A Red Bull után a Williamsnél is csődöt mondott a botrányhős tehetség

Forma-2, Dan Ticktum, Carlin, teszt, Barcelona
Dan Ticktum from Great Britain of Carlin, portrait during Day One of FIA Formula 2 Testing at Circuit de Barcelona - Catalunya on April 23, 2021 in Montmelo, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A Red Bull után a Williamsnek sem kellett Dan Ticktum, az elmúlt évek legtöbb botrányát összehozó brit tehetség, aki nemrég Nicholas Latifit kritizálta az online térben.

Alighanem utolsó, igen halvány esélyét is eljátszotta a 22 esztendős Dan Ticktum arra, hogy valaha Forma-1-es pilóta legyen, miután a balhés előéletű brit versenyző és a Williams-istálló útjai különváltak. A korábban a Red Bull juniorprogramjában részt vevő, tehetséges, de igen problémás pilótának tartott fiatal nyíltan bírálta Nicholas Latifit, a Williams jelenlegi egyik versenyzőjét, de elmondása szerint nem emiatt kellett távoznia.

Ticktum már nem tartozik a Williams kötelékébe Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla

Ticktum pályafutását a mai napig elkíséri a brit Forma-4 elődsorozatában 2015-ben összeszedett két évre szóló eltiltása, amelyet azért kapott, mert a biztonsági autós fázis alatt több autót megelőzve bosszúból szándékosan nekiment az egyik riválisának. A balhés pilótát ekkor már a Red Bull támogatta, a történtek után pedig természetesen szakított vele, ám Ticktumnak a visszatérése után sikerült ismét beverekednie magát a Helmut Marko vezette juniorprogramba.

Egy ideig úgy is tűnt, hogy lehet még belőle F1-es pilóta, ám sorozatos magatartás- és hozzáállásbeli problémái (2018-ban csalással vádolta az F3-as Európa-bajnoki címet előle elhappoló Mick Schumachert) odáig vezettek, hogy 2019-ben hiába tesztelhette többször is a Red Bull F1-es autóját, az energiaitalos márka az év közben szakított vele.

Ekkor jött a képbe a Williams, amely 2019 decemberében felvette őt az akadémiai programjába, majd 2020-ban helyet szerzett magának a DAMS-csapatnál a Forma-2-ben, ahol egy győzelemmel 11. helyen zárt az összetettben, miközben ellenfeleinek nyílt kritizálásával tovább rontotta a róla kialakult képet.

Hiába tesztelhetett többször a Red Bull-lal, nem mutatkozhatott be az F1-ben Forrás: Red Bull Content Pool

A Williamsnél nem volt üresedés 2021-re, így az idei szezont is az F2-ben kezdte (jelenleg 4. a pontversenyben), továbblépni pedig minden bizonnyal 2022-ben sem fog tudni, a grove-i istálló ugyanis szerződést bontott vele. Minderre a Magyar Nagydíj után derült fény, Ticktum állítása szerint az oka pedig az, hogy a Williamsnél „nem volt számomra opció F1-es ülésre 2022-ben." A brit pilóta az Instagramon megköszönte a lehetőséget az istállónak, valamint hozzátette, reméli, a jövőben még dolgozhatnak együtt.

Ticktum azt is cáfolta, hogy a Williamsszel történt szakításának köze lenne ahhoz, hogy nemrég kritizálta Nicholas Latifit a Twitchen streamelés közben,

mivel állítása szerint már azelőtt elköszönt az istállótól. A kritika egyébként onnan indult, hogy „kakának" nevezte egy dal éneklése közben a Williams állandó versenyzőjét, majd egy azzal kapcsolatos nézői megjegyzésre, hogy a kanadai pilóta mégis az F1-ben van, ellentétben vele, úgy reagált, hogy ez csak azért van így, mert „öregebb, és fizetett, hogy bekerüljön." A brit versenyző ezután azt kezdte fejtegetni, hogy az autósport nem olyan, mint a futball, ahol osztályok vannak, és ha valaki nem jut be az F1-be, az nem jelenti azt, hogy nem elég jó ahhoz, hogy ott legyen.

Ticktum ezek után alighanem örökre búcsút inthet az F1-nek Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Joe Portlock

A Williamsnek Ticktum távozásával egyébként három pilótája marad az akadémiai programban, de Jamie Chadwick, Roy Nissany és Jack Aitken közül csak utóbbinak van superlicence. Aitken egyébként a tavalyi Szahíri Nagydíjon a grove-i istálló színeiben már bemutatkozott az F1-ben, de sajtóhírek szerint rajta kívül is számos jelölt van a George Russell Mercedeshez igazolása esetén megüresedő egyik 2022-es ülésre.