Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíjon nem tudták az előírt mennyiségű benzint kiszedni Sebastian Vettel autójából, de a csapat bizonyítani akarja, hogy maradt benne elég, csak elromlott egy szivattyú. Csütörtökön hivatalosan is benyújtották a felülvizsgálati kérelmet a német pilótát a második helytől megfosztó büntetés ellen, egyúttal jelezték, hogy a fellebbezés lehetőségével is élnek.

Hivatalosan is beadta a fellebbezést az Aston Martin a 2. helyen célba érő Sebastian Vettel kizárása ellen, egyúttal az eredeti felügyelői döntés felülvizsgálatát kéri, így a Magyar Nagydíj végeredménye egy darabig függőben marad. Amellett, hogy az érintett csapat szempontjából sem mindegy, hogy megtarthatják-e a 18 pontot, a világbajnoki címre is hatással lehet a döntés, mert Vettel diszkvalifikálásával Lewis Hamilton 2 ponttal növelné az előnyét Max Verstappen előtt (mindketten 1-1 helyet lépnének előre, de pontszámban a címvédő járna jobban).

Vettel eredményét a leintés követően néhány órával azért törölték, mert a műszaki ellenőrzésnél az autóból nem tudták kiszivattyúzni az előírt 1 liternyi benzint a laborvizsgálatokhoz.

Az Aston Martin azt állítja, maradt elég a tankban, csak az egyik pumpa elromlott,

szerintük a minták elemzéséhez a begyűjtött 0,3 liter benzin is elegendő. Mindezt a fogyasztási adatokkal is bizonyítani tudják.

Vettel célba érése után még minden szépnek tűnt Forrás: Motorsport ImagesTel: +44(0)20 8267 3000email: info@motorsportimages.com/Glenn Dunbar

A fellebbezési szándékukat korábban jelezték a Nemzetközi Automobil Szövetségnek, amely az autót így már lefoglalta, és a csütörtöki határidőig mérlegelték, érdemes-e belevágni a jogi procedúrába.

Az erről kiadott közlemény úgy fogalmaz, hogy mivel a csapat adatai szerint volt a minimálisan előírt 1 liternél több üzemanyag Vettel autójában (egészen pontosan 1,74 liter),

a csapat a fellebbezési szándékának jelzése után most benyújtotta a felülvizsgálati kérelmet, illetve kezdeményezte a fellebbezési procedúra folytatását.

Lényeges, hogy ez két külön procedúra, előbbit azért kérelmezte az istálló, mert akárcsak a Red Bull Max Verstappen és Lewis Hamilton silverstone-i ütközése után, most ők is úgy vélik, hogy az eredeti döntés, azaz a Magyar Nagydíjról történt kizárás pillanatában a rendelkezésükre nem álló, lényeges új bizonyítékok birtokába jutottak, amelyekkel azt szeretnék elérni, hogy a felügyelők változtassák meg az eredeti döntést.

A fellebbezés ezzel szemben vélhetően akkor kerül majd előtérbe, ha a felügyelők nem változtatnak az eredeti döntésen, azaz az Aston Martin tulajdonképpen most két fronton igyekszik elérni, hogy Vettel visszakapja a második helyet.

Vettel jelen állás szerint 0 pontot szerzett a Magyar Nagydíjon Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

A közlemény ezenkívül kiemeli, hogy nincs és nem is volt semmilyen arra utaló jel, hogy Vettel teljesítményelőnybe került volna az állítólagos szabályszegés következtében, vagy az szándékosan történt volna.

Hogy az FIA mikorra tűzi ki a felülvizsgálati kérelem elbírálását, egyelőre nem tudni, de elképzelhető, hogy majd csak a Belga Nagydíjon ül ismét össze a Magyar Nagydíjon szolgálatot teljesítő testület.