Társoldalunk:
Hírlevél

Wolff nem zárja ki, hogy Hamilton és Verstappen újabb balesetbe keveredik

2021.07.26. 15:01

Lewis Hamilton és Max Verstappen újabb ütközése sem kizárt a Mercedes csapatfőnöke szerint, aki úgy véli, a holland pilóta és a hétszeres világbajnok párharcát sokkal könnyebb kezelni, mint Hamilton és Nico Rosberg összecsapását volt.

Toto Wolff úgy véli, hogy silverstone-i ütközésük új szintre emelte Lewis Hamilton és Max Verstappen eddig viszonylag békésnek mondható rivalizálását, amely minden kétséget kizáróan folytatódni fog a szezon további részében is. A Mercedes csapatfőnöke nem tartja elképzelhetetlennek, hogy újabb ütközést is hozhat a két világbajnoki aspiráns párharca, a mostani helyzetet ugyanakkor jóval könnyebben kezelhetőnek tartja annál, mint amikor Hamilton Nico Rosberggel küzdött az elsőségért.

Vajon láthatunk még hasonlót az idén?

„Szerintem a párharcuk intenzitása nőtt Silverstone óta. Egyértelműen nem ez volt az utolsó alkalom, hogy pozícióért csatáztak, remélhetőleg [ezután] sportszerű módon fogják tudni ezt tenni. Ha nem, akkor további ütközéseket fogunk látni" – vetítette előre az osztrák üzletember az Autosportnak nyilatkozva.

Wolff célzott arra, amire korábban Hamilton is, nevezetesen, hogy már korábban is összeütközhettek volna Verstappennel, csak a hétszeres világbajnok tett róla, hogy ne így legyen. „Szerintem nemcsak a versenyen mutatott erősségei, hanem az érettsége is a sikerei részét képezik. A hosszú távú stratégia fontos a bajnoki címek megnyerésében, mert pontokat kell szerezni – méltatta a címvédőt főnöke. – Eljutottunk oda, hogy az elmúlt versenyeken rendszeressé vált, hogy feladja a pályán elfoglalt pozícióját. Ezúttal azonban egyikük sem engedett, aminek nagy baleset lett a vége."

Wolff szerint mindez azonban nem azért történt, mert Hamilton bizonyítani akart volna bármit is,

mivel a csapatfőnök szerint pilóták „már rég túlvan azon, hogy bizonyítani akarjon. 99-szeres futamgyőztes és hétszeres világbajnok. Nincs semmi, amit többé Lewis Hamiltonnak bizonyítania kellene bárki felé."

Hamilton és Verstappen rivalizálása nem okoz nagy fejtörést a MercedesnekForrás: AFP/Lars Baron

A Mercedes és Hamilton az elmúlt években viszonylag simán gyűjtögette a világbajnoki címeket, együttműködésük első négy évében azonban nem volt minden ennyire harmonikus. Hamiltonnak lényegében egy komoly ellenfele volt a csapattársa személyében, de vele nagyon elmérgesedett a viszonya, ami Wolffnak is sok álmatlan éjszakát okozott. Rosberg egyszer, 2016-ban tudta őt legyőzni, a Mercedes csapatfőnöke pedig összehasonlította az akkori viszonyokat a mostaniakkal.

„Azt könnyebb kezelni, ha a másik pilóta másik csapat tagja” – utalt Verstappenre.Ez a mostani helyzet messze van attól, amivel akkor szembesültünk a csapaton belül. Azokat nagyon nehéz kezelni, mert mindkét pilótára jó mentális állapotban van szükség ahhoz, hogy meglegyen a konstruktőri világbajnoki cím, és hogy aszerint vezessenek, hogy tiszteletben tartsák a csapat értékeit és a Mercedes márkát. A külső ellenfél elleni csata mindig is az F1 része volt és ezt nem nehéz kezelni."

„Megvannak az eszközök arra, hogy az ember kezelje a helyzetet a csapaton belül, ha egy ilyen rivalizálás eldurvul. Egy másik csapat ellen versenyezve azonban aminek meg kell történnie, az meg is fog, arra pedig nincs különösebb megítélésünk, hogy mi fog történni ebben a szakaszban."

Hamilton és Rosberg csatározása a Mercedesnek sem volt jóForrás: Getty Images/2014 Getty Images/Julian Finney

Az Expressnek nyilatkozva Nico Rosberg is párhuzamba állította saját és Hamilton rivalizálását a hétszeres világbajnok és Verstappen mostani küzdelmével, és korábbi főnökéhez hasonlóan szintén úgy vélte, hogy akadnak komoly különbségek. „Igen, egy kicsit arra a balesetre emlékeztetett, ugyanakkor a mi esetünkben komplikáltabb volt, hiszen ugyanabban a csapatban versenyeztünk – hasonlította össze a 2016-os Spanyol Nagydíjon közte és Hamilton között történt ütközést Verstappenék silverstone-i balesetével. – Itt legalább az egész csapat Lewis vagy Verstappen mögé állhat, és így végül a csapatok állnak szemben a másikkal, ami egy kis különbséget jelent."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK