Társoldalunk:

Váratlan fordulat: kizárták Vettelt

2021.08.01. 20:43

A leintés után nem tudtak elég benzinmintát levenni az autójából az ellenőrzéshez, ezért kizárták a 2. helyen végző pilótát a Magyar Nagydíjról. Lewis Hamilton előnye így 2 ponttal tovább nőtt Max Verstappennel szemben.

Sűrű napja volt a sportfelügyelőknek a Hungaroringen. Öt pilótát megrovásban részesítettek kisebb vétségekért, melyek nincsenek összefüggésben a versenyzéssel – négyen nem megfelelő öltözetben vettek részt a rajt előtti ceremónián, a győztes Esteban Ocon pedig elfelejtett befordulni a bokszutcába a levezető kör végén és rossz helyen parkolt le –, míg a rajtbalesetért Valtteri Bottas és Lance Stroll 5-5 rajthelyes büntetést kapott a Belga Nagydíjra, két büntetőponttal együtt. Emellett az Alfa Romeo pilótáit is időbüntetéssel sújtották a verseny során bokszutcai vétségek miatt.

Több órával a leintés után azonban vizsgálniuk kellett még egy esetet, mégpedig a 2. helyen célba érő Sebastian Vettellel kapcsolatban. A német pilóta (ahogy egyébként George Russell is) félreállt a levezető körön, mielőtt visszaért volna a bokszba, és már akkor sejteni lehetett, hogy kevés benzin maradt a tankjában.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Ez önmagában még nem jelentett volna gondot, viszont kiderült, hogy csupán 0,3 liter benzint tudtak kiszivattyúzni az autójából az előírt minimum 1 liter helyetta mintavizsgálathoz, aminél az üzemanyag szabályosságát ellenőrzik és többek közt összevetik a hétvégén korábban leadott mintákkal. Az ilyen esetek jellemzően több év alatt egyszer fordulnak elő, ám rendszerint kizárással érnek véget, és ez most is így történt, Vettelt megfosztották a 2. helytől és minden mögötte végzőt egy pozícióval előrébb rangsoroltak, vagyis Lewis Hamilton lett a 2. és Carlos Sainz a 3. A bajnoki tabella élén Hamilton előnye így 2 ponttal még tovább nőtt Max Verstappen előtt a leintés utáni álláshoz képest.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Ferenc Isza

Vettel a Motorsport-Magazin.com beszámolója alapján az egyik tévétársaságnak úgy nyilatkozott, hogy egy szenzor hibajelzése miatt állt félre.

Otmar Szafnauer csapatfőnök kijelentette, hogy az autóban még elegendő, 1,44 liter benzin maradt, csak az egyik pumpa elromlott, ez okozta a galibát. „Tudjuk, mennyit töltöttünk be, az átfolyásmérő alapján pedig azt, mennyit fogyasztottunk. Mivel a kezdeti mennyiséget jelentenünk kell a rajthoz, mindezt bizonyítani is tudjuk" – tette hozzá. A sportfelügyelőket mégsem hatotta meg a magyarázat, a szükséges mennyiség hiánya miatt a diszkvalifikáció mellett döntöttek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK