racing hiszi, hogy az IndyCar segíti majd a márkaépítést Észak-Amerikában, kiterjeszti a rajongótábort és a partneri kört is, és hosszabb távon értéket teremt. A versenyzés páratlan, világszínvonalú versenyzők és csapatok szerepelnek, a közönség pedig nagyon szenvedélyes és elkötelezett a sorozat mellett” – nyilatkozta Brown.

Brown az F1-es csapat mellett az USA-ban is terjeszkedik Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„A Penske Entertainment irányítása alatt nagy lehetőségeket látunk a sorozat növekedése terén, és aktívan támogatjuk majd a sport sikerét, bővítjük a nemzetközi rajongótábort, megvalósítjuk a fenntarthatósággal, környezetvédelemmel és társadalmi elkötelezettséggel kapcsolatos programunkat, beleértve azt is, hogy az iparág sokszínűbb és befogadóbb legyen.”

A csapatvásárlás bejelentése előtt nem sokkal az is napvilágot látott, hogy a McLaren eladja az alkalmazott mérnöki szolgáltatásokat nyújtó és termékeket gyártó részlegét, a McLaren Appliedot, amit eredetileg Ron Dennis azért alapított, hogy az F1-ben kikísérletezett tudást és technológiát más területeken is értékesíteni tudják.

A vevő a Greybull Capital, ami korábban a küszködő British Steel, Carillion és Monarch Airlines vállalatokat is megvásárolta. Ez a közelmúltban a harmadik nagyobb tranzakció a McLaren háza táján, tavaly eladták és azóta visszabérlik az F1-es csapat otthonát is biztosító McLaren Technology Centre-t, valamint az F1-es istállóból is újabb részesedést értékesítettek.