Társoldalunk:
Hírlevél

Már 35 éve a Hungaroringre jön az F1, ilyen volt az első Magyar Nagydíj

2021.07.28. 07:49

Idén már a 36. Magyar Nagydíjat rendezik a Hungaroringen, ami azt jelenti, hogy 35 évvel ezelőtt, 1986-ban léptek először pályára F1-es autók Magyarországon. Az első verseny hangulatát fotógaléria, az évtized egyik, ha nem a legszebb előzését archív felvétel örökíti meg.

A Magyar Nagydíj minden évben pirosbetűs ünnep az autósport hazai szerelmeseinek, immáron 36. alkalommal érkezik hazánkba a mezőny, ráadásul megszakítás nélkül, mindig a Hungaroringre, ennél hosszabb, megszakítás nélküli sorozatot már csak az Olasz Nagydíj helyszíne, Monza mutathat fel a jelenlegi versenynaptárban.

Kattintásra galéria nyílik!Forrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Rögös volt az út, mire a Forma-1 akkori mindenható ura, Bernie Ecclestone megállapodott a hazai vezetéssel a keleti blokk első nagydíjának megrendezéséről, majd az építést irányító Papp István és a tervező, Gulácsi Ferenc közreműködésével megépült a Hungaroring, ami kisebb-nagyobb módosításokkal, de azóta is fogadja a világ elsőszámú technikai sportágát.   

Az első nagydíj a nyugati kultúra és a keleti blokk manapság már-már újra különlegesnek tűnő hangulatának ötvözete volt. A grid girlök Ikarus buszról szálltak le és a nyugati személyautókon még nem nagyon volt magyar rendszám, a pályán viszont a Forma-1 akkori csúcstechnikája és a korszak legismertebb versenyzői szerepeltek.

Nem véletlen, hogy az első verseny rögtön elsöprő sikerű volt, teltházas közönség látta saját szemével az első Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amit a brazil Nelson Piquet nyert meg, miután Ayrton Senna ellen bemutatta az évtized egyik legszebb előzését, ami ma is elismerésre méltó bravúr, az F1 Instagram-csatornáján is felidézték.

Ma már tudjuk, hogy a pálya nyomvonalát érintő kritikák és az első tanulóévek nehézségei ellenére a Forma-1 gyökeret vert Magyarországon, ezt még a koronavírus is csak megingatni tudta, de a tavalyi, zárt kapus versenyhétvége után a közönség ismét visszatérhet a helyszínre, és a közelgő felújítás révén hamarosan remélhetőleg új fejezet indul a Hungaroring történetében.

Előtte viszont a hétvégén ismét birtokba veszi a pályát a mezőny, futamelőzetesünkkel csütörtökön délelőtt jelentkezünk, utána pedig percről percre közvetítjük a 36. Magyar Nagydíj eseményeit a Hungaroringről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK