Vágólapra másolva!
Nem kell várni a Belga Nagydíjig, az FIA már a jövő héten tárgyalja az Aston Martin egyik beadványát Sebastian Vettel hungaroringi kizárása ügyében. A döntés mindkét pontversenyt befolyásolja.

Veszélybe került Sebastian Vettel 2. helye a Magyar Nagydíj után, mivel az FIA technikai ellenőrei nem tudták kinyerni a szabályok szerint kötelező, 1 liternyi üzemanyagot az autójából, ezért kizárták a német pilótát. Az Aston Martin felülvizsgálati kérelmet és fellebbezést is benyújtott, így két eljárással is megpróbálják visszaszerezni a 18 pontot.

Vettel eredménye még mindig kérdéses Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

Ilyen esetben előfordul, hogy az ügyet csak a következő nagydíjhétvégén tárgyalják, de ezúttal nem kell addig várni: a felülvizsgálati kérelmet a sportfelügyelők 2021. augusztus 9-én 15 órától egy online értekezleten megvizsgálják, az ilyenkor megszokottak szerint először arról döntenek, hogy van-e olyan új bizonyíték, ami miatt indokolt az ügy újbóli vizsgálata.

Az Aston Martin álláspontja szerint az autóban még 1,74 liter üzemanyag van,

ezt a csapat által rögzített mennyiségből és az FIA standard átfolyásmérőinek adataiból számolták ki. A szövetség lefoglalta Vettel autóját és egy franciaországi telephelyen tárolják, ahol szükség esetén újabb vizsgálatot végezhetnek el rajta.

Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke az Autosportnak elmondta, arra gyanakodnak, hogy az egyik pumpa romlott el az autóban, ezért nem tudják kinyerni az üzemanyagot a rendszerből. Ehhez kapcsolódhat a másik eljárás, a fellebbezés, amely várhatóan arra alapoz majd, hogy

a csapatnak joga van kicserélni a hibás alkatrészt egy azonos specifikációjú újra, így leszívhatják a vizsgálathoz szükséges mennyiséget.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a fellebbezést mikor tárgyalhatják, de az kétségtelenül hosszabb és bonyolultabb folyamat a felülvizsgálati kérelemnél. Amennyiben azt elutasítják, az Aston Martin aligha fogja feladni az ügyet, így a Magyar Nagydíj eredménye akár hosszabb távra is kérdéses maradhat.

Még nem tudni, hogy Vettel megtarthatja-e a trófeát Forrás: AFP/Ferenc Isza

A 18 pont sorsa az egyéni és a konstruktőri világbajnokságban is fontos. Az egyéniben elsősorban Lewis Hamiltonnak, mivel Vettel kizárása esetén a brit pilóta nagyobb mértékben növelné az előnyét nagy ellenfelével, Max Verstappennel szemben, a konstruktőri világbajnokságban ugyanez a helyzet a Mercedes és a Red Bull küzdelmében, de az Aston Martin esélyeinek is sokat ártana, ha elesnének a váratlanul nagy értékű eredménytől.