Vágólapra másolva!
Az Aston Martin tájékoztatta a Magyar Nagydíj sportfelügyelőit, hogy fellebbezés benyújtását tervezik Sebastian Vettel kizárása miatt. Az FIA lefoglalta a problémás autót.

Nyitva maradhat a Magyar Nagydíj végeredménye, miután az Aston Martin fellebbezést tervez Sebastian Vettel kizárása miatt. A négyszeres világbajnok a győztes Esteban Ocont végig üldözve a 2. helyezett lett, ez a bakui futammal holtversenyben a csapat történetének legjobb eredménye, azonban egy technikai szabálytalanság miatt végül elvették a német pilóta 18 pontját.

Nagy volt az öröm az Aston Martinnál, de nem tartott sokáig Forrás: Motorsport Images/Mark Sutton

A szabályok szerint a célba érő autókból minimum 1 liter üzemanyagot ki kell nyerni ahhoz, hogy annak összetételét megvizsgálják, az FIA veterán műszaki szakértője, Jo Bauer viszont csak 0,3 liter benzinhez jutott hozzá. A csapat szerint további 1,44 liter az autóban maradt, ezért fellebbezésre készülnek.

– áll a sportfelügyelők közleményében. – Az Aston Martin ezáltal megerősíti, hogy a fellebbezéssel kapcsolatos bizonyítékokat semmilyen formában nem befolyásolja az, hogy az FIA létesítményébe történő biztonságos szállításhoz különböző alkatrészeket leszerelnek róla.”

A csapat 96 órán belül köteles benyújtani a formális fellebbezést, amennyiben ez nem történik meg, véglegesítik a Magyar Nagydíj módosított végeredményét.

E szerint Esteban Ocon továbbra is megnyerte a futamot,

viszont a világbajnoki pontverseny éllovasa, Lewis Hamilton a 2. helyezett lett, így 195 ponttal már 8 pontos előnybe kerül a 9. helyen rangsorolt Max Verstappennel szemben.

Lefoglalták az Aston Martint Forrás: AFP/Ferenc Isza

Vettel kizárása természetesen az Aston Martin számára is rendkívül fájdalmas, mert a silverstone-i istálló idén ritkán tud ennyi pontot szerezni. Amennyiben véglegesen elveszítik Vettel 18 pontját, 48 ponttal a konstruktőri világbajnokság 7. helyére zuhannak vissza, 20 ponttal a 6. helyezett Alpha Tauri mögé.