Schumacheren is múlt, hogy Hill majdnem csodát tett a Hungaroringen

Forma-1, Damon Hill, Arrows Yamaha, Michael Schumacher, Scuderia Ferrari, Magyar Nagydíj 1997
Damon Hill of Great Britain drives the #1 Danka Arrows Yamaha Arrows A18 Yamaha 0X11A V10 ahead of Michael Schumacher at the start of the Hungarian Grand Prix on 10th August 1997 at the Hungaroring Circuit, Budapest, Hungary. (Photo by Michael Coopern/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Damon Hill úgy véli, kizárólag azért nem ütközött össze Michael Schumacherrel az 1997-es Magyar Nagydíjon, miközben megelőzte a német pilótát, mert abban az évben nem harcolt a világbajnokságért, riválisa pedig elengedte őt. Az akkori címvédő elárulta, az Arrows társalapítóját megviselte a futam végén bekövetkezett dráma.

A Magyar Nagydíjhoz közeledve rendre előjön a drámai véget érő 1997-es futam, amelyen Damon Hill kis híján megszerezte az Arrows történetének egyetlen győzelmét. Az egy évvel korábban pályafutása egyetlen vb-címét megszerző expilóta elmondta, szerinte Michael Schumacheren is múlott, hogy egyáltalán versenyben maradt.

Hill az 1997-es Magyar Nagydíj 11. körében előzte meg Schumachert Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Michael Cooper

A 60 éves Hill az F1 Nation podcastban beszélt a Hungaroringről, ahol 1993-ba és 1995-ben is győzött, a legtöbbeknek mégis az 1997-es verseny ugrik be. A Brabham, a Williams, az Arrows és a Jordan egykori versenyzője élvezte a vonalvezetést, és kijelentette, a kanyarokban is nagy sebességet lehet átvinni. Azt viszont hozzátette, hogy versenyzésre kevésbé alkalmas.

– emlékezett vissza. Hill az 1997-es futam 11. körére gondolt, amikor az 1-es kanyar belső ívén elment az akkor még csak kétszeres világbajnok mellett, és vette át a vezetést. A brit expilóta úgy véli, akkor és ott szerencséje volt, hogy az Arrows még a pontszerzésre is ritkán volt alkalmas, nemhogy a végső győzelemért való harcra.

„Az volt az egyik legszebb előzésem, nem is mentem neki! – lelkendezett. – Az egyetlen ok, amiért nem ütköztem vele össze, hogy én nem harcoltam a világbajnoki címért, és lényegében elengedett, mert elég okos volt ahhoz, hogy tudja, nem éri meg harcolni. Arról beszélgetünk, hogy miként előztem meg Michael Schumachert Magyarországon az 1-es kanyarban, miközben ő egy Ferrariban ült, én pedig egy Arrowsban! Versenyzőként az 1997-es Magyar Nagydíj volt az egyik legnagyszerűbb napom.”

Hill egészen a végéig vezette a futamot, ám aztán „eltűnt”, ahogyan a korabeli magyar közvetítésben elhangzott.

Valójában annyi történt, hogy 3 körrel a vége előtt a hidraulika elromlott az autójában, aminek következtében jelentősen lelassult, Jacques Villeneuve pedig az utolsó körben elorozta előle a győzelmet. Az akkori címvédő még így is jó néhány diadalánál édesebbnek érezte a sikert, ám az Arrows egyik társalapítóját és -tulajdonosát, az F1-es futamot versenyzőként sem nyerő Jackie Olivert megviselte a drámai végjáték.

Hill a drámai végjáték ellenére is pozitív emlékként tekint vissza az eseményekre Forrás: Getty Images/Michael Cooper

„Azt gondolom, hogy sok szempontból igen, hiszen esélytelenek voltunk, senki nem várt sokat tőlünk – válaszolta arra az erre vonatkozó kérdésre. – A dolgok [viszont] nagyon jól alakultak, és fantasztikus napunk volt. Jackie Oliver az azt megelőző 330, vagy nem tudom mennyi nagydíjon működtette a csapatot, ami soha nem nyert. Az ő szíve a torkában dobogott, és [a végén] érthető módon majdnem sírt, mert megint nem győzött.”