Vágólapra másolva!
A Magyar Nagydíjat a dobogón záró Lewis Hamilton elmondta, idén nehezére esik edzeni és formában maradni, úgy vélte, a tavalyi koronavírus-fertőzés utóhatásai miatt küszködik.

Szokatlanul kimerült volt a verseny után a Magyar Nagydíjat a 3. helyen befejező, majd Sebastian Vettel büntetése miatt a 2. helyre előléptetett Lewis Hamilton. A hétszeres világbajnok a díjátadás során sem érezte jól magát, majd felkereste a Mercedes csapatorvosát, ezért késve érkezett meg a sajtótájékoztatóra.

Hamilton kimerült a Magyar Nagydíjon Forrás: AFP/Ferenc Isza

Hamilton 36 esztendős, a mezőny egyik legfittebb versenyzője, de tavaly ő is koronavírusos lett, ezért pályafutása során először kénytelen volt kihagyni egy F1-es hétvégét, a Szahíri Nagydíjat. A brit pilóta erős tünetekkel küszködött, a visszatérése után is csak árnyéka volt önmagának, a 2021-es idénynyitót viszont megnyerte, és az első négy futam során háromszor győzött.

Májusban és júniusban kevésbé volt sikeres, ez az ellenfél, a Red Bull autójának fejlesztéseinek is betudható, de két héttel ezelőtt a Brit Nagydíjat ismét megnyerte, és a Hungaroringen is esélyes volt a győzelemre. Végül csak a 3. helyen ért be, de végig küzdötte a futamot, majd a dobogón láthatóan rosszul érezte magát.

„Jól vagyok, de nagyon megszédültem, a dobogón mindent egy kissé homályosan láttam. Idén egész végig küszködök a közérzetemmel és azzal, hogy egészséges maradjak a tavalyi év végén történtek után, és továbbra is küzdeni kell” – utalt arra, hogy tavaly decemberben pozitív lett a koronavírus-tesztje.

A futamgyőztes Esteban Ocon hozzátette, az élen hajtva ugyan egyszerűbb versenye volt annál, mintha a középmezőnyben kellett volna igyekeznie, de rámutatott, a Hungaroring így is könyörtelen a versenyzőkkel.

Hamilton a pole-ból rajtolt, de egy taktikai hiba miatt az utolsó helyről kellett felzárkóznia Forrás: AFP/Peter Kohalmi

„Ha beleszólhatok: nagyon nehéz verseny volt. Ezen a pályán általában is nehéz menni a forróság, a magas páratartalom és a kanyarok miatt, ezek összeadódnak. Lélegzetvételnyi időnk sincs, a végéig folyamatosan küzdeni kell az autóval. Én is kimerültem, teljesen kipurcantam. Nem arról van szó, hogy Lewisnak van-e konkrét problémája vagy sem, de elmondhatom, én is jól fogok aludni.”

Külön kérdésre válaszolva Hamilton elmondta, azt feltételezi, hogy a tavalyi koronavírus-fertőzés utóhatásaival, ún. poszt-covid tünetekkel küzd, ezek között egyebek mellett a légszomj, a tartós fáradtságérzet és keringési problémák is felmerülhetnek.

„Nem igazán beszéltem erről senkivel, de azt gondolom, hogy még tart. Emlékszem, hogy milyen tüneteim voltak, amikor beteg voltam, és azóta más érzés edzeni, jobban elfáradok és ez nagy kihívást jelent. Próbálom folytatni az edzéseket és a lehető legjobban felkészülni. [Vasárnap és szombaton is] talán kiszáradtam, nem tudom, de az biztos, hogy nem éreztem jól magam. Silverstone-ban is hasonló volt a helyzet, de itt most sokkal rosszabb” – mondta a hétszeres világbajnok.