Vágólapra másolva!
Elutasították az FIA sportfelügyelői az Aston Martin felülvizsgálati kérelmét, ezzel egyelőre Sebastian Vettel továbbra is elveszíti a Magyar Nagydíjon elért 2. helyét, de a csapat egy másik eljárást is indított.

Videókonferencián tárgyalták meg a Magyar Nagydíj sportfelügyelői, hogy befogadható-e az Aston Martin-csapat felülvizsgálati kérelme, amelyet azután adtak be, hogy Sebastian Vettelt kizárták, ezzel a négyszeres világbajnok elvesztette a Hungaroringen elért 2. helyét. A kizárás oka az volt, hogy a verseny utáni technikai ellenőrzésen nem tudtak kinyerni 1 liter üzemanyagot az autóból.

Vettel elvesztette a 2. helyet és az első próbálkozással nem kapja vissza Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

A csapat egyszerre két eljárást is indított, az egyik a felülvizsgálati kérelem, a másik pedig egy fellebbezés. A sportfelügyelők hétfőn az első ügyet tárgyalták, először azt kellett megállapítaniuk, hogy a beadvány tartalmaz-e új, releváns és jelentős, feltárt (és nem kreált) bizonyítékot, ami az ítélet meghozatala idején nem állt rendelkezésre.

A sportfelügyelők szerint az Aston Martin a verseny után elemzést végzett,

az üzemanyag-ellátórendszerrel kapcsolatban 100-nál is több adatforrást vizsgáltak meg, és kiderítették, hogy a rendszer meghibásodott, szivárgás keletkezett, ezért lehetett csupán 0,3 liter üzemanyagot leszívni az autóból az elvárt 1 liter helyett.

Az FIA dokumentuma rögzíti, hogy a sportfelügyelők ezt elfogadták új információként, mert bár a telemetria adatai elérhetők voltak a verseny után, időre volt szükség az elemzéshez. Viszont, a csapat elfogadta, hogy csupán 0,3 liternyi üzemanyagot tudtak kinyerni az autóból, és bár a futam után még azt állították, hogy 1,44 liternyi benzinnek még a rendszerben kellene lennie,

az elemzésük kimutatta, hogy a meghibásodás miatt tényleg csak 0,3 liter maradt.

A sportfelügyelők ez alapján arra a megállapításra jutottak, hogy mivel a szabályok kimondják, hogy 1 liternyi üzemanyagnak az autóban kell maradnia, az nem releváns, hogy milyen ok miatt lehet csupán kevesebbet kinyerni belőle a verseny után, és az autó szabályosságának biztosítása minden esetben a csapat felelőssége.

Vettel a dobogóra még felállhatott, de később kizárták Forrás: AFP/Ferenc Isza

„Annak érdekében, hogy a relevancia megerősítést nyerjen, az Aston Martinnak tényekkel alá kellene támasztania, hogy tulajdonképpen 1 liternél több üzemanyag maradt [az autóban]. A magyarázat, hogy ezt a követelményt miért nem tudták teljesíteni, nem releváns annak megítélése terén, hogy történt-e szabálysértés” – áll az indoklásban.

A fentiek alapján a sportfelügyelők végül nem fogadták be az Aston Martin felülvizsgálati kérelmét, így a csapatnak a továbbiakban csupán a fellebbezés lehetősége marad meg ahhoz, hogy visszaszerezzék Vettel 2. helyét, ami az egyéni és a konstruktőri világbajnokságban is fontos a számukra, de befolyásolja Lewis Hamilton és Max Verstappen küzdelmét is.