Vágólapra másolva!
A Mercedes csapatfőnöke övön alulinak tartja, amit a Red Bull az elmúlt két hétben, majd a Magyar Nagydíj csütörtöki napján beadott indítványában állított Lewis Hamiltonról és róla, Christian Horner ugyanakkor tagadja, hogy a hétszeres világbajnok személyének szóltak volna az elhangzottak és a leírtak.

A Magyar Nagydíj csütörtöki napjának délutánján a Brit Nagydíj sportfelügyelői elutasították a Red Bull Lewis Hamilton és Max Verstappen silverstone-i ütközésével kapcsolatban benyújtott felülvizsgálati kérelmét, azaz nem vizsgálták meg újra a balesetet, így a hétszeres világbajnok sem kapott nagyobb büntetést.

A döntés megszületése után a Mercedes éles hangvételű közleményben reagált és kikérte magának, hogy a Red Bull vezetése megpróbálta „aláásni Hamilton jó hírnevét és becsületét." Azóta Toto Wolff, a Mercedes, és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is megszólalt.

Wolff megszólalt a felülvizsgálati kérelem elutasítása után Forrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Wolff amellett, hogy kijelentette, semmi sem szokta feldühíteni az F1-ben (így most sem volt dühös), a Sky Sports kamerái előtt elmondta, hogy szerinte a Red Bull a Brit Nagydíj alatt és után tett, Lewis Hamiltont becsmérelő megjegyzései vezettek például oda, hogy a hétszeres világbajnokot rasszista támadások érték a közösségi médiában, illetve kifejtette, hogy az energiaitalos csapat egyértelműen átlépte a határt.

„Mindenkinek úgy kell cselekednie, ahogy tud, és ahogy akar. Ha érzelmektől fűtve és hisztérikusan akar az ember kommunikálni, akkor megteheti. Mi próbáljuk a helyes dolgokat mondani” – utalt a Red Bull elmúlt két hétben látott, balesettel kapcsolatos kommunikációjára.

Rengeteg volt a vita és ez további sarkításokhoz vezetett. Szerintem sportként az ellenkezőjét kell tennünk és csökkentenünk kell az ilyesmit."

Wolff elárulta, hogy még nem beszélt négyszemközt Hornerrel, de „amiről szükséges", arról fog, majd elmondta, hogy a Red Bull FIA-nak benyújtott, a baleset felülvizsgálatára vonatkozó beadványára kiadott éles hangvételű közleményükkel „vissza akartuk hozni a tiszteletet a párbeszédbe. Megértjük, hogy túláradhatnak az érzelmek és mindig nézőpont és megítélés kérdése, de úgy éreztük, hogy át lett lépve egy határ."

A Red Bull csapatfőnöke a Brit Nagydíj után élesen bírálta Hamiltont, mondván egy hétszeres világbajnoktól elvárható lenne, hogy ne menjen bele ilyen manőverbe Forrás: Getty Images/Mark Thompson/Red Bull Content Pool

A felügyelők beadvány elutasításával kapcsolatos indoklásának végén szerepelt egy bekezdés, amelyből kiderült, hogy a Red Bull bizonyos dolgokkal megvádolta a Mercedest, erről azonban Wolff, aki nem volt jelen a csütörtöki meghallgatáson, nem akart konkrétumot mondani, mindössze annyit fűzött hozzá, hogy „nem találom rá a megfelelő szót."

Az osztrák üzletember mindenesetre úgy érezte, hogy a Red Bull ezzel a beadvánnyal csak tovább rontott a helyzeten.

Ezek a megjegyzések nem mindig kizárólag a balesetre vonatkoztak, hanem szélesebb értelmezést adtak annak. Ez már túl sok volt, egy lépéssel a határon túl. Nagyon érzelmes dolgok hangzottak el és voltak leírva, de mindenki úgy csinálja a dolgait, ahogy akarja és ahogy tudja. Én nem akarok még több olajat önteni a tűzre és fokozni a viszályt. Sportcsapatként az a dolgunk, hogy csökkentsük a feszültséget és ne sarkítsuk tovább a dolgot a közösségi médiában."

Nem várják el a bocsánatkérést

A Mercedes csapatfőnökének álláspontja tehát egyértelműen az, hogy a Red Bull túl messzire ment azzal, hogy Hamitont támadta, ám elmondása szerint sem ő, sem a brit pilóta nem várja el, hogy riválisuk bocsánatot kérjen. „Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy bocsánatot akar-e kérni vagy nem.

De ez nem az én dolgom, és sem én, sem Lewis nem akar bocsánatkérést követelni."

A Mercedes egyértelműen Hamilton személye elleni támadásnak értékelte a Red Bull kritikáit Forrás: Daimler AG/Steve Etherington for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

A Red Bullnál eközben úgy érezhetik, hogy pont a Mercedesnek kellene bocsánatot kérnie, ha másért nem, legalább azért, ahogyan ünnepeltek, miközben Verstappen kórházban tartózkodott. Ezzel kapcsolatban azonban Wolff is csak ugyanazt mondta el, amit korábban Hamilton (akinek arról sem volt tudomása, hogy a hollandot kórházba szállították), azaz hogy információik szerint nem esett baja Verstappennek

A Red Bull egy másik vezető beosztású tagját is megkérdeztem, ő is azt mondta, hogy jól van, ezután pedig megkérdeztük a sajtót is a dobogóra menet, és mindenki azt mondta, hogy rendben van.

De ez is csak a nézőponttól függ. Ha Verstappen kórházban van elővigyázatossági ellenőrzésekre, nem érzi jól magát, majd ezt látja a TV-ben, miközben veszített, akkor lehet ez a megítélése, ezt pedig tiszteletben kell tartani."

Horner nem gondolja, hogy személyeskedtek Hamiltonnal

Természetesen Christian Hornernek, a Red Bull csapatfőnökének is megvolt a véleménye a történtekről. A végül elbukott felülvizsgálati kérelemről úgy nyilatkozott, hogy „mindenkinek joga van a fellebbezéshez. Idén az Alfa Romeo, korábban a Ferrari is élt vele. A baleset után a GPS-adatok és a rendelkezésre álló ismeretek kielemzésével arra jutottunk, olyan információk kerültek elő, amiről ott helyben, az ítélet meghozatalakor nem tudtak a felügyelők"

Horner úgy véli, muszáj volt megpróbálniuk elérni, hogy felülvizsgálatot tartsanak a felügyelők Forrás: Getty Images/Red Bull Content Pool

„Kértük, hogy fellebbezhessünk, legyen egy meghallgatás, ahol bemutathatjuk ezeket az információkat és a szimulációinkat. Szerintem korrekt volt a meghallgatás, áttekintettük az adatokat, de a felügyelők végül úgy látták, nem került elő új bizonyíték. Ez pontot tett az ügy végére. Elszalasztott lehetőség lett volna, ha nem próbáljuk meg" – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Horner szerint pusztán azt akarták bemutatni, hogy „a Hamilton által választott versenyzői taktika veszélyes volt az okozott baleset következménye miatt", amellett pedig kitartott, hogy „nem tűnt elég szigorúnak a büntetés."

A csapatfőnök ezután többször is hangsúlyozta, hogy nem Hamilton személyének szólt a Mercedes szerint érzelmektől túlfűtött reakciójuk, hanem a helyzetnek.

„Bármely másik pilóta ellen ugyanígy reagáltunk volna, ez nem személyes ügy, nem Lewis vagy a csapata ellen irányul, kizárólag az adott nap eseményeire."

Ez egyáltalán nem egy személyes támadás Lewis Hamilton ellen."

A Red Bullnak nincs baja Hamiltonnal Forrás: AFP/Ferenc Isza

„Lewis Hamilton hétszeres világbajnok, és minden amit elért, önmagáért beszél. Bárki más ellen ugyanígy jártunk volna el. Szerintem jogom van véleményt mondani a balesetről, ahogy mindenki másnak is. Nyilván abban a pillanatban túláradtak az érzelmek, van egy pilótánk, akit elővigyázatosságból kórházba kellett vinni egy olyan baleset után, egy átlagembert kiütött volna. Emellett leírtunk egy teljes autót, miközben költségplafon van érvényben, valami olyasmi miatt, amiről a felügyelők úgy határoztak, hogy nem Max hibája volt. Úgyhogy semmi személyes nincs ebben."

Horner szerint „olykor egy hétszeres világbajnok is hibázhat vagy ítélhet meg rosszul egy helyzetet. Ezek tények. Úgyhogy ez soha nem Lewis személye ellen irányult, és ugyanígy tettünk volna bármely csapat bármely pilótájával szemben."

A Red Bull csapatfőnökétől azt is megtudhattuk, hogy az FIA felügyelői mire utaltak azzal, amikor némi aggodalommal jegyezték meg, hogy bizonyos vádak szerepelnek a csapat fentebbi levelében. „Az ilyen vádak talán igen, de talán nem lettek volna relevánsak a felügyelőknek, ha megadják a lehetőséget a felülvizsgálatra. A felügyelők talán nevesítették volna ezeket a vádakat bármilyen döntésben, ami a felülvizsgálatot követi. A beadványt elutasították, így a felügyelők nem kommentálják ezeket a vádakat" – állt az indoklásban.

A Red Bullnak Wolff cselekedetével volt gondja Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd.

Horner azonban most elmondta, hogy nem Hamilton, hanem Toto Wolff ellen emeltek kifogást, amiért az ütközés után, még a döntés meghozatala előtt felkereste a sportfelügyelőket (amire egyébként engedélyt kapott Michael Masi versenyigazgatótól), és bizonyítékokat szolgáltatott neki a balesetről annak reményében, hogy nem büntetik meg Hamiltont.

„A beadványban a sportfelügyelők felkeresésének folyamatáról beszéltünk az esemény alatt. Az FIA ezután tisztázta ezt, ezzel pedig elégedettek vagyunk. Úgyhogy ez volt az egyik fő ok – utalt arra Horner, hogy azóta változtak a szabályok, és ezentúl csak a versenyigazgató engedélyével lehet felkeresni a felügyelőket, azaz a spontán látogatásokat nem tolerálják (Wolffé egyébként nem ilyen volt, az erre reagálva szintén a sportfelügyelőkhöz rohanó Horneré viszont igen).

De biztosítottak róla, hogy ennek nem volt hatása a döntéshozatalra" – mondta Horner.