Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton szédült és homályosan látott a Magyar Nagydíj után

2021.08.01. 19:19

Lewis Hamilton nem érezte jól magát a Magyar Nagydíj leintése után. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke megvédte a hétszeres világbajnok döntését, egyúttal bocsánatot kért a Red Bulltól. Valtteri Bottas elismerte hibáját és elfogadja a rajtbüntetést.

Fordulatosan alakult a Mercedes számára a Magyar Nagydíj: Valtteri Bottas már a rajt után kiesett, majd Lewis Hamilton egy rossz döntésnek köszönhetően visszaesett a mezőny végére, hogy aztán egészen a 3. helyig jöjjön fel. 

Hamilton nem érezte jól magát - GalériaForrás: AFP/Florion Goga

A brit pilóta láthatóan nem érezte jól magát a leintés után, és a dobogósok számára tartott sajtótájékoztatón is csak késve jelent meg. Később elárulta, hogy pontosan hogyan érezte magát. „Jól vagyok, szédültem, a dobogón pedig egy kicsit elhomályosult előttem a kép. Egész évben küzdöttem azért, hogy egészséges legyek a tavalyi események után” – utalt arra, hogy novemberben elkapta a koronavírust.

A futamot megnyerő Esteban Ocon megerősítette, hogy elképesztően nehezek voltak a körülmények, hiszen a kanyargós pálya mellett a hőség sem könnyítette meg a dolgukat. Hozzátette, hogy számára is küzdelmes volt a verseny.

A futam megszakítása után az állva maradt 15 pilótából mindenki kiállt slick gumiért, egyedül Hamilton maradt a rajtrácson. Ez borzalmas döntésnek bizonyult, ugyanis egy köre megtétele után neki is kereket kellett cserélnie, ám a többiek addig elmentek mellette. Toto Wolff azonban megvédte pilótáját.

Úgy gondolom, hogy teljesen jól csináltuk, a csapatban senki nem cselekedett volna másképp – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sportsnak. – Élen állóként mindig nehéz meghozni [ezt] a döntést. [Előfordulhat, hogy] az ember egyedüliként áll ki és aztán utolsó lesz. Ráadásul a kerékcsere utáni elindulás is nehézséget okozott volna, hiszen mindenki kijött, mi pedig kissé magányosak voltunk a rajtrácson, és végül rosszul jöttünk ki belőle.”

Ahogyan az osztrák szakember is utalt rá, szürreális látvány volt, ahogyan Hamilton egyedüliként rajtolt el. A pálya addigra azonban szinte egyáltalán nem volt már nedves, ám Wolff szerint mindez fordítva is elsülhetett volna.

Hamilton jelentősen visszaesett a második rajt után, de főnöke kiállt a dönts mellettForrás: AFP/Peter Kohalmi

„A Nap olyan gyorsan felszárította [a pályát], hogy egy kör megtétele után már teljesen száraz volt – magyarázta. – Ilyenek megtörténhetnek, én pedig teljes mértékben kiállok a döntés mellett. Szerintem úgy is elsülhetett volna, hogy a versenyt vezetőként kijövünk, és ennek katasztrofális eredménye lesz. Ebben az esetben szintén azt mondták volna, hogy hibáztunk.”

A Mercedes másik pilótája már rögtön a rajt után elvérzett, ráadásul Bottas nemcsak magát, hanem Sergio Pérezt és Lando Norrist is kiütötte, a McLaren pilótáját pedig nekilökte Max Verstappennek, így az ő sorsát is megpecsételte. Wolff elismerte, hogy ennek nem így kellett volna történnie, ugyanakkor annyiban megvédte a finn versenyzőt, hogy az eső nehéz körülményeket idéz elő.

Szendvicsbe került, és nagyon kicsit később fékezett – összegzett. – Apró hiba volt, ami nagy balesetet eredményezett, [a Red Bullnak] pedig sok pontjába, és talán egy kettős dobogóba került.” Kérdésre hozzátette, hogy bocsánatot kér az energiaitalosoktól, akiket így visszaelőztek a konstruktőri bajnokságban, Hamilton pedig Verstappentől vette át a vezetést.

Hamilton így is felállhatott a dobogóra (sőt, utaólg előrelépett a 2. helyre Sebastian Vettel kizárása miatt), ám Fernando Alonso borzasztóan megnehezítette a dolgát, és csak jó pár kör után sikerült megelőznie egykori csapattársát. Wolff úgy véli, ha Hamilton mellett még néhányan kint maradnak a második rajt előtt, könnyebb dolguk lett volna.

A baleset miatt Bottas öt rajthelyes büntetést kapott a következő, Belga Nagydíjra. A finn pilóta elismerte hibáját, amivel több riválisának is tönkretette a versenyét. „Rosszul mértem fel a helyzetet és hibáztam, a visszajátszás megtekintése után egyértelmű, hogy én okoztam a galibát, legalábbis a [mezőny] elején – jelentette ki a média néhány képviselőjének, köztük a GPhíreknek a jelenlétében. – Nehéz volt megítélni, hogy mikor kell fékezni, utána pedig semmit nem lehetett tenni. Kiszámítani a tapadást, és a fékezési pontot nem könnyű. Elfogadom, ha ez a büntetés, hiszen saját magamnak is kárt okoztam, de másoknak is.”

A GPhírek kérdésére válaszolva a Mercedes versenyzője elmondta, az elmúlt időszakban két rossz rajtja is volt, amit ki kell elemezniük. A mostaniról annyit mondott, hogy a kuplungot megfelelő pillanatban engedte el, ám a kerekek így is kipörögtek, ami talán annak volt betudható, hogy a gumik jelentősen visszahűltek a felvezető körben.

Bottas nagyot hibázott a rajt utánForrás: AFP/Peter Kohalmi

Bottas természetesen örül, hogy megelőzték a Red Bullt a bajnokságban, és kijelentette, egyéniben a legjobb három között akar végezni. Kijelentette, szívesen versenyezne akár jövő héten is, de jól jön egy kis szünet, hogy aztán erősebben térjen vissza. Mindenesetre a Mercedes jelenlegi tempóját elnézve optimista lehet.

„Remek látni, hogy jól teljesítünk. Ezen a pályán, ahol az autók nagy leszorítóerővel mennek, nagyszerűek voltunk. A silverstone-i és a mostani [hétvége] sokkal pozitívabb volt, mint például az ausztriai, szóval ez ad némi magabiztosságot az idény második felére.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK