Az Alfa Romeo csapatfőnöke elárulta, mikor döntenek Räikkönen sorsáról

Forma-1, Kimi Räikkönen, Magyar Nagydíj 2021, csütörtök
Alfa Romeo's Finnish driver Kimi Raikkonen addresses a press conference at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on July 29, 2021, ahead of the Formula One Hungarian Grand Prix. (Photo by FLORION GOGA / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Több fontos döntést is meg kell hoznia az Alfa Romeo-csapat vezetésének, ezek egyike, hogy kik vezetik majd az autókat a 2022-es szezon során. Frédéric Vasseur egyelőre titokzatos.

Csalódást keltő az Alfa Romeo idei szereplése, legalábbis Frédéric Vasseur csapatfőnök így értékelt a svájci Blicknek adott interjúban a Hungaroringen. A francia szakember megismételte a pénteki sajtótájékoztatón tett kijelentését, rámutatott, hogy a tavalyi 2,5 másodperces lemaradásukat 1,4-re csökkentették, de így is csak 3 pontot szereztek eddig a szezon során.

Lehet, hogy ez volt Räikkönen utolsó Magyar Nagydíja Forrás: AFP/Florion Goga

„Valahogy mindig lemaradunk a pontokról. Az autó, a pilóta, a gumik vagy más körülmények miatt, valahogy sohasem állnak össze. Ennek véget kell vetnünk ahhoz, hogy bebiztosítsuk a 8. helyet a világbajnokságban” – mondta még a futam előtt, majd a Williams újabb csapást mért rájuk a két pilótájuk által megszerzett 10 pont révén.

Vasseur megerősítette, hogy már hetek óta teljesen a 2022-es autóra összpontosítanak,

az idei modellhez már nem érkeznek fejlesztések a svájci Hinwilben lévő gyárból. Hozzátette, a következő szezon során inkább a mezőny szétszakadására számít, de úgy vélte, az infrastruktúrájuk révén versenyben lehetnek a fejlesztések terén.

Csodák viszont, ha valamikor, akkor most előfordulhatnak: Vasseur is rámutatott, hogy 2009-ben a Brawn GP a semmiből világbajnok lett. Elárulta, tárgyalnak az egyik kiemelt szponzorukkal, az Orlennel a folytatásról és

a csapatuk több versenyző számára is vonzó, de egyelőre nem árult el konkrétumokat.

„Nem egyedül döntök, hanem az egész vállalat. Szeptemberre kiderül, hogy ki fog nálunk vezetni” – jelentette ki. A veterán riporter, Roger Benoit szerint akár hét pilóta is a csapat listáján szerepelhet, erre Vasseur azt felelte: „Ez az ön értelmezése, úgyhogy mindenkinek várnia kell szeptemberig.”

Az Alfa Romeo közelít az élmezőnyhöz, de a pontokban ez nem látszik meg Forrás: AFP/Ferenc Isza

Joe Saward F1-es szakblogger szerint Vasseur többször megjelent a Mercedes motorhome-jában a Hungaroringen, ebből arra következtet, hogy Valtteri Bottas várhatóan átigazol az Alfa Romeóhoz, ebben az esetben kétségtelen, hogy Kimi Räikkönen utódja lesz. Antonio Giovinazzi sorsát befolyásolhatja, hogy az Alfa Romeo már nem köteles a Ferrari egyik jelöltjét alkalmazni.

Az ő helyére a Ferrari másik két juniorja, Callum Ilott és Robert Shwartzman is esélyes lehet, de a Sauber saját tehetsége, Théo Pourchaire is felmerülhet, bár Vasseur nemrég úgy vélte, a francia még túlságosan fiatal az éles bevetéshez. Korábban felmerült Mick Schumacher neve is, de a Haas meggyőződése, hogy a német pilóta marad a jelenlegi csapatánál.