Häkkinen: Senna legyőzéséért engem méltatnak, Bottasnak is jár a dicséret

Forma-1, Valtteri Bottas, Mercedes, Magyar Nagydíj 2021, szombat
Second placed Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas celebrates with teammates after the qualifying session at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on July 31, 2021, ahead of the Formula One Hungarian Grand Prix. (Photo by DAVID W CERNY / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Sok kritikát kap Bottas, de a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen úgy véli, méltatlanul kevés elismerésben részesül, pedig tud olyan párhuzamot a saját példáján keresztül, ami alapján automatikusan neki is járna a dicséret.

A Magyar Nagydíj, tehát az általa okozott rajtbaleset előtt Valtteri Bottas védelmére kelt egy véleménycikkben honfitársa, a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen. A Motorsport.com-on megjelent írásában több szempontból is megpróbált rávilágítani, miért érdemelne több elismerést a Mercedes finn versenyzője.

Bottasnak több elismerés járna Häkkinen szerint Forrás: AFP/David W Cerny

„Szoktam látni igazságtalan kritikákat Valtteri Bottasról, amikre a tapasztalatom alapján megpróbálok reagálni. Tudom, milyen egy korszak legjobbja ellen kiállni, az én esetemben ez Ayrton Senna volt – hangsúlyozta. – Mellette más nagyon erős csapattársaim is voltak, Johnny Herbert, Martin Brundle, Mark Blundell, Nigel Mansell és persze David Coulthard."

„Az én teljesítményem valamiért nehezen elérhetőnek tartják, míg egy Mercedest vezetőét könnyűnek."

Senna 1993-ban. A Portugál Nagydíjon új csapattársat kapott Häkkinen személyében, aki legyőzte az időmérőn az F1 történetének második legtöbb pole pozíciójával rendelkező pilótáját Forrás: AFP/Antonio Scorza

Häkkinen szerint bármilyen egyszerűnek is látszott az elmúlt években az 1. helyen behozni a Mercedest, valójában korántsem az. Emellett a végeredményekben közvetlenül nem megmutatkozó soft-skilleket is kiemelte.

„Népszerű mítosz, hogy a legjobb autóval könnyű versenyt nyerni. Ez is azt mutatja, mennyire nem érezni a kihívás nehézségét. Sosem egyszerű győzni az F1-ben, akár az én húsz, akár Valtteri kilenc győzelmét nézzük. Még nehezebb úgy, ha valakinek egy többszörös világbajnok a csapattársa" – magyarázta.

„Nagyon könnyű egy ilyen személyt kritizálni. Könnyű összevetni a eredményeket, de az összképből hiányzik az a részlet, milyen egy bajnokságot nyerő csapat felét alkotni. Részben azért nyertem két vb-címet, mert DC nagyon erős csapattárs volt." Példaként említette, hogy több alkalommal csapattársa beállításait használva bizonyult a leggyorsabbnak, ez bevallottan Hamiltonnal is előfordult.

Amióta Bottast leigazolták, a Mercedesnél semmilyen konfliktus sem volt a versenyzők között Forrás: AFP/David W Cerny

Tény, győzelmeket nem véletlenül szerez valaki az F1-ben, de Bottasnál az évek során a fejlődés rendre csak ígéret maradt, és idén minden korábbinál látványosabb a lemaradása Hamiltontól. Az eddig teljesített 11 nagydíj alatt 2-2-szer végzett előtte az időmérőn, illetve a versenyen, és a 108 megszerzett pont az eddigi legkevesebb, amit a Mercedesnél ugyanilyen távon egy évben gyűjtött.

Minden bizonnyal a következő hetekben tudatja a nyilvánossággal a Mercedes, hogy kap-e még egy szezont vagy George Russellt szerződtetik a helyére. Azt nem tudjuk, a színfalak mögött meghozták-e már a döntést, de Toto Wolff azt mondta, azt nem befolyásolja a hungaroringi baleset.