Leckét kapott az Alfa Romeo a Williamstől, de nem tettek le a 8. helyről

Forma-1, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo Racing, Magyar Nagydíj
07 RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, action during the Formula 1 Magyar Nagydij 2021, Hungarian Grand Prix, 11th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from July 30 to August 1, 2021 on the Hungaroring, in Mogyorod, near Budapest, Hungary - Photo DPPI
Vágólapra másolva!
Fordulat állt be a Magyar Nagydíjon az F1-es mezőny alsóházában zajló küzdelemben, a Williams nagy meglepetésre elhúzott az Alfa Romeótól, de a svájci istálló még nem adta fel a küzdelmet.

Kevés pontszerzési lehetőség adódik az F1-es mezőny alsóházában szereplő csapatoknak, ezért minden alkalmat meg kell ragadniuk ahhoz, hogy versenyben maradjanak. Számukra a pontszerzés különösen nagy téttel bír, hiszen a jogdíjak elosztását a csapatversenyben elfoglalt pozíció is jelentősen befolyásolja, ezért nem mindegy, hogy az adott istálló a 8. vagy a 9. helyezett lesz.

A Magyar Nagydíj nem hozott szerencsét az Alfa Romeónak Forrás: DPPI/Dppi

A 8. helyet az előző két szezon során az Alfa Romeo foglalta el, a Brit Nagydíjjal bezárólag idén is ezen a helyen szerepeltek, a Hungaroringen viszont Nicholas Latifi 7. helye és George Russell 8. pozíciója révén a Williams összesen 10 pontot szerzett, így faképnél hagyták a mindössze 3 pontos svájci istállót.

Frédéric Vasseur csapatfőnök a verseny előtt elmondta, a tempó terén közelítettek az élmezőnyhöz

az idei szezon során, viszont ezt egyelőre nem tudták pontokra váltani, és kiemelte azt is, hogy már az előző év végén eldöntötték, hogy teljes mértékben a 2022-es autó kifejlesztésére összpontosítanak, és tudták, hogy idei újítások nélkül nehéz dolguk lesz.

Vasseur azt már a Magyar Nagydíj előtt „nehézkesnek” nevezte, hogy utolérjék a 7. helyezett Alpha Taurit, a Hungaroring után pedig már a 8. helyért is kapaszkodniuk kell, de a vezető versenymérnök,

Xevi Pujolar szerint van még elég verseny ahhoz, hogy behozhassák a váratlanul sikeresen szereplő grove-i ellenfelet.

„Nem lesz könnyű, de úgy gondolom, lehetséges, és meg fogjuk próbálni – szögezte le. – Végtére is, sokkal rosszabb is lehetne a helyzet, elnézve, hogy hol álltak a verseny elején, úgyhogy én még ennek is örülök – utalt arra, hogy Latifi és Russell az újraindításnál még a mezőny elejében autózott, de a gyorsabb ellenfelek végül legyőzték őket.

Pujolar még bízik a visszavágásban Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

„Még akkor is voltak lehetőségeink, amikor ők elöl mentek, aztán mindkét autónk büntetéseket kapott, úgyhogy még kalandosabb lett a versenyünk. Nem kerültünk óriási ponthátrányba, és még sok verseny van hátra, úgyhogy szerintem meg tudjuk csinálni” – utalt a felzárkózásra, de azt nem tette hozzá, hogy ehhez a szezon első fele alapján látványos javulásra van szükségük.

„Ha egy verseny lenne hátra, akkor nem menne, de úgy gondolom, ha van három-négy futam, akkor normális versenykörülmények között elérhetjük ezt” – összegzett Pujolar, aki rámutatott, az időmérőn még a Williamsek előtt voltak, de a rajtnál kimaradtak ugyan a balesetekből, de visszaestek, majd Antonio Giovinazzi gyorshajtás, Kimi Räikkönen pedig veszélyes kiengedély miatt büntetéseket kapott.