Társoldalunk:
Hírlevél

Häkkinen: Senna legyőzéséért engem méltatnak, Bottasnak is jár a dicséret

2021.08.05. 16:27

Sok kritikát kap Bottas, de a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen úgy véli, méltatlanul kevés elismerésben részesül, pedig tud olyan párhuzamot a saját példáján keresztül, ami alapján automatikusan neki is járna a dicséret.

A Magyar Nagydíj, tehát az általa okozott rajtbaleset előtt Valtteri Bottas védelmére kelt egy véleménycikkben honfitársa, a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen. A Motorsport.com-on megjelent írásában több szempontból is megpróbált rávilágítani, miért érdemelne több elismerést a Mercedes finn versenyzője.

Bottasnak több elismerés járna Häkkinen szerintForrás: AFP/David W Cerny

„Szoktam látni igazságtalan kritikákat Valtteri Bottasról, amikre a tapasztalatom alapján megpróbálok reagálni. Tudom, milyen egy korszak legjobbja ellen kiállni, az én esetemben ez Ayrton Senna volt – hangsúlyozta. – Mellette más nagyon erős csapattársaim is voltak, Johnny Herbert, Martin Brundle, Mark Blundell, Nigel Mansell és persze David Coulthard."

Engem folyton faggatnak arról, milyen volt az első időmérőmön legyőzni Ayrtont a McLarennél, Valtterit mégsem kérdezik arról a 17 alkalomról, amikor legyőzte Lewist az időmérőn.

„Az én teljesítményem valamiért nehezen elérhetőnek tartják, míg egy Mercedest vezetőét könnyűnek."

Senna 1993-ban. A Portugál Nagydíjon új csapattársat kapott Häkkinen személyében, aki legyőzte az időmérőn az F1 történetének második legtöbb pole pozíciójával rendelkező pilótájátForrás: AFP/Antonio Scorza

Häkkinen szerint bármilyen egyszerűnek is látszott az elmúlt években az 1. helyen behozni a Mercedest, valójában korántsem az. Emellett a végeredményekben közvetlenül nem megmutatkozó soft-skilleket is kiemelte.

„Népszerű mítosz, hogy a legjobb autóval könnyű versenyt nyerni. Ez is azt mutatja, mennyire nem érezni a kihívás nehézségét. Sosem egyszerű győzni az F1-ben, akár az én húsz, akár Valtteri kilenc győzelmét nézzük. Még nehezebb úgy, ha valakinek egy többszörös világbajnok a csapattársa" – magyarázta.

„Nagyon könnyű egy ilyen személyt kritizálni. Könnyű összevetni a eredményeket, de az összképből hiányzik az a részlet, milyen egy bajnokságot nyerő csapat felét alkotni. Részben azért nyertem két vb-címet, mert DC nagyon erős csapattárs volt." Példaként említette, hogy több alkalommal csapattársa beállításait használva bizonyult a leggyorsabbnak, ez bevallottan Hamiltonnal is előfordult.

Amióta Bottast leigazolták, a Mercedesnél semmilyen konfliktus sem volt a versenyzők közöttForrás: AFP/David W Cerny

Egy világbajnoki teljesítményre tartósan törekvő csapatnál fontos összetevő a pilóták harmóniája és összpontosítása. Ez az egyik oka, amiért több elismerés járna Valtterinek.

Tény, győzelmeket nem véletlenül szerez valaki az F1-ben, de Bottasnál az évek során a fejlődés rendre csak ígéret maradt, és idén minden korábbinál látványosabb a lemaradása Hamiltontól. Az eddig teljesített 11 nagydíj alatt 2-2-szer végzett előtte az időmérőn, illetve a versenyen, és a 108 megszerzett pont az eddigi legkevesebb, amit a Mercedesnél ugyanilyen távon egy évben gyűjtött.

Minden bizonnyal a következő hetekben tudatja a nyilvánossággal a Mercedes, hogy kap-e még egy szezont vagy George Russellt szerződtetik a helyére. Azt nem tudjuk, a színfalak mögött meghozták-e már a döntést, de Toto Wolff azt mondta, azt nem befolyásolja a hungaroringi baleset.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK